PLENARNA, 12.09.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Govor predsjednika Junckera o stanju Unije

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 12.09.2018.

Govor predsjednika Junckera o stanju Unije

Ovogodišnji Govor o stanju Unije, četvrti i posljednji u mandatu Jean-Claudea Junckera, posljednji je takav govor prije nadolazećih europarlamentarnih izbora u svibnju iduće godine. Predsjednik Komisije u govoru se dotaknuo najvećih dostignuća i napora Komisije koju je predvodio posljednje četiri godine, ali i  potaknuo debatu o izazovima na koje se treba usmjeriti Komisija u preostalim mjesecima do summita u Sibiu, Rumunjska, 9. svibnja 2019.

 1. Podržava špicenkandidata i transnacionalne liste. Države članice su odbile transnacionalne liste za 2019., ali nada se 2024.

“Htio bih da izbori iduće godine budu velik trenutak za europsku demokraciju i da se iskustvo Spitzenkandidata ponovi. Za mene će to iskustvo postati još vjerodostojnije kada ćemo imati prave transnacionalne liste, koje bi trebalo osigurati za izbore 2024.€”

2. Protivi se podjeli EU – zaslužujemo bolje

“Od danas pa do izbora moramo pokazati da Unija može nadići razlike između sjevera, juga, istoka i zapada. Zajednički možemo zasijati sjeme suverenije Europe. Europa je premalena da bi bila podijeljena na dva, a kamoli četiri dijela.”

3. Brexit – ambiciozno novo partnerstvo koje razvija i Teresa May

“I nakon 29. ožujka 2019. Ujedinjeno Kraljevstvo za nas neće biti obična treća zemlja, nego uvijek vrlo blizak susjed i partner u ekonomskom, političkom i sigurnosnom smislu. Proteklih mjeseci kada nam je trebalo jedinstvo u Uniji, Velika Britanija bila je uz nas. Vežu nas iste vrijednosti i načela kao i sve ostale europljane. Zato podržavam prijedlog premijerke May za osmišljavanje ambicioznog novog partnertva za budućnost s Velikom Britanijom nakon Brexita. Slažemo se također i s ministarstvom financija da zona slobodne trgovine između Velike Britanije i Unije treba biti početak toga. Na temelju tih načela, Komisijini pregovarači spremni su danonoćno raditi kako bi osigurali da odlazak Ujedinjenog Kraljevstva bude uredan i da nakon toga uslijedi stabilnost. Komisjia na tom putu neće praviti prepreke.”

4. Nema demokracije bez slobodnih medija

“Polemike između vlada i europskih institucija sve su žešće i ne doprinose europskoj arhitekturi. Ne brine me samo negativan ton tijekom razgovora, nego i način na koji neki tretiraju medije i novinare. Europa mora biti mjesto gdje sloboda medija nije dovedena u pitanje. Prevelik je broj novinara kojima se prijeti, koje se zastrašuje, napada i ubija. Nema demokracije bez slobode medija.”

5. Orban – moramo pronaći kompromis, Orban mora pomoći u tome, moramo se oduprijeti kad se vladavina prava ne poštuje

“Traženja kompromisu nije slabost i ne podrazumijeva žrtvovanje vlastitih vrijednosti ili sprječavanje slobode rasprave. Komisija se protivi svim napadima na vladavinu prava. Članak 7. mora se primjenjivati tamo gdje je vladavina prava ugrožena. Moramo poštivati i istraživati odluke Europskog suda. Europska unije je zajednica prava, a poštivanje prava i odluka pravosudnog sustava nisu opcija nego obveza.”

6. Za vanjsku politiku donošenje odluka kvalificiranom većinom – to bi bila ogromna promjena u odnosu na danas, ne želi da jedna država koči odnose, spori smo

“Moramo osuđivati kršenje ljudskih prava u Kini, bez obzira na to što se tome protivi jedna od država članica. I to je samo jedan od takvih primjera. Zato Komisija danas predlaže da se vratimo na glasovanje kvalificiranom većinom kada je riječ o dosjeima koji se odnose na europsku vanjsku politiku. U tom ćemo smislu dati konkretne prijedloge koji će se odnositi na glasanje kvalificiranom većinom u odnosu na određene teme. Smatram da je došao trenutak da udahnemo život klauzuli pasarela iz Temeljnog ugovora. Kada je riječ o poreznim pitanjima, i o tome možemo odlučivati kvalificiranom većinom.”

7. Proračun se mora donijeti do izbora i izbori ne smiju biti izgovor za nedonošenje proračuna 

“Dotad ćemo morati ispregovarati i sporazum o europskom proračunu za razdoblje nakon 2020. Pritom moramo mlade europljane potaknuti da koriste sredstva iz Erasmus programa, i za njega bi u idućem financijskom razdoblju trebali izdvojiti više sredstava. Želimo više mogućnosti i za znanstvenike i startup-ove. Također, ako želimo 20 puta povećati troškove za obranu, to moramo odlučiti prije izbora. Ako želimo 23 % više investicija prema Africi, i o tome moramo donijeti odluku u istom vremenskom periodu. U demokraciji je normalno da se odluke donose prije izbora kako bi se znalo što se očekuje, a ne suprotno.”

8. Novo partnerstvo s Afrikom će pomoći Africi da stvara nova radna mjesta i razvija se, Afrika ne treba milostinju nego partnerstvo, ulaganjem u Afriku spriječavamo migracije u budućnosti 

“Izgradit ćemo novo partnerstvo s Afrikom. Komisija danas predlaže novi savez za ulaganja i održivi razvoj između Europe i Afrike. To će omogućiti otvaranje do 10 milijuna novih radnih mjesta u Africi u narednih 5 godina, i stvorit ćemo okvir za dodatno privlačenje privatnih investicija u Africi. Pritom ne krećemo od nule – naš fond za vanjska ulaganja, osnovan prije 12 godina, mobilizirao je više od 12 milijardi eura za investicije u Africi. Danas je ta brojka narasla na 24 milijarde. Ono što želimo jesu investicije koje će napraviti razliku. Do 2020. Europska unija će poduprijeti 35.000 studenata i znanstvenika iz Afrike, a ta će brojka do 2030. narasti na čak 105.000. Također, trgovinski odnosi između Afrike i Unije nisu nevažni. 35% afričke trgovine vodi se s Europskom unijom, ali trgovinska razmjena nije dovoljna. Uvjeren sam da trebamo postići napredak kroz niz različitih sporazuma s različitim zemljama i da to u konačnici treba pretočiti u sporazum o slobodnoj trgovini između dva kontinenta.”

9. Plan za migrante – ojačati granice i zaustaviti ilegalne migrante

“Države članice još nisu u potpunosti preuzele pravi odnos između odgovornosti i solidarnosti. Solidarnost je imperativ koji države članice svaki dan moraju ispuniti ako žele osigurati i zaštititi vanjske granice Europske unije, što nam je svima u interesu. Trebamo se boriti protiv ilegalnih migracija i otvoriti put za one legalne. Trebaju nam kvalificirani migranti i prijedlozi Komisije upravo o tome također su već dugo pred nama, pitanje je samo provedbe.”

10. Obrambena politika nije militarizacija Europe  nego stvaranje sigurnog okruženja za naše građane, želimo biti neovisni i odgovorni

“Europa je svjesna svoje političke i ekonomske, a u posljednje vrijeme i vojne snage svojih naroda. Da, mi smo globalni akter. Zato smo, unatoč velikim otporima u prošlosti, 2014. pokrenuli projekt europske obrambene unije, a Komisija će idućih mjeseci raditi na njegovoj operativnosti. Ne želim reći da ćemo militarizirati Uniju, nego želim naglasiti da moramo i želimo postati odgovorniji i neovisniji, jer jedino snažna i ujedinjena Europa može zaštititi naše građane od vanjskih i unutarnjih prijetnji, zaštititi naša radna mjesta i kvalitetno iskoristiti digitalizaciju.”

11. Borba protiv terorizma – novi načini rada javnog tužitelja 

“Europljani s pravom očekuju sigurnost u Uniji. Komisija stoga danas predlaže proširenje ovlasti novoosnovanog Ureda europskog javnog tužitelja na borbu protiv kaznenih djela terorizma. Moramo se osposobiti za koordinirani progon terorista u cijeloj Uniji. Teroristi ne poznaju granice. Ne smijemo im nehotice pomagati zato što ne znamo surađivati.” 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found