PLENARNA, 26.03.2019.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: „Izgradnja pametnih sela, odgovori na demografske izazove i stvaranje Europe jednakih mogućnosti i životnog standarda građana moraju biti vidljivi u proračunu EU-a“

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 26.03.2019.

Maletić: „Izgradnja pametnih sela, odgovori na demografske izazove i stvaranje Europe jednakih mogućnosti i životnog standarda građana moraju biti vidljivi u proračunu EU-a“

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, u utorak 26. ožujka održana je rasprava na temu Prijedloga uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o Europskom fondu za regionalni razvoj (u nastavku: EFRR) i Kohezijskom fondu na kojoj je sudjelovala i zastupnica Maletić.

EFRR i Kohezijski fond instrumenti su čije rezultate ljudi osjećaju i vide u svakodnevnom životu: od dostupnosti pitke vode, bolje povezanosti, nižih računa za grijanje do čišćeg okoliša, boljih zdravstvenih usluga, uređenih i opremljenih škola, inkubatora i poslovnih zona za poduzetnike.

„Drago mi je što smo otvorili prostor financiranju sportske infrastrukture, što smo povećali minimalna izdvajanja za integrirana teritorijalna ulaganja te po prvi put uveli obvezu ulaganja 5 % sredstava u ruralni razvoj.“, istaknula je zastupnica Maletić.

S obzirom na različite prijedloge Europske komisije koja sredstva smanjuje te sužava obuhvat područja financiranja i Europskog parlamenta koji traži veća sredstva, povećava sufinanciranje i otvara prostor financiranju ruralnih područja, zastupnica Maletić je istaknula: „Svi smo u istom brodu: Europska komisija, Vijeće i mi u Europskom parlamentu. Zajedno se zalažemo za pametna sela i borimo s problemima depopulacije i nestanka ruralnih područja, zajedno pokušavamo pronaći odgovore na demografske izazove, zajedno želimo izgraditi Europu jednakih mogućnosti i životnog standarda svih građana. Ti naši ciljevi moraju biti vidljivi i u EU proračunu i proračunskim instrumentima koje financiramo iz Europskog proračuna. Zato je važno da upravo ova nova regulativa bude u skladu sa zadanim ciljevima i omogući financiranje projekata koji odgovaraju na potrebe naših građana i smanjuju razlike u razvijenosti država članica.“

O novoj regulativi za EFRR i Kohezijski fond pisali smo detaljnije u veljači 2019. nakon glasovanja u Odboru za regionalni razvoj, što možete pročitati na ovom linku.

Povjerenica Jourova u svom govoru istaknula je važnost pametnog i održivog ulaganja. „Vidjela sam stvaranje desetak tisuća novih radnih mjesta, rast industrije, čišću vodu i zrak i druge vidljive rezultate prethodnih ulaganja iz kohezijske politike. To je nešto što moramo očuvati i osigurati bolju vrijednost za novac kojeg ulažemo. Ulaganja trebaju ići na korist građana, moramo se tematski koncentrirati i stvoriti jasnu dodanu vrijednost.“, zaključila je povjerenica Jourova.

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found