PLENARNA, 11.09.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Grčki premijer u EP: “Iako na europskom nebu još uvijek stoji mnogo oblaka, uvjereni smo da postoji put kojim možemo uspjeti. Vjerujemo da je to put za budućnost Europe.”

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 11.09.2018.

Grčki premijer u EP: “Iako na europskom nebu još uvijek stoji mnogo oblaka, uvjereni smo da postoji put kojim možemo uspjeti. Vjerujemo da je to put za budućnost Europe.”

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, 11. rujna 2018., održana je deveta u nizu rasprava na temu “Budućnost Europe”. Ovoga puta rasprava je održana s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, a na njoj je, u ime predsjednika Europske Komisije Jean-Claudea Junckera, sudjelovao i Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije nadležan za euro i socijalni dijalog, zadužen također za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala.

Alexis Tsipras

Grčki premijer Alexis Tsipras na početku je svoga govora istaknuo kako je Grčka, nakon osam godina i triju programa prilagodbe, izašla iz krize. “Grčka se zadnjih godina nalazila u vrlo teškojsituaciji. Politika deficita, trošenje javnog novca i korupcija prethodnih vlada odveli su moju zemlju u stečaj, a institucije nisu uspjele provesti potrebne strukturne reforme u prvim godinama programa. Došli smo tako do samog ruba stečaja i socijalne eksplozije. Od 2010. do 2014. Grčka je izgubila četvrtinu svog BDP-a, nezaposlenost, siromaštvo, socijalna ekskluzija i javni dug enormno su porasli, izgubile su se sve javne investicije, a istodobno je velik dio stanovnika napustio našu zemlju. Grčka ekonomska kriza pretvorila se u krizu cijele Europe. Mnogi od prisutnih bili su skeptični i nisu vjerovali u to da će Grčka uspjeti prebroditi krizu u kojoj se našla, ali uspjeli smo i Grčka je danas drukčija zemlja. Uspjeli smo iz dijela problema postati dijelom rješenja za Europu. Izlazak tijekom posljednje tri godine iz programa prilagodbe velik je uspjeh, i to uspjeh grčkog naroda, koji je puno toga žrtvovao kako bi Grčka ostala u srcu Europe. Osim toga, to je uspjeh i cijele Europe jer smo dokazali da duh suradnje i solidarnosti može dovesti do zajedničkog rješenja problema. Upravo zato danas optimistično gledamo u budućnost“ proveli smo fiskalnu konsolidaciju, i duboke reforme, i raskinuli smo s nekim lošim praksama iz prošlosti. Uspjeli smo iz krize prijeći u rast. Sada imamo nove investicije koje nas čine transportnim centrom u ovom dijelu svijeta. Nadalje, poduprli smo najslabije i najosjetljivije, uspjeli smo dokinuti humanitarnu krizu, dali smo pristup zdravstvenom sustavu milijunima neosiguranih i uspjeli smo doći do primarnog viška.”

Tsipras je istaknuo kako iz grčke krize treba izvući zaključke i pouke za buduće izazove. “Grčka i Grci posljednjih su godina dokazali da su duboko predani ideji europske integracije. Inzistirali smo na europskom putu naše zemlje od samoga početka. Nakon osam mukotrpnih godina krize izvucimo neke zaključke o tome kakvu Europu želimo i kako ćemo je zaštititi od kriza. Danas je na kocki nešto egzistencijalne prirode – upravljanje financijskom, izbjegličkom i sigurnosnom krizom pokazalo je mnoge nedostatke i kontradikcije posljednjih godina. Buduće slične, pa i dublje krize mogle bi postati egzistencijalnom, strukturnom krizom za europski projekt. Nemogućnost Unije da iznađe demokratska i funkcionalna rješenja za postojeće probleme u konačnici bi dovela do trijumfa šovinizma i povećanja nacionalističkih sukoba. Tako bi se vratili fragmentiranosti, bez jedinstva, bez kohezije i međunarodne perspektive.”

Zaključno, Tsipras je ponovio: “U posljednje tri godine Grčka je od dijela problema postala dio rješenja za probleme u Europi. Nadišli smo krizu i iznijeli teret izbjegličke krize s dostojanstvom. Miroljubivom smo politikom otvorili mogućnost za pomirbu naroda, što nas čini važnim dionikom u postizanju stabilnosti i mira u ovom nestabilnom europskom području istočnog Sredozemlja i Balkana. Iako na europskom nebu još uvijek stoji mnogo oblaka, uvjereni smo da postoji put kojim možemo uspjeti. Vjerujemo da je to put za budućnost Europe. Pred nama su teške borbe, a europski izbori idućeg svibnja bit će više od samo još jednih europarlamentarnih izbora. Bit će to borba protiv ekstremnog neoliberalizma i krajnje desnog populizma, a kako bi se zaštitile temeljne europske vrijednosti i načela te obranila europska ideja, solidarnost i jedinstvo među europskim narodima. U toj borbi sve progresivne demokratske i proeuropske snage imaju dužnost stajati na istoj strani povijesti i ne dopustiti Europi da klizne natrag u svoju prošlost.”

Valdis Dombrovskis

Povjerenik Europske komisije nadležan za euro i socijalni dijalog na početku je svoga govora naglasio kako su Grčka, njen narod i civilizacija izgradili Europu i njene vrijednosti. “Grci su izumili demokraciju i znali su je obraniti pred raznim prijetnjama. To je omogućilo našim zemljama da pristupe Europskoj uniji i pokazalo se da budućnost pripada onima koji su arhitekti vlastite budućnosti. Grčka je vrlo važna za budućnost Europe i ima veliku ulogu u stabilnosti na zapadnom Balkanu, a kako bi se izbjegle tragedije kojima smo svjedočili devedesetih godina prošloga stoljeća.”

Zatim je nastavio o važnosti grčke krize za budućnost Europe: “Premijer Tsipras uspio je suzbiti krizu koja je narušavala prosperitet njegove zemlje, a Europa iz te krize može izvući mnogo teških, ali važnih lekcija. Europska komisija je uvijek vjerovala da Grčka ima svoje mjesto u europodručju i zato odajem počasti grčkom narodu koji je zadržao Grčku u srcu Europe. Program stabilnosti u Grčkoj uspješno je zaključen, uređene su javne financije u državi, njeno gospodarstvo raste i dalje će rasti, nezaposlenost, iako još visoka, snažno je pala, a otvorena su i mnogobrojna nova radna mjesta. To je recept za uspjeh Europe koji kombinira solidarnost s odgovornošću. Solidarnost koju su tijekom krize pokazali europski partneri bez presedana je, i kada se radi o financijskoj pomoći, ali i potpori reformama. Narod Grčke je snažno preuzeo odgovornost, a njihovi napori i njihove žrtve bile su temelj za ovakav održivi uspjeh. Međutim, još uvijek postoje gospodarski izazovi. Najbolje ulaganje koje Grčka može učiniti jest ulaganje u povjerenje u njezino gospodarstvo. To podrazumijeva odgovornu fiskalnu politiku i reforme, osiguranje dugoročnog gospodarskog rasta i dobrih uvjeta života za grčki narod. Kada vidim kakvu je hrabrost i odlučnost pokazao grčki narod, ne sumnjam da će i u tome uspjeti.”

Dombrovskis je potom zaključio kako u Europskoj uniji odgovornost i solidarnost idu ruku pod ruku pa dodao: “To smo dokazali kada smo polučili lekcije iz krize i kada smo zajedničku valutu učinili otpornijom na krizu. Kako bismo se bolje suočili s izazovima u budućnosti, moramo poduzeti potrebne korake kako bismo zaključili Ekonomsku i monetarnu uniju. Program je dobro poznat i jasan i to je hitni prioritet za jesen. Konačno, sada zaokružujemo i bankovnu uniju i krećemo prema stvarnoj uniji tržišta kapitala. Unija je izašla iz krize ujedinjena i jača zato što smo izabrali zajednička europska rješenja. Kada gledamo na budućnost Europe, moramo primijeniti duh zajedničkih rješenja prema zajedničkim izazovima. Najbolji dokaz Europljanima da će Europa održati svoja obećanja jest da ostane udružena u pitanjima koja su za nju važna. Nikada ne smijemo izgubiti zajedničke vrijednosti i solidarnost te se na njima moraju graditi i naša budućnost i budućnost Unije.”

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found