KONFERENCIJA, 29.01.2019.

Početna stranica | NovostiEU | Konferencija o komunalnoj infrastrukturi u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027.

Fill 3 Copy 6KONFERENCIJA, 29.01.2019.

Konferencija o komunalnoj infrastrukturi u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027.

U Europskom parlamentu u Bruxellesu, u utorak, 29. siječnja održana je peta po redu konferencija o komunalnoj infrastrukturi u organizaciji zastupnice Ivane Maletić i časopisa Komunal, koji se bavi problematikom komunalnog gospodarstva, zakonskim aktualnostima te novim tehnologijama i rješenjima u Hrvatskoj i susjednim državama.

Ovaj put, konferencijom pod nazivom „Komunalna infrastruktura u novoj financijskoj perspektivi 2021. – 2027.“ predavači iz Europske komisije, Europskog parlamenta, predstavnici sektorskih udruga, gradova i županija pružili su novu perspektivu i odgovore na pitanja o jačanju poticajne inovacijske klime kroz unaprjeđenje promidžbe i komercijalizaciju inovacija te financiranje iz EU fondova.

Na početku konferencije zastupnica Maletić pozdravila je nazočne goste i istaknula važnost komunalne infrastrukture i činjenicu da je Hrvatska treća država po bogatstvu pitke vode u EU-u. „Smatram kako bi bilo dobro osnovati posebnu intergrupu za lokalni razvoj komunalne infrastrukture unutar Europskog parlamenta koja bi se bavila ovim pitanjima jer sve što radimo zadnjih pet godina može dobiti i konkretan institucionalni okvir“, istaknula je zastupnica Maletić.

Zastupnica Maletić prezentirala je natječaje u najavi iz područja vodne i komunalne infrastrukture, objasnila ulogu programa Horizon 2020 i LIFE te predstavila prijedlog novog Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027. i razloge neslaganja Parlamenta s Komisijinim prijedlogom

Europsku komisiju predstavljali su Aurelio Cecilio, voditelj odjela u Općoj Upravi za regionalnu i urbanu politiku (DG Regio) odgovoran za pregovore, upravljanje i praćenje Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i intervencije Kohezijskog fonda u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji i Mirabela Lupaescu, također iz DG Regio, odgovorna za praćenje ulaganja u vodnu i komunalnu infrastrukturu u Hrvatskoj.

Aurelio Cecilio iz DG Regio istaknuo je potrebu za ubrzanjem implementacije na terenu i bitnog efektivno korištenja sredstava. „Vrlo je važno optimizirati dostupne resurse, ubrzati provedbu programa. Bitno je ubrzati projekte i implementirati ih do 2023. Jer će nepotrošena sredstav biti vraćena u EU proračun.“, upozorio je Aurelio.

Predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk istaknuo je kako je veliki izazov pred lokalnim jedinicama koje ugovaraju i provode ogroman broj projekata, a kapaciteti i prihodi su na razini središnje države: „U 2017. u Hrvatskoj je ugovoreno u području vodoopskrbe i odvodnje više od  1 milijarda eura na razini središnje države, a u području komunalne infrastrukture jedinice lokalne samouprave ugovorile su više od  350 milijuna eura, a njihova komunalna poduzeća više od 700 milijuna eura. Pred nama je utrka s vremenom, izazovi su veliki, a vremena je malo. Središnja država je ugovarala projekte čija je provedba kasnije spuštena na jedinice lokalne samouprave koje nemaju razvijene administrativne kapacitete te dolazi do teškoća i izazova u provedbi.“.

Siniša Širac, direktor hrvatskih voda prezentirao je investicije u vodnom gospodarstvu u Hrvatskoj i napomenuo kako smo po odobrenim projektima iznad alokacije (11 milijardi kuna od odobrenih 7 milijardi) i priupitao što je s preugovorenim sredstvima i projektima koji su u pripremi. „Očekujem da ćemo se u narednom periodu koncentrirati na realizaciju. Imamo 35 odobrenih projekata od ukupno 64 natječaja u Hrvatskoj u 2018.“ istaknuo je Širac.

Na kraju konferencije nazočni su se složili da je potrebno ubrzati provedbu, smanjiti administrativne prepreke, usmjeriti se na nacionalne prioritete i odrediti kriterije koji proizlaze iz potreba samih građana.

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found