PLENARNA, 11.09.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: “Aktivacija članka 7. je nuklearna opcija koju pokreće Komisija, a ne Parlament i to kada se drugi mehanizmi iscrpe”

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 11.09.2018.

Maletić: “Aktivacija članka 7. je nuklearna opcija koju pokreće Komisija, a ne Parlament i to kada se drugi mehanizmi iscrpe”

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu ovog tjedna održana je rasprava i glasovanje o izviješću  o prijedlogu kojim se Vijeće poziva da, u skladu s člankom 7. stavkom 1. Ugovora o Europskoj uniji, utvrdi da postoji očita opasnost da je Mađarska teško prekršila vrijednosti na kojima se temelji Europska unija.

Ovim prijedlogom Europski parlament je po prvi put u povijesti pozvao Vijeće da utvrdi postojanje očite opasnosti da jedna država članica, u ovom slučaju Mađarska, teško krši vrijednosti na kojima počiva Europska unija. Postupak utvrđivanja povrede temeljnih vrijednosti EU protiv Mađarske nije odlučila pokrenuti Europska komisija, za razliku od slučaja s Poljskom kod kojeg je aktiviran članak 7. Ugovora o Europskoj uniji.

U Europskoj uniji postoji zabrinutost zbog poštivanja vladavine prava i temeljnih europskih vrijednosti u Mađarskoj, osobito u području funkcioniranja ustavnog poretka, pravosuđa, akademskih sloboda te poštivanja prava migranata i tražitelja azila.

Zastupnica Maletić naglasila je da Parlament nije smio prejudicirati odluke Suda EU na kojem se vodi nekoliko postupaka zbog kršenja pravne stečevine EU-a. Pažljivim analiziranjem izviješća Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove te argumenata koje je Mađarska izložila u proteklom razdoblju zaključeno je da bi o spornim pitanjima svoju odluku u konačnici trebao donijeti Sud Europske unije budući da se protiv Mađarske već vodi nekoliko postupaka zbog kršenja pravne stečevine EU. Tek ako se sudski utvrdi njeno kršenje, a Mađarska ne postupi u skladu s odlukom Suda, tada bi bilo jasno da postojeći mehanizmi nisu dostatni te bi trebalo ozbiljno razmotriti i druge, kao što je aktivacija članka 7., a što bi trebalo biti zadnje sredstvo protiv države članice kada se svi drugi načini osiguravanja poštivanja temeljnih vrijednosti pokažu neuspješni, smatra zastupnica Maletić.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found