PLENARNA, 24.10.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: EU proračun 2019. prioritet daje mladima i razvojnim projektima za stvaranje novih, kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 24.10.2018.

Maletić: EU proračun 2019. prioritet daje mladima i razvojnim projektima za stvaranje novih, kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta

Na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu u Strasbourgu, 22. listopada održana je rasprava o proračunu Europske unije 2019. Na početku rasprave istaknuto je stajalište Europskog parlamenta o Proračunu za 2019. koji treba adekvatno odgovoriti na izazove sigurnosti, migracija, snažnijeg djelovanja EU-a u susjednim državama, a uz to proračun mora jačati provedbu programa koji imaju ključnu ulogu u otvaranju kvalitetnih, dobro plaćenih radnih mjesta i ostvarivanju rasta. Zapošljavanje mladih, inovacije i poduzetništvo i dalje su glavni prioriteti te Europski parlament ne prihvaća smanjenja u tim programima.

Tablica 1. Plan troškova (obveza i plaćanja) Komisije, Vijeća i Parlamenta po naslovima proračuna EU-a za 2019.

slika-proracun

Komisija je predložila proračun 2019. u visini od 165,62 milijardi eura za preuzimanje obveza što je povećanje od 3,1% u odnosu na proračun 2018. te 148,67 milijardi eura za plaćanja što je povećanje od 2,7% u odnosu na proračun 2018. Naš prijedlog proračuna EP-a 2019. je 166,34 milijardi eura za preuzimanje obveza i 149,35 milijardi eura za plaćanja što je povećanje od 721 milijun eura u odnosu na Komisijin prijedlog sredstava za preuzimanje obveza te 674 milijuna eura povećanja za plaćanja.

Odbili smo smanjenje koje je Vijeće predložilo od 794 milijuna eura na programima Unije (Glava 1a Proračuna) koji su ključni za podizanje konkurentnosti, istraživanje, razvoj i inovacije te predložili povećanje sredstava za preuzimanje obveza za 902 milijuna eura u odnosu na prijedlog Komisije te povećanje sredstava za plaćanja od 644 milijuna eura.

Predložili smo i povećanje sredstva za preuzimanje obveza Inicijative za zapošljavanje mladih u 2019. za 580 milijuna eura, povećanje od 20 milijuna eura za Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR) u cilju promicanja inovacija u sektoru poljoprivrede i šumarstva, povećanje od 127,7 milijuna eura za izbjeglice i migracije te povećanje od 15,6 milijuna eura za aktivnosti povezane s klimatskim promjenama. Posebno smo istaknuli da države članice trebaju ubrzati provedbu kohezijske politike kako bi se nadoknadila kašnjenja. Podržali smo prijedlog povećanja sredstava za Program potpore strukturnim reformama (SRSP) – 40 milijuna eura za preuzimanje obveza i 17,2 milijuna eura za plaćanja.

“Kao izvjestiteljica EPP-a u sjeni u raspravama sam se posebno zalagala za povećanje Programa za potporu strukturnim reformama te sam isticala važnost političke volje i podrške različitih segmenata društva, od lokalnih i regionalnih jedinica, poduzetnika i znanstvenika za osmišljavanje i provedbu reformi  u praksi. Posebno podržavam povećanje sredstava i ubrzavanje provedbe Inicijative za zapošljavanje mladih kao i programa kojima se potiču inovacije i razvoj malog i srednjeg poduzetništva te stvaranje novih, kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta”, istaknula je zastupnica Maletić.

Naglasili smo i stratešku važnost financiranja država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za članstvo u EU-u s ciljem ubrzavanja procesa demokratizacije i političkih reformi te smo se usprotivili prijedlogu Vijeća za smanjenje dodijeljenih sredstava za političke reforme. Istaknuta je potreba za odgovarajućom financijskom potporom akcijskom planu za razdoblje 2018.-2020. u okviru Strategije za zapadni Balkan te je predloženo povećanje sredstava za IPA-u (Instrument predpristupne pomoći).

O proračunu EU-a za 2019. glasalo se na nadležnom Odboru za proračun (BUDG) 9. listopada. Glasanje na plenarnoj sjednici u Strasbourgu bilo je danas 24. listopada, a nakon glasanja saziva se Odbor za mirenje (sastoji se od predstavnika Europskog Parlamenta i Vijeća) koji ima 21 dan za postizanje dogovora o zajedničkom tekstu. Ako Odbor za mirenje postigne dogovor o zajedničkom tekstu Vijeće i Europski Parlament imaju 14 dana ga odobre, a u slučaju da Vijeće i Europski Parlament ne postignu dogovor Komisija mora predstaviti novi nacrt proračuna.

 

play

Video

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found