PLENARNA, 11.09.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: “Aktivacija članka 7. je nuklearna opcija koju pokreće Komisija, a ne Parlament i to kada se drugi mehanizmi iscrpe”

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 11.09.2018.

Maletić: “Aktivacija članka 7. je nuklearna opcija koju pokreće Komisija, a ne Parlament i to kada se drugi mehanizmi iscrpe”

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu ovog tjedna održana je rasprava i glasovanje o izviješću  o prijedlogu kojim se Vijeće poziva da, u skladu s člankom 7. stavkom 1. Ugovora o Europskoj uniji, utvrdi da postoji očita opasnost da je Mađarska teško prekršila vrijednosti na kojima se temelji Europska unija.

Ovim prijedlogom Europski parlament je po prvi put u povijesti pozvao Vijeće da utvrdi postojanje očite opasnosti da jedna država članica, u ovom slučaju Mađarska, teško krši vrijednosti na kojima počiva Europska unija. Postupak utvrđivanja povrede temeljnih vrijednosti EU protiv Mađarske nije odlučila pokrenuti Europska komisija, za razliku od slučaja s Poljskom kod kojeg je aktiviran članak 7. Ugovora o Europskoj uniji.

U Europskoj uniji postoji zabrinutost zbog poštivanja vladavine prava i temeljnih europskih vrijednosti u Mađarskoj, osobito u području funkcioniranja ustavnog poretka, pravosuđa, akademskih sloboda te poštivanja prava migranata i tražitelja azila.

Zastupnica Maletić naglasila je da Parlament nije smio prejudicirati odluke Suda EU na kojem se vodi nekoliko postupaka zbog kršenja pravne stečevine EU-a. Pažljivim analiziranjem izviješća Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove te argumenata koje je Mađarska izložila u proteklom razdoblju zaključeno je da bi o spornim pitanjima svoju odluku u konačnici trebao donijeti Sud Europske unije budući da se protiv Mađarske već vodi nekoliko postupaka zbog kršenja pravne stečevine EU. Tek ako se sudski utvrdi njeno kršenje, a Mađarska ne postupi u skladu s odlukom Suda, tada bi bilo jasno da postojeći mehanizmi nisu dostatni te bi trebalo ozbiljno razmotriti i druge, kao što je aktivacija članka 7., a što bi trebalo biti zadnje sredstvo protiv države članice kada se svi drugi načini osiguravanja poštivanja temeljnih vrijednosti pokažu neuspješni, smatra zastupnica Maletić.

naslovnica
I’M listopad 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
naslovnica
I’M listopad 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found