PLENARNA, 15.01.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: „Konačno uzeto u obzir mišljenje prakse i znanstvenika – EP predložio ukidanje ograničenja za mreže plivarice“

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 15.01.2018.

Maletić: „Konačno uzeto u obzir mišljenje prakse i znanstvenika – EP predložio ukidanje ograničenja za mreže plivarice“

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u ponedjeljak 15. siječnja održana je rasprava o Izvješću za očuvanje ribolovnih resursa i zaštiti morskih ekosustava putem tehničkih mjera (A8-0381/2017) izvjestitelja Gabriela Mata,  a sljedeći dan je bilo i glasovanje.

Konačno smo napravili zaokret i odlučili Uredbu koju je predložila Komisija izmijeniti slušajući ribare i znanstvenike. “Ovom Uredbom određujemo ribarima koje alate, kad i gdje mogu koristiti. Važno je da naše odredbe nisu rezultat samo pogleda administracije već potreba prakse, ribara koji žive od ribarstva i znanstvenika kojima je cilj očuvanje resursa i ekosustava. Ribarima je sigurno kao i nama, ako ne i više, stalo do očuvanja ribolovnih resursa i dobrog gospodarenja, pa oni od toga žive. Za postizanje zajedničkih ciljeva trebaju nam jednostavna rješenja prilagođena specifičnostima svake regije, svakog ribolovnog područja, a ovim Izvješćem kolege Gabriela Mato i izmjenama Uredbe radimo pozitivne korake.”, istaknula je zastupnica Maletić.

Tijekom glasovanja sve predložene izmjene su prihvaćene, a među njima i izmjene i dopune tzv. Mediteranske uredbe (1967/2006) kojima je izbrisano ograničenje za korištenje okružujućih mreža plivarica na dubinama manjim od 70% visine mreže, za što Republika Hrvatska i naši ribari još od ulaska u Europsku uniju pokušavaju dobiti izuzeće. Ribolov okružujućim mrežama za plivarice (osim za tune) odvija se u priobalnom području gdje dubine značajno variraju. Konfiguracija morskog dna te utjecaj morskih struja na istočnoj obali Jadrana onemogućavaju primjenu navedene odredbe zbog toga što se plivaričarska flota kreće duž cijele obale u potrazi za ribom i ne može unaprijed predvidjeti mjesto ni dubinu na kojem će obavljati ribolovnu operaciju. “Brisanjem ograničenja za mreže plivarice konačno smo uvažili argumente znanstvenika i ribara, omogućili smo rad, a nismo ugrozili ekosustav i resurse.”, naglasila je zastupnica te je zaključila kako se nada da će argumente Parlamenta prihvatiti Vijeće i Europska komisija tijekom predstojećih pregovora o konačnom tekstu Uredbe.

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found