PLENARNA, 12.09.2013.

Početna stranica | NovostiEU | Ivana Maletić o jačanju unutarnjeg tržišta usluga

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 12.09.2013.

Ivana Maletić o jačanju unutarnjeg tržišta usluga

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić na rujanskoj plenarnoj sjednici govorila je o važnosti korištenja potencijala unutarnjeg tržišta usluga. Obveza Republike Hrvatske kao i svih ostalih država članica je implementacija Direktive o uslugama na unutarnjem tržištu. Od 2010. na razini Vlade Republike Hrvatske prati se provedba Implementacijskog plana za Direktivu.

“Jačanje unutarnjeg tržišta jedan je od ključnih elemenata strategije Europe 2020 jer donosi povećanje konkurentnosti i zaposlenosti. Uslužni sektor pokretač je gospodarskog rasta i ključan je za povećanje zaposlenosti, dohotka i ulaganja. Europski proračun koji je u funkciji implementacije strategije, instrument je koji možemo snažnije usmjeriti na mjere jačanja unutarnjeg tržišta usluga: od podupiranja digitalizacije i uvođenja e-poslovanja do osiguranja povoljnih izvora financiranja te uklanjanja administrativnih barijera za pokretanje novih poslova i ulaganja u uslužnom sektoru”, istaknula je zastupnica Maletić.

Vlade koje razmišljaju razvojno moraju uz proces fiskalne konsolidacije ostaviti prostor za poticajne porezne mjere i subvencije poduzetnicima.

“Još jedan od aspekata tržišta usluga na kojem trebamo inzistirati jest priznavanje diploma i stručnih klasifikacija te neformalnih oblika edukacije, jer to su bitni elementi slobode pružanja usluga. U Parlamentu se raspravljalo o važnoj i posebno osjetljivoj temi nezaposlenosti mladih. Svaka druga mlada osoba je bez posla. Važno je zajedničkim i ciljanim ulaganjima usmjerenim baš na mlade stvoriti novu pokretačku snagu za rast i razvoj europskog gospodarstva. Neiskorišteni potencijal usluga za otvaranje radnih mjesta važno je, osobito u tom kontekstu, iskoristiti”, zaključila je na kraju zastupnica Maletić.

Uslužni sektor je pokretač gospodarstva u većini europskih zemalja, istaknula je među ostalim Ivana Maletić tijekom rasprave u Europskom parlamentu na temu jačanja unutarnjeg tržišta usluga.

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found