PLENARNA, 24.10.2017.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: „EU proračunom za 2018. predviđeno ubrzanje korištenja EU fondova“

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 24.10.2017.

Maletić: „EU proračunom za 2018. predviđeno ubrzanje korištenja EU fondova“

Na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu u Strasbourgu, 24. listopada održana je rasprava o proračunu Europske unije 2018. Na početku rasprave istaknuto je stajalište Europskog parlamenta o Proračunu za 2018. koji treba biti inovativan, okrenut prema budućnosti, koji će omogućiti Europskoj uniji da pruži perspektivu sigurnosti svim građanima, a pritom bi prioriteti trebali biti rast i zapošljavanje te sigurnost građana.  Navedeno se može postići isključivo ulaganjem u istraživanja i inovacije, infrastrukturu, mala i srednja poduzeća, program Erasmus+, a jedan od najvažnijih prioriteta jest osnaživanje mjera za smanjivanje nezaposlenosti mladih, istaknuto je na početku rasprave.

Zastupnica Ivana Maletić tom je prilikom naglasila: „Proračunom za 2018., iako su sredstva ograničena, želimo jasno pokazati da možemo i želimo odgovoriti na važne izazove koji su pred Europskom unijom – poput nezaposlenosti mladih, borbe protiv siromaštva, potreba za novim znanjima i vještinama, sigurnosti, stabilnosti, inovacijama i ulaganjima u srednje i malo poduzetništvo te stoga možemo biti zadovoljni. Proračun prati dinamiku izvršavanja pojedinih programam pa možemo uočiti povećanje iznosa plaćanja za konkurentnost i koheziju. Želimo ubrzati kohezijsku politiku i provedbu projekata jer su to konkretni projekti koji su vidljivi u svakodnevnom životu naših građana i potrebni za jačanje europskog  gospodarstva, te bi nas najviše obradovalo kada bi izvršenje bilo i iznad proračunom predviđenih alokacija plaćanja.“

Kao što je naglašeno tijekom rasprave, proračun EU-a za 2018. treba biti usmjeren na rast, radna mjesta, sigurnost i postupanje s migrantima, ali ujedno se mora ostaviti dovoljno prostora za financijsko djelovanje u situacijama krize. Ukupno se za 2018. predviđa 158,9 milijardi eura za preuzete obveze i 144,4 milijarde eura za plaćanja.

U odnosu na proračun za 2017. vidljivo je povećanje od 0,6% u obvezama odnosno 7,4% u plaćanjima. U EU proračunu za 2017. plaćanja za kohezijsku politiku planirana su na razini od 37,2 milijarde eura, a u 2018. plan plaćanja je znatno veći i iznosi 46,7 milijardi eura što je povećanje od 25% i jasna poruka ubrzanja izvršavanja projekata sufinanciranih iz EU fondova.

Zastupnica Maletić također je naglasila: „Nikako se ne slažem s prijedlogom Vijeća za smanjenje iznosa za Obzor 2020 i Instrumenta za povezivanje Europe jer su upravo ti programi ključni za istraživanja, razvoj, jačanje osnovne infrastrukture što je temelj postizanja snažnijeg rasta, a to nam je krajnji cilj.“

 

 

 

play

Video

IM časopis rujan 2018.png
I’M rujan 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
IM časopis rujan 2018.png
I’M rujan 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found