PLENARNA, 24.10.2017.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: „Isplati se provoditi Garanciju za mlade, važno je sredstva više usmjeriti poduzetnicima i stvaranju radnih mjesta“

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 24.10.2017.

Maletić: „Isplati se provoditi Garanciju za mlade, važno je sredstva više usmjeriti poduzetnicima i stvaranju radnih mjesta“

Na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, u utorak 24. listopada glasalo se o Izvješću o nadzoru nad potrošnjom i praćenju isplativosti programa Garancije za mlade EU-a.

Garancija za mlade je program kojim se potiču strukturne reforme, nastoje se riješiti problemi nezaposlenosti mladih i omogućiti brza aktivacija mladih osoba u najkraćem mogućem roku, kako bi oni nastavili obrazovanje ili ostali povezani s tržištem rada. Provedba aktivnosti iz Garancije za mlade financira se iz Inicijative za zapošljavanje mladih (posebnog instrumenta Europskog proračuna), Europskog socijalnog fonda i nacionalnog proračuna država članica.

U Hrvatskoj je, zahvaljujući aktivnostima usmjerenim zapošljavanju mladih i dodatnom obrazovanju, stopa nezaposlenosti mladih, koja je tijekom 2014. prelazila 40%, zbog čega smo bili među tri države članice s najvišom stopom nezaposlenosti mladih,  smanjena na 16% u travnju 2017.

Zastupnica Ivana Maletić tom je prilikom naglasila: „Ovo je izvješće izuzetno važno  jer daje jasnu poruku da je program Garancija za mlade isplativ program. Naravno, traži se i od svih nas da radimo na povećanju efikasnosti ovog programa kako bi što više mladih bilo kvalitetno i dugotrajno zaposleno.  To je glavni cilj Garancije za mlade. Dokaz da je ovaj program isplativ jest 14 milijuna mladih ljudi u EU koji su prošli nove oblike edukacije i dodatne oblike obrazovanja te 2 milijuna mladih u EU kojih su se uspjeli zaposliti zahvaljujući provedbi aktivnosti iz ovog programa.“

Cilj Garancije za mlade je da sve osobe mlađe od 25 godina (u Hrvatskoj 30 godina) unutar četiri mjeseca od završetka školovanja ili gubitka prethodnog zaposlenja, dobiju kvalitetnu i konkretnu ponudu bez obzira na to jesu li prijavljene na Zavod za zapošljavanje ili ne. Ovo podrazumijeva među ostalim i praksu, pripravništvu ili pravo na nastavak obrazovanja koje mora biti prilagođeno pojedinačnim potrebama i situaciji.

Sredinom 2016. 4,2 milijuna mladih i dalje je bilo nezaposleno (18,8 % ukupne demografske skupine) te se potiču države članice da iskoriste raspoloživu potporu EU-a kako bi riješile ovaj dugotrajan problem. „Uvijek treba težiti boljem i kvalitetnijem rezultatu. Trebamo korištenjem instrumenata iz Garancije za mlade posebno jačati male i srednje poduzetnike, a mlade poticati na samozapošljavanje  te im omogućiti obrazovanje koje će ih pripremiti za konkretan posao, a ne da tek po pronalasku posla uče raditi – takav obrazovni sustav znatno otežava zapošljivost mladih“, naglasila je tom prilikom zastupnica Maletić.

 

play

Video

IM časopis rujan 2018.png
I’M rujan 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
IM časopis rujan 2018.png
I’M rujan 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found