PLENARNA, 17.01.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Irski premijer u EP: „U jedinstvu je sigurnost, u suradnji je snaga“

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 17.01.2018.

Irski premijer u EP: „U jedinstvu je sigurnost, u suradnji je snaga“

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 17. siječnja održana je prva u nizu planiranih rasprava između  predsjednika država i vlada Europske unije te članova Europskog parlamenta na temu budućnosti i razvoja Europske unije. Prva rasprava održana je s premijerom Republike Irske Leom Vardkarom.

Premijer Vardkar je naglasio kako se zahvaljujući temeljnim europskim vrijednostima solidarnosti, partnerstva i suradnje Irska razvila, od jedne od najnerazvijenijih država članica, među razvijenije države članice: „Europska unija omogućila je našu transformaciju iz države na periferiji u državu u srcu zajedničke Europske kuće koju i mi pomažemo graditi. Obećanja i vrijednosti Europe oslobodila su potencijale Irske i to nam je omogućilo da postanemo prepoznatljivi i da zauzmemo posebno mjestu na svijetu.“, rekavši to premijer je istaknuo kako upravo zbog koristi koje je Irska imala od Europske unije, ima i posebnu odgovornost sada kada se vodi rasprava o budućnosti Europske unije.

Brojni izazovi s kojima se susrećemo poput migracija, terorizma, kibernetske sigurnosti, klimatskih promjena ujedno su i globalni izazovi na koje niti jedna država članica ne može odgovoriti pojedinačno, ali zajedno možemo pronaći rješenja: „U jedinstvu je sigurnost, u suradnji je snaga“.

Govoreći o budućnosti irski premijer je ukazao na važnost kohezijske politike od koje je i sama Irska imala velike koristi u prošlosti, važnost poljoprivredne politike te je izrazio spremnost Irske da doprinosi i više u Europski proračun ako će se iz njega financirati ekonomski razvoj i prosperitet. Kao jedan od izazova posebno je spomenuo nepovoljna demografska kretanja što također mora biti prepoznato u prioritetima novog proračuna.

Pozicija Irske kada je riječ o europskom proračunu je da prioritet moraju imati dosadašnje politike: kohezijska, poljoprivredna, financiranje istraživanja, inovacija, Erasmus, Interreg te aktivnosti EIB-a, i da izdvajanja za njih moraju biti zaštićena.“ Iz EU proračuna možemo financirati nove programe, ali za njih trebamo koristiti novi novac.“, dao je vrlo jasnu poruku irski premijer.

Irski premijer smatra da je vrijeme za završetak svih aktivnosti za potpunu uspostavu jedinstvenog tržišta te potiče na završetak uspostave Bankovne unije, Unije tržišta kapitala, sustava osiguranja, hipoteka i kredita kako bi svi građani EU mogli imati koristi od što jeftinijih izvora financiranja.

„Vjerujem da za budućnost Europe trebamo: nastaviti činiti ono što je dobro, usmjeriti se na velike nove izazove s kojima se Europa i njeni građani suočavaju, prepustiti ovlasti koje možemo državama članicama, regijama, gradovima i općinama te angažirati građane da se što aktivnije uključe u procese odlučivanja“, posebno je istaknuo u svom govoru Vardkar.

„Europa je do sad bila veliki uspjeh, smatram kako dugujemo svoja postignuća ostvarenja mira, individualnosti, jednakosti pred zakonom, prosperiteta upravo toj političkoj kreativnosti i prijateljstvu koje smo izgradili zajedno“, zaključio je u svom govoru premijer Varadkar.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found