PLENARNA, 03.10.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: Izmjenama sadržaja registra o trošarinama omogućujemo bolje praćenje trgovine trošarinskim dobrima

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 03.10.2018.

Maletić: Izmjenama sadržaja registra o trošarinama omogućujemo bolje praćenje trgovine trošarinskim dobrima

U srijedu 3.10.2018. na Plenarnoj sjednici Europskog parlamenta usvojeno je izvješće zastupnice Maletić o izmjeni Uredbe o administrativnoj suradnji u području trošarina u pogledu sadržaja elektroničkog upisnika. Predloženim izmjenama Uredbe, sadržaj elektroničkog registra se poboljšava i usklađuje s novim sustavom iz Direktive o utvrđivanju općih aranžmana za trošarine. “Kvalitetno praćenje trgovine trošarinskim dobrima važno je radi poštene konkurencije i zaštite proizvođača, a time i radnih mjesta, te sam kao izvjestiteljica predložila usvajanje izmjena Uredbe po ubrzanoj i pojednostavljenoj proceduri što su zastupnici prihvatili te na današnjoj Plenarnoj sjednici velikom većinom podržali usvajanje Izvješća”, istaknula je zastupnica Maletić.

Zastupnica Maletić posebno prati područje regulative vezano uz trošarine jer je uređenje ovog tržišta posebno važno za Republiku Hrvatsku koja je značajnim dijelom okružena državama nečlanicama s različitim i još uvijek neusklađenim režimom trošarina s EU-om.

Direktivom o utvrđivanju općih aranžmana za trošarine propisuje se obvezna registracija gospodarskih subjekata koji premještaju robu kako bi se automatizirao nadzor kretanja trošarinske robe koja je puštena u potrošnju u jednoj državi članici i zatim premještena u drugu državu članicu radi dostave u komercijalne svrhe u toj drugoj državi.

Da bi to bilo moguće pratiti, Uredba se mijenja i u elektronički upisnik uvode se dvije nove kategorije gospodarskih subjekata: 1. ovjereni pošiljatelji koji su registrirani kao pošiljatelji trošarinske robe koja je već puštena u potrošnju te 2. ovjereni primatelji koji su registrirani kao primatelji trošarinske robe koja je već puštena u potrošnju. Nadležna tijela država članica morat će biti upućena u tu činjenicu i tu će informaciju trebati unijeti u upisnik.

Dodatno usklađivanje s Direktivom o utvrđivanju općih aranžmana je i izmjena prema kojoj će elektronički upisnik sadržavati podatke koji se odnose na pravo registriranog pošiljatelja da ostavi prazna polja za odredište (dosad su prazna polja za odredište bila moguća samo u slučaju ovlaštenog držatelja trošarinskog skladišta). To je usklađivanje s člankom 23. Direktive prema kojoj ovlašteni držatelj trošarinskog skladišta i registrirani pošiljatelj mogu izostaviti podatke u polju za odredište.

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found