ECON, 15.06.2016.

Početna stranica | NovostiEU | Gospodarski oporavak Europske unije mora se više temeljiti na snazi naših gospodarstava, a manje na niskim cijenama energenata i akomodativnoj monetarnoj politici

Fill 3 Copy 6ECON, 15.06.2016.

Gospodarski oporavak Europske unije mora se više temeljiti na snazi naših gospodarstava, a manje na niskim cijenama energenata i akomodativnoj monetarnoj politici

U utorak, 14. lipnja 2016. u Bruxellesu na Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku održana je razmjena mišljenja s predsjednikom Eurogrupe i nizozemskim ministrom financija Jeroenom Dijsselbloemom, koji je ujedno i predsjednik Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), o radu nizozemskog predsjedništva vezanim za ekonomska i financijska pitanja.

Dijsselbloem je u svom izlaganju u svojstvu predsjednika ECOFIN-a naglasio kako se u Europskoj uniji nastavlja gospodarski oporavak, istaknuvši pritom kako je važno da oporavak bude više temeljen na snazi gospodarstava država članica, a manje na niskim cijenama energenata i akomodativnoj monetarnoj politici. Govoreći o radu nizozemskog predsjedništva, istaknuo je kako se radilo na nizu dosjea, te kako će se zadnji ECOFIN u sklopu nizozemskog predsjedništva održati sljedeći petak. U pogledu bankovne unije koja će biti na dnevnom redu sljedećeg ECOFIN-a, naglasio je kako je cilj postići dogovor o planu mjera u narednim godinama koji uključuje paralelan rad na uspostavi EDIS-a i smanjenju rizika u bankovnom sektoru. Intenzivno se radilo na Uniji tržišta kapitala, pa se tako na sljedećem ECOFIN-u očekuje potvrđivanje općeg pristupa Vijeća o reviziji Direktive o prospektu, nakon čega će uslijediti pregovori s Europskim parlamentom. Isto tako, radilo se na paketu o sekuritizaciji, dok će sutra biti održan zadnji sastanak trijaloga na temu revizije europske direktive o institucijama za strukovno mirovinsko osiguranje. Također se predviđa postizanje dogovora oko nacionalnih tijela za konkurentnost koja se trebaju fokusirati na povećanje produktivnosti, a ne samo na troškovnu konkurentnost. Dijsselbloem je istaknuo kako se očekuje i postizanje dogovora oko općeg pristupa Vijeća fondovima tržišta novca. Nadalje, na inicijativu Vijeća, Europska komisija je izradila Akcijski plan za sprječavanje financiranja terorizma i pranja novca.

U području oporezivanja, revidirana je Direktiva o automatskoj razmjeni informacija između poreznih tijela te se očekuje postizanje dogovora o direktivi protiv izbjegavanja plaćanja poreza (tzv. ATAP direktiva). Podsjetio je također kako je Vijeće prošli mjesec donijelo Zaključke u kojima se, među ostalim, pozvalo na stvaranje crne liste trećih zemalja koje ne surađuju po pitanju sprječavanja porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza. Naposljetku je naglasio kako je tijekom nizozemskog predsjedništva postignut značajan napredak u području PDV-a, pa je tako postignut sporazum o propisima za vaučere što se pregovaralo od 2012., usvojen je Akcijski plan za PDV te smjernice za daljnji rad koje obuhvaćaju hitne i srednjoročne mjere za borbu protiv prevara i izbjegavanja plaćanja u sustavu PDV-a.

U raspravi je zastupnike zanimalo stajalište predsjednika ECOFIN-a o provedbi Pakta o stabilnosti i rastu na što je Dijsselbloem odgovorio kako Europska komisija ima ključnu ulogu u provedbi Pakta i stoga mora biti objektivna te se ne smiju dopustiti različiti tretmani prema državama članicama. Po pitanju PDV-a i uvođenja postupka prebacivanja porezne obveze (engl. reverse charge), istaknuo je kako će se o tome raspravljati na sljedećem ECOFIN-u s obzirom da to pitanje povlači za sobom i pravne posljedice. U pogledu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, Dijsselbloem se složio s njemačkim ministrom financija da UK treba odlučiti hoće li ostati u EU ili kompletno izaći, naglasivši pritom da građani trebaju shvatiti kako važna pitanja za UK kao što su migracije, problemi u Turskoj i Siriji, te tunel ispod La Manche-a neće nestati ako UK izađe iz EU. Naposljetku je izjavio kako želi da UK ostane članica EU.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE