ECON, 12.04.2016.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: “Izazov državama članicama ne predstavlja „što“ je potrebno napraviti već „kako“ to provesti i stoga im je potrebna pomoć”

Fill 3 Copy 6ECON, 12.04.2016.

Maletić: “Izazov državama članicama ne predstavlja „što“ je potrebno napraviti već „kako“ to provesti i stoga im je potrebna pomoć”

U ponedjeljak, 11. travnja 2016. u Strasbourgu na Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON) održao se gospodarski dijalog s potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom i povjerenikom Pierrom Moscovicijem o dubinskim analizama za 2016. u sklopu Europskog semestra.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis podsjetio je kako je Komisija u veljači objavila nalaze dubinskih analiza za 18 država članica te istaknuo kako je nedavno objavljena i dubinska analiza za Cipar, budući je ta država članica nakon uspješnog završetka ekonomskog programa prilagodbe uključena u redovitu proceduru Europskog semestra, odnosno u Postupak u slučaju makroekonomskih neravnoteža. Potpredsjednik Dombrovskis naglasio je kako su zabilježeni nejednaki rezultati među državama članicama u otklanjanju makroekonomskih neravnoteža. Općenito gledano, prisutne su visoke razine javnog i privatnog duga u mnogim državama članicama. Također, iako stopa nezaposlenosti pada, ona je još uvijek visoka u nekim državama članicama, pogotovo nezaposlenost mladih te dugotrajna nezaposlenost.

S ciljem postizanja bržeg gospodarskog rasta i zapošljavanja, povjerenici su naglasili kako je potreban dijalog s Parlamentom i socijalnim partnerima i set konkretnih preporuka u područjima u kojima je potrebno žurno i učinkovito djelovanje s ciljem otklanjanja makroekonomskih neravnoteža. Dombrovskis je naglasio kako je upravo iz tog razloga izmijenjen raspored Europskog semestra, pa su tako ranije objavljena Izvješća po državama članicama (engl. Country Report), te je pojednostavljen pristup u kreiranju posebnih preporuka po državama članicama (engl. Country Specific Recommendation, CSRs) kojim su preporuke postale konkretnije obuhvaćajući ona područja gdje su potrebna žurna i učinkovita djelovanja. S ciljem daljnjeg pojednostavljivanja Postupka u slučaju makroekonomskih neravnoteža Komisija je smanjila ukupan broj kategorija sa 6 na ukupno 4 kategorije: 1. nema neravnoteža, 2. neravnoteže, 3. prekomjerne neravnoteže i 4. prekomjerne neravnoteže u okviru korektivnog mehanizma. Uz navedeno Komisija će, ovisno o jačini i ozbiljnosti neravnoteža, provoditi mjere nadzora u pojedinim državama članicama.

Povjerenik Moscovici je naglasio kako je Komisija na temelju nalaza iz provedenih dubinskih analiza nad 18 država članica zaključila kako u 6 država članica postoje prekomjerne neravnoteže (Bugarska, Cipar, Francuska, Hrvatska, Italija i Portugal), u 7 država članica postoje neravnoteže (Finska, Irska, Nizozemska, Njemačka, Slovenija, Španjolska i Švedska) te u 6 država članica (Austrija, Belgija, Estonija, Mađarska, Rumunjska i Ujedinjeno Kraljevstvo) ne postoje neravnoteže, koje su potom isključene iz postupka.

Zastupnici su u raspravi pozdravili napore Komisije u pojednostavljivanju procesa u okviru Europskog semestra te uključivanja Europskog parlamenta u raspravu. Zanimalo ih je stanje po pojedinim državama, no isto tako su izrazili zabrinutost činjenicom da je mali broj preporuka u potpunosti proveden, a za više od pola preporuka je zabilježen ograničen ili nikakav napredak. Potpredsjednik Dombrovskis se složio kako je potreban daljnji napor u provedbi preporuka, pri čemu je jako važno osigurati vlasništvo država članica nad preporukama i mjerama u sklopu Nacionalnog programa reformi. Stoga je nužno da postupak u slučaju makroekonomskih ravnoteža postane predmetom i nacionalnih rasprava uključivanjem nacionalnih parlamenata, socijalnih partnera i drugih zainteresiranih strana.

U raspravi je sudjelovala i zastupnica Maletić, nadovezujući se na pitanja o slaboj provedbi reformi. Zastupnica Maletić istaknula je kako pitanje slabe provedbe preporuka leži u činjenici kako nedostaje iskustvo te izazov državama članicama ne predstavlja što se mora napraviti, već kako to provesti. U tom smislu, upitala je potpredsjednika Dombrovskisa i povjerenika Moscovicija namjeravaju li poseban nadzor koji se uvodi državama s prekomjernim neravnotežama zamijeniti posebnom grupom za pomoć u implementaciji reformi s obzirom da se preporuke ne ispunjavaju, a broj država s prekomjernim neravnotežama se povećava. Također ju je zanimalo može li parlament dobiti izvješće o radu Službe za podršku strukturnim reformama, kao i aktivnosti poduzete u okviru Europskog fiskalnog odbora. Na kraju je podsjetila kako je nizozemsko predsjedništvo najavilo pružanje mogućnosti razmjene iskustava i najboljih rješenja među državama članicama. U tom kontekstu, upitala je kako se to planira operacionalizirati i panira li Komisija objaviti neke dokumente i studije o najboljim rješenjima u pojedinim područjima koja se kontinuirano provlače u Europskom semestru kroz posebne preporuke.

Potpredsjednik Dombrovskis i povjerenik Moscovici složili su se sa zastupnicom Maletić te su istaknuli kako države članice moraju uložiti dodatne napore u provedbi strukturnih reformi kako bi se otklonile makroekonomske neravnoteže. Naglasili su kako je nedavno uspostavljena Služba za podršku strukturnim reformama dosad pružala tehničku pomoć državama članicama koje su se nalazile u programima ekonomske prilagodbe (Grčkoj i Cipru), navodeći kako je sada potpora dostupna svim državama članicama koje pomoć zatraže. U tom smislu, naglasili su kako je Komisija trenutno u razgovorima s Hrvatskom oko pružanja tehničke pomoći u provedbi strukturnih reformi. Zaključno, potpredsjednik i povjerenik su naveli kako Komisija provodi analize najboljih rješenja u provedbi reformi među državama članicama te su spremni podijeliti relevantne informacije Europskom parlamentu. Također su iskazali spremnost podijeliti informacije o aktivnostima Službe za podršku strukturnim reformama, kao i o Europskom fiskalnom odboru, ali tek naknadno s obzirom da je tek u fazi uspostave.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE