FAWG, 15.06.2016.

Početna stranica | NovostiEU | Grčka mora u potpunosti provesti nedavno donesen reformski paket

Fill 3 Copy 6FAWG, 15.06.2016.

Grčka mora u potpunosti provesti nedavno donesen reformski paket

U ponedjeljak, 6. lipnja 2016. u Strasbourgu održan je sastanak Radne skupine za financijsku pomoć (FAWG) na kojem su sudjelovali potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis i povjerenik Pierre Moscovici. Na zadnjem sastanku FAWG-a raspravljalo se o najnovijim događajima vezanim za program ekonomske prilagodbe za Grčku.

Podpredsjednik Valdis Dombrovskis je u svom uvodnom izlaganju naglasio kako je postignut dogovor između europskih institucija i grčke vlade o novom paketu pomoći za Grčku, koji ukupno iznosi 10,3 milijardi eura. Potpredsjednik Domborvskis naglasio je kako je prema zadnjim prognozama Europske komisije predviđen primarni suficit u Grčkoj od 3,5 posto BDP-a u 2018., što je u skladu s Memorandumom o razumijevanju, potpisanim prošle godine. Također je upoznao zastupnike kako je usvojen značajan reformski paket kojim se omogućilo postizanje dogovora. Naglasio je kako će se tehničke specifikacije dogovora uskladiti u sljedećim danima.

Dombrovskis je istaknuo važnost usvajanja grčkog reformskog paketa, pritom naglasivši kako je sada još važnije potpuno i pravilno provesti usvojene reforme u području mirovinskog sustava, učinkovitosti porezne administracije, uspostavljanju privatizacijskog fonda, otvaranju energetskog tržišta te smanjivanju razine nenaplativih kredita. Dombrovskis je naglasio kako će Komisija, tj. Služba za potporu strukturnim reformama (SRSP) koja već djeluje u okviru radne grupe za pomoć Grčkoj (engl. Task Force for Greece), pomoći grčkoj Vladi u provedbi reforma na području zdravstvenog i obrazovnog sustava, poboljšanju poslovne klime, poticanju izvoza te u boljoj apsorpciji ESI fondova koji su dostupni Grčkoj.

Povjerenik Pierre Moscovici je također naglasio važnost postizanja dogovora o novom reformskom paketu koji će omogućiti plaćanje nove tranše pomoći Grčkoj. Isto tako je naglasio kako je sada još važnija potpuna provedba strukturnih reformi koje će omogućiti poticanje gospodarskog rasta, otvaranje novih radnih mjesta te privlačenje stranih investitora. Moscovici je istaknuo kako će nova tranša pomoći od 10,3 milijarde eura biti podijeljena u 3 dijela. Prvi dio, tj. ukupno 7,5 milijardi eura namijenjeno je za otplatu dugova nastalih u okviru potpore grčkog gospodarstva, drugi dio od 1,7 milijardi eura koji će biti dostupan ovog ljeta namijenjen je za dospjele neplaćene obveze, a treći dio, tj. 1,1 milijardi eura bit će namijenjeno za privatizaciju i investicije.Moscovici se također osvrnuo i na mehanizam u slučaju neprovođenja reformi, takozvani doplatak za sigurnost (engl. contingency margin) koji bi trebao biti automatski pokrenut u slučaju da dogovorene mjere ne budu provedene, istaknuvši pritom kako vjeruje da neće biti potrebe za tim budući je ostvaren napredak od prošle godine, kada je Grčkoj prijetilo izbacivanje iz eurozone.

Zastupnike je u raspravi zanimalo kako Komisija komentira posljednji pad BDP-a od 0,5 posto u prvom tromjesečju 2016. te kako će se to odraziti na program ekonomske prilagodbe. Isto tako neki zastupnici su naglasili kako je Ukrajini omogućen djelomični oprost duga (engl. haircut) u sklopu makrofinancijske pomoći (engl. macro-financial assistance), a Grčkoj to neće biti omogućeno. Potpredsjednik Komisije i povjerenik odgovorili su kako je Komisija prognozirala pad BDP-a u Grčkoj u prvoj polovici 2016., ali i gospodarski rast u drugoj polovici godine, što će na kraju rezultirati ukupnim padom od svega 0,3 posto BDP-a. Kao razlog tome navode kašnjenje u donošenju prve ocjene programa ekonomskog prilagodbe, što je usporilo oslobađanje sljedećih tranši pomoći Grčkoj. Zaključno, potpredsjednik Komisije i povjerenik naglasili kako se Grčka i Ukrajina ne mogu uopće uspoređivati, budući da ukupna pomoć Ukrajini iznosi svega 1,8 milijardi eura, dok Grčkoj iznosi sveukupno 86 milijardi eura. Istaknuli su kako Grčka ima i znatno povoljnije kreditiranje nego npr. Italija ili Portugal, budući da su kamatne stope znatno niže s dugim datumom dospijeća za otplatu duga.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE