Iz srca Europe, 26.11.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Emisija Iz srca Europe na temu “Inovacija u Hrvatskoj i EU”

Fill 3 Copy 6Iz srca Europe, 26.11.2018.

Emisija Iz srca Europe na temu “Inovacija u Hrvatskoj i EU”

Zastupnica Ivana Maletić gostovala je 26. studenog u emisiji „Iz srca Europe“ u studiju Europskog parlamenta na temu Inovacija u Hrvatskoj i EU. Povod ove emisije bio je posjet skupine posjetitelja Europskom inovacijskom summitu od 26.-28. studenoga koji je ove godine obilježio svoju desetu godišnjicu. Uz zastupnicu Maletić gosti emisije bili su Vedrana Kevrić, zamjenica ravnateljice Ustanove Zadarske županije INOVACIJA te Božena Krce Miočić sa Sveučilišta u Zadru.

Na početku emisije zastupnica Maletić objasnila je ulogu Knowledge4Innovationa, neovisne platforme kojom predsjeda i koja povezuje praksu – poduzetnike i znanstvenike koji rade na području istraživanja, razvoja i inovacija s Parlamentom kao zakonodavnim tijelom. „Prije 10 godina kada je započelo djelovanje K4I u okviru Europskog parlamenta kao neovisne platforme tadašnji članovi su bili predvodnici jednog novog shvaćanja rada i razumijevanja kako se u praksi mogu potaknuti razvojni procesi te čestitam kolegama koji su to pokrenuli u trenutku kada to nije bilo toliko vidljivo ni u Europskoj komisiji kao ni u mnogim drugim europskim institucijama te su kroz svoj rad u 10 godina uspjeli usmjeriti europske politike više prema istraživanju, znanosti, razvoju i što je još važnije, povezivanju s praksom i poduzetnicima što je potaknulo razvoj i drugačji način pogleda na program Obzor 2020 i trenutni prijedlog Komisije. Također je važan i rad na regulativama koji se temelji na dokazima iz prakse tj. onog što je potrebno u praksi, te je upravo to i bio cilj – da se ovdje na razini EU institucija priprema regulativa koja neće biti prepreka inovatorima i znanstvenicima nego poticaj i pomoć u radu“, kazala je zastupnica.

Božena Krce Miočić sa Sveučilišta u Zadru govoreći o inovacijama i akademskom pristupu u Hrvatskoj kazala je kako u ovom trenutku nismo jaki u implementaciji inovacija, ali da smo inovativni i vrlo brzo dolazimo do rješenja. „U akademskoj zajednici se radi na tome da se inovativnost uvede kao sustav razmišljanja, a njega treba započeti u najranijem odgojno-obrazovnom procesu da bi dobili jednog studenta koji će na taj način promišljati zajedno sa svojim profesorima“, objasnila je Božena Krce Miočić.

Vedrana Kevrić, zamjenica ravnateljice Ustanove Zadarske županije INOVACIJA govoreći o načinu na koji Ustanova INOVACIJA implementira strategiju pametne specijalizacije i obrazuje mlade u tom području rekla je kako je Ustanova pripremila tri strateška projekta kojima je u tijeku implementacija, a riječ je o projektima specijaliziranih poduzetničkih inkubatora za metalo-prerađivačku, prehrambeno-prerađivačku i za kreativnu industriju čija je ukupna vrijednost 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava dobivenih iz EU fondova. „Projekti su temeljeni na tzv. Triple Helix modelu, dakle u suradnji sa gospodarstvenicima prepoznavajući njihove potrebe, njihovu infrastrukturi za inovacije i razvoj koja im je potrebna, a sve to naravno uz podršku lokalne samouprave“, objasnila je Vedrana Kevrić.

Cijelu emisiju iz srca Europe možete pogledati u prilogu

play

Video

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE