PLENARNA, 04.07.2017.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: „Bez ambicioznog proračuna nema snažnog gospodarskog rasta” 

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 04.07.2017.

Maletić: „Bez ambicioznog proračuna nema snažnog gospodarskog rasta” 

 

Na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, u utorak 4. srpnja održana je rasprava o proračunu za 2018. i o početku trijaloga s Europskom komisijom i Vijećem. Europska komisija nedavno je predložila nacrt proračuna za 2018. u iznosu od 161 milijarde eura u obvezama za poticanje otvaranja novih radnih mjesta, osobito za mlade, te rasta i strateških ulaganja.  Naime, u proračunu za 2018. obveze iznose 161 milijardu eura (1,4% više u odnosu na 2017.), a plaćanja 145 milijardi eura (8,1% više u odnosu na 2017. kako bi Eu fondovi 2018. dostigli optimalnu brzinu provedbe nakon sporog početka tijekom prvih godina).

Iz tog razloga, u ovom Nacrtu proračuna jasno su istaknuta dva glavna politička prioriteta-  nastavak ostvarivanja održivog rasta i stvaranje radnih mjesta, te sigurnost i zaštita građana, rješavajući probleme povezane s migracijom.

Povjerenik Günther H. Oettinger, nadležan za proračun i ljudske resurse naglasio je tom prilikom na početku rasprave važnost usklađivanja mišljenja Komisije i Parlamenta jer je to od značajne važnosti za proračun EU i daljnji razgovor s Vijećem. „Nastojimo osigurati zapošljavanje što više mladih u Europi i veću razinu ključnih ulaganja na terenu. Svako djelovanje bit će usmjereno na postizanje konkretnih rezultata i poboljšanje svakodnevnog života europskih građana“ zaključio je povjerenik Oettinger.

Što se tiče prvog prioriteta, gospodarskog rasta i radnih mjesta, na raspravi je naglašeno kako je nužno iskoristiti resurse proračuna za jačanje  gospodarstva kako bi ono bilo konkuretnije.  Jačanje gospodarstva svakako se postiže kroz jačanje inovacija, malih i srednjih poduzeća, jer su ona ta koja stvaraju nova radna mjesta. Važan je i program Erasmus+ koji potiče mobilnost, naročito mladih ljudi, istaknuto je između ostalog. Proračunom za 2018. rezervirane su 2,3 milijarde eura za tu namjenu, u što ulazi i zapošljavanje mladih.  Za poticanje rasta i zapošljavanja Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) kroz pametniju uporabu novih i postojećih financijskih resursa i kroz privatna ulaganja mora ispuniti svoju svrhu. U nacrtu proračuna predložen je nastavak inicijative za zapošljavanje mladih te je za naredni period u tom području predloženo izdvajanje preko 230 milijuna eura. Proračunom EU-a u 2018. osigurat će se 55,4 milijarde eura za strukturne i investicijske fondove za postizanje kohezije i ravnomjernog regionalnog razvoja te gotovo 59,6 milijardi eura za poljoprivrednike i ruralni razvoj.

Drugi prioritet, sigurnost i zaštita građana velikim se dijelom nadovezuje na ostvarenje prvog cilja.  Navedeni cilj planira se, jednim dijelom, postići kroz jačanje agencija EU koje su zadužene za unutarnje poslove i  sigurnost, kako bi se vidjele konkretne mjere i odgovaraju li potrebama na terenu, ili su potrebne dodatne aktivnosti. Komisija namjerava financirati čitav niz povezanih mjera unutar EU kroz pružanje humanitarne pomoći, poboljšanje upravljanja vanjskih granicama, te potpore najteže pogođenim državama članicama. Za područje migracija i sigurnosti u nacrtu proračuna za 2018. predviđena je 4,1 milijarda EUR, čime ukupno financiranje EU za migracije i sigurnost u razdoblju 2015. – 2018. dostiže iznos od 22 milijarde eura.

Zastupnica Ivana Maletić na raspravi je istaknula:  „Europi se u srednjem roku predviđa rast od 1,5-2%. S tim gospodarskim rastom nikako ne možemo biti zadovoljni, a to možemo samo promijeniti ambicioznim proračunom i kvalitetnim ulaganjima u inovacije, znanost, istraživanje, razvoj, obrazovanje, mlade. To je sve prepoznato u ovom prijedlogu proračuna za 2018. „

Također je pohvalila prepoznavanje važnosti ulaganja u prioritete ključne za izgradnju povoljnog poslovnog okruženja:  „Isto tako i ulaganje u prioritete koji su važni za povoljno poslovno okruženje, poput energetike i prometa, ali i sigurnosti i stabilnosti su prepoznati. Bez sigurnosti i stabilnosti nema povjerenja, a bez povjerenja nema ulaganja, rasta i razvoja i to je jasna poruka ovog prijedloga proračuna za 2018. godinu. Posebno me raduje povećanje plaćanja u kohezijskoj politici od čak 25%. Ovo je pravi trenutak da ova politika postane zaista vidljiva, jer dosada gotovo da i nije bila“,  naglasila je zastupnica Maletić.

Na kraju rasprave Parlament je potvrdio da su održivi rast, dostojanstvena, kvalitetna i stabilna radna mjesta, socio-ekonomska kohezija, sigurnost, migracije i klimatske promjene ključna pitanja i glavni prioriteti EU proračuna za 2018.

screen-shot-2018-07-25-at-12-50-57
I’M srpanj 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
screen-shot-2018-07-25-at-12-50-57
I’M srpanj 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found