PLENARNA, 16.09.2014.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: “Ne možemo projekte odgađati u budućnost, a rast očekivati u sadašnjosti”

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 16.09.2014.

Maletić: “Ne možemo projekte odgađati u budućnost, a rast očekivati u sadašnjosti”

Na Dnevnom redu plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta u Strasbourgu u utorak, 16. rujna održala se rasprava o strukturnom nedostatku sredstava za plaćanja u proračunu programa Horizon 2020. To je program Europske unije za istraživanje i inovacije kojem je glavni cilj pružanje rješenja i odgovora vezanih za gospodarsku krizu, investiranje u nove poslove i razvoj, rješavanje pitanja građana EU o njihovoj materijalnoj sigurnosti, općoj sigurnosti i okolišu, kao i jačanje globalne pozicije EU u istraživanjima, inovacijama i tehnologijama. Zastupnica Maletić kazala je:

– Želimo inovativnu i konkurentnu Europu koja raste brže, želimo zapošljavati više. Svi se u tome slažemo. Ali što radimo, što donosi ovaj prijedlog Vijeća? Usporavamo ulaganja u pokretače rasta. Pogrešno smo prvo smanjili 2013. predfinanciranje projekata, a sad Vijeće želi dodatno usporiti preko 600 projekata smanjujući alokaciju za plaćanja. Odgađamo projekte u budućnosti, a rast želimo sad. To ne ide jedno s drugim.

Zastupnica je posebno naglasila kako proračun ne smije biti obećanje, jer je čest scenarij “Obećanje ludom radovanje”: – Proračun moramo shvatiti kao našu obvezu prema građanima, znanstvenicima, poduzetnicima i mladima – istaknula je zastupnica Maletić.

Horizon 2020 je važan za ispunjavanje ciljeva iz strategije Europa 2020. Financira se izobrazba istraživača, znanstvena istraživanja i istraživačka infrastruktura. Naglasak je na povezivanju znanosti i poduzetnika, na inovativnim znanstvenim rješenjima i njihov transfer u gospodarstvo. Poduzetnike se potiče na inovacije i to od tehnoloških do organizacijskih, promotivnih, procesnih i uslužnih inovacija. Projekti financirani iz programa Horizon 2020 jačaju Europu i pozicioniraju je na vodeća mjesta na globalnom tržištu.

– Slažem se da se ne smijemo međusobno okrivljavati, ali pronađimo rješenje koje nije odustajanje od naše obveze stvaranja inovativne i kreativne Europe u kojoj naša djeca i naši građani imaju budućnost – zaključila je Maletić.

Više o programu Horizon 2020, rokove natječaja i primjere pozitivne prakse možete pronaći u našoj publikaciji “Poduzetnici pred izazovom korištenja EU fondova” .

Video s današnje rasprave pogledajte na linku.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found