PLENARNA,14.02.2019.

Početna stranica | NovostiEU | Izmjene Uredbe o prekograničnim plaćanjima – kraj velikim naknadama za plaćanja između eurozone i država članica izvan eurozone

Fill 3 Copy 6PLENARNA,14.02.2019.

Izmjene Uredbe o prekograničnim plaćanjima – kraj velikim naknadama za plaćanja između eurozone i država članica izvan eurozone

U četvrtak 14. veljače 2019. na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta prihvaćene su izmjene Uredbe o prekograničnim plaćanjima (iz 2009.) kojima se obuhvat Uredbe proširuje i na države članice izvan eurozone.

Uredbom 924/2009 o prekograničnim plaćanjima u cijelom su EU-u naknade za prekogranična plaćanja u eurima unutar Unije izjednačene s domaćim plaćanjima u eurima (tj. plaćanjima u eurima unutar iste države članice). Države članice izvan eurozone, iako su obuhvaćene tom uredbom, nisu ostvarile korist od učinaka uredbe jer su u njima domaća plaćanja u eurima vrlo skupa ili jednostavno ne postoje. Kao posljedica toga osobe i poduzeća u državama članicama EU-a izvan eurozone plaćaju visoke naknade za sva plaćanja koja prelaze granicu njihove zemlje ili kad te osobe putuju i plaćaju u inozemstvu. Ti visoki troškovi prepreka su dovršetku jedinstvenog tržišta te se njima stvaraju dvije kategorije korisnika platnih usluga u EU-u.

Jedan od glavnih ciljeva EU-a od 2014. je jačanje jedinstvenog tržišta i uklanjanje prepreka koje stavljaju u nepovoljniji položaj jedna dio građana EU-a. U tom smislu je došlo do brojnih važnih promjena poput ukidanja rominga, snižavanja i ujednačavanja troškova za prekogranične pošiljke, zabrane geografskog blokiranja, zabrana proizvoda različite kvalitete i dr. Ukidanje naknada na prekogranične transakcije koje nisu u euru još je jedan važan doprinos ujednačavanju uvjeta poslovanja i kupovine u svim državama članicama bez obzira jesu li u ili izvan eurozone.

Naknade na prekogranična plaćanja koja nisu u eurima dovode u nepovoljan položaj poduzetnike izvan eurozone. Npr. ako poduzeće izvan eurozone ima dobavljače u eurozoni, njegovi ulazni troškovi su viši nego što bi bili za konkurenta koji se nalazi u eurozoni te je on automatski skuplji odnosno manje konkurentan. Ne možemo govoriti o jedinstvenom tržištu ako svi poduzetnici i fizičke osobe nemaju iste šanse i uvjete poslovanja.

Danas, transakcija u eurima unutar eurozone, npr. iz Francuske u Portugal, košta jednako kao ekvivalentna transakcija unutar Francuske odnosno Portugala. Ovisno o banci, potrošače obavljanje prekograničnih plaćanja u eurima ne košta ništa ili ih košta par centi. To omogućuje potrošačima i građanima eurozone obavljanje transakcija preko granice s velikim brojem građana i poslovnih subjekata po istoj cijeni kao i u njihovoj zemlji. S druge pak strane, potrošači u Hrvatskoj prosječno plaćaju 8,23 eura naknade troškova za svakih 100 eura prekogranične transakcije. Izmjenama ove Uredbe koje smo usvojili 14.2. naknade za prekoganične transakcije u eurima izjednačit će se s naknadama za plaćanja unutar Hrvatske u kunama.

Usvojene izmjene Uredbe odnose se i na točno informiranje potrošača o naknadama za konverziju valute. Kada potrošači plaćaju karticama u inozemstvu ili kada plaćaju putem interneta, često mogu odabrati hoće li platiti u lokalnoj valuti ili u njihovoj domaćoj valuti. Prilikom odabira lokalne valute, njihova će banka pretvoriti iznos transakcije i potrošači će nekoliko dana kasnije saznati koliko je transakcija stvarno koštala. Ako se potrošači odluče za plaćanje u svojoj domaćoj valuti, pružatelj platnih usluga pretvara iznos transakcije na licu mjesta u zamjenu za naknadu. Taj se proces naziva dinamična konverzija valuta (DCC). DCC omogućuje potrošačima da odmah znaju koliko moraju platiti, ali korištenje ove usluge često je skuplje. Prijedlog Komisije povećava transparentnost u tom procesu, te se uvodi obveza informiranja potrošača o visini troškova usluga konverzije valuta koje se primjenjuju na prekogranična plaćanja u EU-u. Naime, pružatelji usluga platnog prometa morat će iskazati pune troškove koji se naplaćuju potrošačima. Kada se potrošačima ponudi više od jedne opcije za konverziju valuta moći će usporediti ponude i odabrati najpovoljniju. Primjerice, osoba iz Hrvatske koja posjeti restoran u Njemačkoj i svoj ručak poželi platiti karticom, imat će izbor plaćanja u eurima ili kunama. Prije kartične transakcije potrošača će se morati obavijestiti o točnom iznosu koji se naplaćuje u lokalnoj valuti (eurima) i u valuti njegova računa (kunama). I u slučaju bankovnog transfera, banke će trebati objaviti puni iznos troškova konverzije valute.

Uredba stupa na snagu dvadesetog dana od dana objave u Službenom listu Europske unije, a primjena na plaćanja u drugim valutama Unije (osim eura) počinje 12 mjeseci nakon stupanja na snagu. Dakle efekte ovih izmjena osjetit ćemo od 2020. s tim da svaka država može započeti primjenu i ranije.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found