PLENARNA, 12.12.2017.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: „Europski fond za strateška ulaganja treba biti zastupljeniji u slabije razvijenim državama članicama“

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 12.12.2017.

Maletić: „Europski fond za strateška ulaganja treba biti zastupljeniji u slabije razvijenim državama članicama“

 

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasborgu, u utorak 12. prosinca 2017. održana je rasprava o produljenju trajanja Europskog fonda za strateška ulaganja.

U ovom izvješću o produljenju trajanja Europskog fonda za strateška ulaganja i uvođenja tehničkih poboljšanja za fond i Europski savjetodavni centar za ulaganja predloženo je produljenje trajanja fonda do 2020., povećanje jamstva iz proračuna EU-a za 10 milijardi eura – na ukupan iznos od 26 milijardi eura (od kojih bi 16 milijardi eura početnog jamstva bilo dostupno do sredine 2018.), također bi se doprinos Europske investicijske banke (EIB) povećao na 7,5 milijardi eura (s trenutačnih 5 milijardi eura), a ukupan cilj ulaganja fonda povećao bi se na 500 milijardi eura. Potpora EFSU-a trebala bi se, ako to bude potrebno, lako kombinirati s potporom iz drugih fondova EU-a, poput europskih strukturnih i investicijskih fondova te drugih fondova.

Zastupnica Maletić tom je prilikom naglasila: „Podržala sam danas nastavak EFSU jer je važno povećavati razinu ulaganja u EU, ali posebno u privatne, inovativne i rizične projekte. EFSU nije dovoljno prisutan u manje razvijenim državama članicama, a posebno u susjednim državama kandidatkinjama. Razlog za to nije nedostatak projekata u tim državama kako se zna često čuti, već nedostatak administrativnih kapaciteta. Upravo zato u nastavku EFSU moramo ojačati ulogu Europskog savjetodavnog centra za ulaganja  koji treba povećati svoje aktivnosti u slabije razvijenim državama i ojačati ulogu nacionalnih razvojnih banaka te raditi na stvaranju teritorijalnih platformi za pomoć.“

Europski fond za strateška ulaganja je ključan element Plana ulaganja za Europu, čija je svrha poticanje dugoročna gospodarskog rasta i konkurentnosti u Europskoj uniji stoga je nužna još bolja potpora i produljenje EFSU.

„U odnosu na druge instrumente iz Europskog proračuna, EIB-a, EBRD-a i drugih institucija, EFSI treba biti nadogradnja, a nikako zamjena i mora djelovati u sinergiji, a ne mješati se, ispreplitati i preklapati s drugima“, istaknula je na raspravi zastupnica Maletić.

EFSU je zaseban i transparentan instrument i ima zaseban račun kojim upravlja Europska investicijska banka (EIB). Uspostavljen je u srpnju 2015. uredbom o Europskom fondu za strateška ulaganja, Europskom savjetodavnom centru za ulaganja i Europskom portalu projekata ulaganja.

 

play

Video

IM časopis rujan 2018.png
I’M rujan 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
IM časopis rujan 2018.png
I’M rujan 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found