PLENARNA, 03.10.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: Iz EU proračuna pomoć dobivaju svi, ovisno o potrebama, ovaj put Nizozemska 1,2 milijuna eura zbog velikih otpuštanja u bankarskom sustavu

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 03.10.2018.

Maletić: Iz EU proračuna pomoć dobivaju svi, ovisno o potrebama, ovaj put Nizozemska 1,2 milijuna eura zbog velikih otpuštanja u bankarskom sustavu

Danas je na Plenarnoj sjednici Europskog parlamenta usvojeno izvješće zastupnice Maletić kojim se odobrava korištenje Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji (EGF) Nizozemskoj u iznosu od 1,2 milijuna eura. Nizozemska je zahtjev nakon otpuštanja 1324 radnika u bankarskom sektoru i to je prvi takav zahtjev u ovom gospodarskom sektoru od osnutka EGF-a. Uvjeti navedeni u Uredbi EGF-a ispunjeni su i Nizozemska ima pravo na financijsku potporu od 1.192.500 eura, što predstavlja 60 % ukupnih planiranih troškova.

Otpuštanja koja su se dogodila u 20 poduzeća u nizozemskom bankarskom sektoru povezana su s globalnom financijskom i gospodarskom krizom i njezinim utjecajem na usluge i funkcioniranje nizozemskih banaka koje su, zbog niskih kamatnih stopa i pada profitabilnosti, smanjile svoje osoblje zbog zatvaranja regionalnih podružnica i okretanja na on-line bankarstvo.

Otpušteno je 1324 radnika, ali samo njih 450 koji pripadaju najranjivijim skupinama bit će potpomognuto predloženim mjerama s ciljem poboljšanja izgleda za reintegraciju na tržištu rada.

Zastupnica Maletić zatražila je od Komisije da osigura pristup javnosti svim dokumentima koji se odnose na slučajeve EGF jer je to važno, ne samo zbog transparentnosti, već i zbog razmjene znanja i dobre prakse među državama članicama.

Pomoć iz EGF-a može dobiti i Republika Hrvatska u slučajevima otpuštanja preko 500 radnika u jednom sektoru. U prijedlogu nove regulative zastupnica se zalaže za smanjenje granice broja radnika koji su izgubili posao zbog globalnih promjena, na 150 zaposlenih kako bi manje države poput Hrvatske ravnopravno koristile EGF.

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found