PLENARNA, 17.01.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: “Kvalitetna edukacija i zapošljavanje mladih su glavni prioritet EU”

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 17.01.2018.

Maletić: “Kvalitetna edukacija i zapošljavanje mladih su glavni prioritet EU”

Na plenarnom zasjedanju u Europskom parlamentu u Strasbourgu, u srijedu 17. siječnja održana je rasprava o provedbi Inicijative za zapošljavanje mladih (YEI) u državama članicama.

Zastupnica Maletić istaknula je kako je posebno bitna poruka koju Inicijativom za zapošljavanje dajemo mladima, a to je da su nam važni i da je jedan od najvažnijih prioriteta njihovo zapošljavanje i stjecanje novih znanja i vještina potrebnih za uključivanje na tržište rada. U svom govoru posebno se osvrnula na potrebu zajedničkog, u suradnji s mladima, definiranja aktivnosti i mjera koje će se provoditi i financirati iz ove Inicijative: „Ovo izvješće jasno pokazuje da nedostaju konkretnije mjere i aktivnosti koje se rade u suradnji s mladima i koje bi što bolje i kvalitetnije odgovorile na njihove potrebe“.

Zastupnica je naglasila: „U Republici Hrvatskoj čuli smo od mladih da bi htjeli više mjera poput inkubatora na fakultetima koji će im omogućiti realizaciju ideja i samozapošljavanje ili stručno osposobljavanje ali tijekom studiranja i školovanja, a ne nakon. Mladi žele biti spremni za rad po završetku školovanja, a ne da tek tad počinju učiti raditi“.

Inicijativa za zapošljavanje mladih pokrenuta je u veljači 2013. kao glavni proračunski instrument EU-a povezan s Europskim socijalnim fondom s ciljem pomoći u zapošljavanju mladih u regijama država članica u kojima su stope nezaposlenosti mladih posebno visoke (iznad 25%). Inicijativa za zapošljavanje mladih iznosi na razini EU 6,4 milijarde eura za razdoblje 2014-2020 od čega su 3,2 milijarde eura iz Europskog socijalnog fonda, a 3,2 milijarde eura iz namjenske proračunske linije za mlade. Prvi paket od 3,2 milijarde eura rasporedio se odmah na početku razdoblja u 2014. i 2015. jer je cilj bila što brža provedba. Zbog uspješnog korištenja sredstava odobreno je dodatnih 1,2 milijardi eura u 2017. i 2018. godini.

U Izvješću je istaknuta potreba za utvrđivanje mehanizama koji će pratiti provedbu Inicijative te njeno usmjeravanje na rješavanje dugoročne nezaposlenost mladih za što je potrebno sudjelovanje nacionalne, regionalne i lokalne razine.

Više o Inicijativi možete pročitati na:

 

http://www.ivana-maletic.com/iz-medija-single/maletic-500-milijuna-eura-programe-zaposljavanja-mladih/

http://www.ivana-maletic.com/iz-medija-single/maletic-najbolja-demografska-mjera-jest-stalan-posao-mlade/

http://www.ivana-maletic.com/maletic-istim-mjerama-zaposljavanje-mladih-zena-ne-mozemo-doci-do-novih-rezultata/

 

 

 

 

play

Video

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found