PLENARNA, 15.05.2017.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: “Digitalizacija je ključ pojednostavljenja, ubrzanja i transparentnosti rada javne uprave te jačanja povjerenja građana i poduzetnika”

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 15.05.2017.

Maletić: “Digitalizacija je ključ pojednostavljenja, ubrzanja i transparentnosti rada javne uprave te jačanja povjerenja građana i poduzetnika”

U ponedjeljak 15. svibnja na plenarnoj sjednici u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o Akcijskom planu EU-a za e-upravu za razdoblje od 2016. – 2020. Izvjestiteljica Sabine Verheyen pohvalila je novi plan Komisije za digitalizaciju javne uprave.

Zastupnica Maletić sudjelovala je u raspravi i istaknula kako je moderna državna uprava na usluzi građanima i poduzetnicima – uprava koja brzo reagira na upite, brzo izdaje dozvole i rješenja ključna za razvoj gospodarstva i društva. Bez digitalizacije i razvoja elektronskog poslovanja teško je postići ubrzanje. Digitalizacija uobičajeno potiče na uređenje procesa i procedura, na pojednostavljenje, ukidanje prepreka pa time značajno utječe na ubrzanje rada uprave.

“Digitalizacija je važna za poboljšanje transparentnosti i otvaranje države građanima, olakšava komunikaciju s građanima te time pomaže u razvoju suradnje, partnerstva i zajedničkog rada s građanima. Transparentnost, otvorenost i partnerstvo jačaju povjerenje, a povjerenje je temelj rasta i razvoja. Zato podržavam ovaj Akcijski plan koji je važna poruka svima da radimo na transparentnosti, pojednostavljenju, ubrzanju i jačanju povjerenja”, zaključila je zastupnica Maletić.

Cilj Akcijskog plana za e-upravu za razdoblje 2016. – 2020. je ukloniti postojeće digitalne prepreke na jedinstvenom digitalnom tržištu i modernizirati javnu upravu. Akcijski plan temelji se na zajedničkoj dugoročnoj viziji i utvrđuje niz načela kojih bi se trebalo pridržavati u budućim inicijativama kako bi se ostvarile bitne prednosti koje e-uprava može donijeti poduzećima, građanima i samim javnim upravama. Njime se ujedno i omogućuje fleksibilan pristup kako bi se išlo u korak s okruženjem koje se brzo mijenja. Omogućavanjem pristupa podacima i uslugama i njihovom razmjenom među javnim upravama povećat će se njihova učinkovitost i olakšati slobodno poslovanje poduzeća i građana. Inicijative koje će se pokrenuti kao dio ovog akcijskog plana trebaju biti u skladu sa sljedećim temeljnim načelima:

• Digitalizacija kao standard,
• Načelo „samo jednom”: javne uprave trebale bi osigurati da građani i poduzeća javnoj upravi samo jednom dostave iste informacije,
• Uključivost i dostupnost,
• Otvorenost i transparentnost,
• Prekograničnost kao standard,
• Interoperabilnost,
• Pouzdanost i sigurnost.

U Nacionalnom programu reformi koji je Vlada RH donijela u travnju navode se reforme koje će se provesti s ciljem poboljšanja funkcioniranja e-uprave u Hrvatskoj.  Tako će se u okviru Centra unutarnjeg tržišta EU (www.cut.hr) uspostaviti elektronička Jedinstvena kontakt točka (www.psc.hr). Jedinstvena kontaktna točka pružat će poslovnom sektoru na jednom mjestu sve administrativne odgovore o regulatornim uvjetima poslovanja i pristupu unutarnjem tržištu usluga. Niz informacija o uvjetima poslovanja već je objavljen. Do kraja 2017. povećat će se broj setova informacija o administrativnim uvjetima poslovanja i uvesti brze e-usluge za poslovni nastan i brzi pristup uslužnim djelatnostima, uz dostupnost preko Jedinstvene kontaktne točke. Poslovni sektor će zahvaljujući Jedinstvenoj kontakt točki imati za oko 70% niži administrativni trošak pokretanja poslovanja i pristupa tržištu usluga.

Uz to, daljnji razvoj platformi e-Građani ide u smjeru razvoja novih elektroničkih usluga javne uprave te uključivanja što više elektroničkih usluga lokalne i područne (regionalne) samouprave. Ujedno, uspostavlja se platforma e-Poslovanje s ciljem približavanja javne uprave putem interneta gospodarskom sektoru i drugim pravnim osobama.

Planira se izmjena okvira s ciljem omogućavanja osnivanja poslovnog nastana elektroničkim putem. Cilj je  stvoriti one-stop-shop sustav za brzo pokretanje poslovanja i niz drugih e-usluga, povezan s državnom informacijskom infrastrukturom. Pokretanje poslovanja bit će moguće u 3 dana kroz manji broj koraka i uz minimalni trošak osnivanja.

Do početka 2017. uspostavljeni su i moduli Informacijskog sustava prostornog uređenja (eKatalog, ePlanovi, ISPU lokator, eDozvola i eNekretnine). U predstojećem razdoblju intenzivno će se raditi na poboljšanju i proširenju postojećih modula te na uspostavi novih kao što su: Registar prostornih planova, Registar Brownfield područja, eInspekcija i eArhiv dozvola. Dodatno će se, uz informatičku podršku, uspostaviti sustav masovne procjene vrijednosti nekretnina koji je novina u pravnom sustavu RH.

Hrvatska će za provedbu Digitalne agende za Europu koristiti sredstva iz EU fondova, a prioriteti su: povećanje Nacionalne pokrivenosti širokopojasnom mrežom sljedeće generacije (NGA); poboljšanje načina upravljanja IKT infrastrukturom – jedinstveno strateško upravljanje i koordiniranje razvoja državne IT infrastrukture, integracija IT infrastrukture na razini čitavog javnog sektora, standardizacija poslovnih procesa, smanjivanje i racionalizacija troškova za IT infrastrukturu i rješavanje pitanja niske razine dostupnosti e-usluga.

Cijeli govor zastupnice Maletić pogledajte na sljedećem linku:

play

Video

screen-shot-2018-04-12-at-09-59-08
I’M travanj 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
screen-shot-2018-04-12-at-09-59-08
I’M travanj 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found