PLENARNA, 26.03.2019.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: „IPA-om moramo pomoći svim državama kandidatkinjama u brzim i uspješnim pripremama za članstvo u EU, cilj nije međusobno konkuriranje za sredstva“

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 26.03.2019.

Maletić: „IPA-om moramo pomoći svim državama kandidatkinjama u brzim i uspješnim pripremama za članstvo u EU, cilj nije međusobno konkuriranje za sredstva“

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, u utorak 26. ožujka održana je rasprava na temu Prijedloga uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III) na kojoj je sudjelovala i zastupnica Maletić.

Instrument pretpristupne pomoći glavni je financijski instrument kojim se podupiru reforme u državama kandidatkinjama i potencijalnim državama kandidatkinjama među kojima su nama susjedne Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, te Makedonija, Kosovo, Albanija i Turska. Cilj je priprema zemalja korisnica za članstvo u EU-u, što uključuje političke, institucionalne, administrativne i gospodarske prilagodbe.

Zastupnica Maletić je za vrijeme pristupanja Republike Hrvatske u EU bila zadužena za uspostavu sustav, akreditaciju i provedbu programa pretpristupne pomoći te je u Odboru za proračun Europskog parlamenta imenovana izvjestiteljicom za mišljenje na IPA III regulativu za razdoblje 2021.-2027.

U svom govoru, zastupnica je napomenula važnost raspodjele sredstava po državama korisnicama sredstava, a ne samo po tematskim prioritetima i prema potražnji na strani država: „Povjereniče, istaknuli ste u svojem govoru za koja je sve područja važna IPA, naravno sad su i novi izazovi, ne samo pred državama članicama nego i državama kandidatkinjama i pristupnicama, poput očuvanja okoliša, energetske učinkovitosti ili migracija tako da je važno da u proračunu za IPA-u osiguramo dovoljna sredstva za odgovore i na nove izazove. Istaknuli ste strateško planiranje koje se sve više unaprjeđuje. Činjenica je da države kandidatkinje i pristupnice napreduju različitom brzinom i da često zbog nedostatnih administrativnih kapaciteta nemaju pripremljene strateške dokumente i projekte. Zato se ne slažem s izrečenim stavom da se IPA treba raspodijeliti samo po tematskim prioritetima, a po državama ovisno o potražnji odnosno spremnosti projekata. Smatram da je jako važno i dalje imati indikativne iznose po državama korisnicima IPA sredstava, a u državama u kojima nema dovoljno predloženih projekata i nisu dovoljno jaki kapaciteti mi moramo pripomoći jačom tehničkom pomoći te moramo administrativno osnažiti Delegacije EU-a u tim državama kako bi mogle adekvatno pomoći u korištenju IPA sredstva. Naš cilj nije da države međusobno konkuriraju natječu se za IPA sredstva, pa one koje su bolje da više i brže napreduju. Naš cilj je pomoći svim državama da budu uspješne i napreduju što brže u procesu pridruživanja EU-u. “, zaključila je zastupnica Maletić.

Povjerenik Hahn u svom govoru istaknuo je da je ulaganje u IPA-u ulaganje u vlastitu stabilnost, sigurnost i prosperitet Europe. „Instrument pomaže našim partnerima da osnaže demokratske institucije, poboljšaju pravosuđe, reformiraju svoja gospodarstva, uvedu visoke EU standarde u području zaštite potrošača i okoliša. Od svega toga direktno profitiraju građani i poslovna zajednica država korisnica, ali i cijela EU.“, zaključio je povjerenik Hahn.

U svom završnom obraćanju povjerenik Hahn odgovorio je zastupnici Maletić da će uz tematske prioritete zadržati i indikativnu raspodjelu sredstava po državama korisnicama jer se slaže s aspektima koje je zastupnica istaknula.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found