TERCET, 26.09.2017.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: „Mijenja se NUTS regulativa, vrijeme je da i mi promijenimo lošu podjelu Hrvatske na dvije regije“

Fill 3 Copy 6TERCET, 26.09.2017.

Maletić: „Mijenja se NUTS regulativa, vrijeme je da i mi promijenimo lošu podjelu Hrvatske na dvije regije“

 

Zastupnica Ivana Maletić sudjelovala je ispred Parlamenta kao izvjestiteljica u sjeni, zajedno s predsjednicom Odbora za regionalni razvoj zastupnicom Iskrom Mihaylovom u Bruxellesu na trijalogu- sastanku predstavnika Vijeća, Komisije i  Parlamenta na temu izmjena Europskog statističkog sustava za teritorijalne tipologije odnosno izmjena regulative Europskog Parlamenta i Vijeća od 26. svibnja 2003. o uspostavi zajedničkog razvrstavanja prostornih jedinica za statistiku br. 1059/2003 tzv. NUTS regulativa.

Izmjenama dosadašnje NUTS regulative, koje je Europska komisija predložila, uspostavlja se pravna osnova za prepoznavanje teritorijalnih tipologija, uključujući definiciju gradova, za potrebe Europske statistike.  Navedeno uključuje utvrđivanje definicija i statističkih kriterija za različite teritorijalne tipologije uz osiguranje harmonizirane i transparentne primjene na razini EU i u državama članicama.

Izmjenama regulative omogućuje se upućivanje na teritorijalne tipologije u tematskim statističkim uredbama i političkim inicijativama u svrhu prikupljanja europskih statistika i/ili usmjeravanje politika na određena područja kao što su gradovi, urbana, ruralna ili obalna područja i regije u okviru politika. Time se poboljšava usporedivost i stabilnost tipologija što ima pozitivan učinak na prikupljanje i diseminaciju europskih regionalnih statistika. Ovim bi se izmjenama uključile tipologije koje su povezane s nekoliko statističkih područja, kao što su regionalni računi, tržište rada, ruralni razvoj, poljoprivreda, turizam, pomorska politika itd. Na temelju toga bilo bi moguće agregiranje podataka prema jasnim tipologijama: primjerice bilo bi moguće uspoređivati BDP u ruralnim i urbanim područjima, turistička noćenja u obalnim i neobalnim područjima i regijama, zaposlenost/nezaposlenost u odnosu na stupanj urbanizacije itd.

Hrvatska je na NUTS II razini podijeljena na dvije statističke regije. Ta podjela na dvije regije Sjevernu i Južnu Hrvatsku te spajanje sjeverozapadne  i panonske Hrvatske  u jednu regiju na što se Vlada odlučila u ljeto 2012. i to bez provedenih javnih konzultacija nije u duhu ravnomjernog regionalnog razvoja odnosno kohezijske politike jer se slabije razvijeni stavljaju u poziciju da pomažu bolje razvijene omogućujući im sudjelovanje u fondovima.

Tako grad Zagreb koji je iznad 100% prosječnog BDP-a država članica ima priliku koristiti EU fondove za osnovnu infrastrukturu jer je uključen u Sjevernu Hrvatsku čiji je BDP niži od 75% prosječnog BDP-a EU i to zbog slavonskih županija koje su na razini ispod 50%.

“Podjelu Hrvatske na NUTSII razini neophodno je promijeniti, a regulativa ovim izmjenama postaje fleksibilnija te ćemo sigurno moći pronaći najbolje rješenje”, istaknula je zastupnica Maletić.

play

Galerija slika

tercet-2

POGLEDAJ GALERIJU

screen-shot-2018-07-25-at-12-50-57
I’M srpanj 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
screen-shot-2018-07-25-at-12-50-57
I’M srpanj 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found