ECON, 26.01.2016.

Početna stranica | NovostiEU | Georgiades: “Cipar više nije na popisu problema EU te je spreman pridonijeti našim zajedničkim ciljevima”

Fill 3 Copy 6ECON, 26.01.2016.

Georgiades: “Cipar više nije na popisu problema EU te je spreman pridonijeti našim zajedničkim ciljevima”

U ponedjeljak, 25. siječnja 2016., u Bruxellesu na Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON) održan je ekonomski dijalog i razmjena mišljenja s ciparskim ministrom financija Harrisom Georgiadesom, o gospodarskoj situaciji na Cipru, s obzirom da je Cipar pred završetkom programa ekonomske prilagodbe.

U svom izlaganju ciparski ministar financija izložio je niz razloga zbog kojih se Cipar našao u velikoj krizi. Kao jedan od glavnih razloga naveo je zaduživanje građana i velik broj kredita koje građani nisu mogli vratiti što se loše odrazilo na bilancu banaka, a potom usporilo i cjelokupno gospodarstvo. Rast javne potrošnje bio je neodrživ, pa je stoga deficit značajno porastao, oko 5% godišnje, jer su uslijed krize prihodi pali, a rashodi se nisu smanjivali. Navodi da je nestabilnost gospodarstva u kratkom razdoblju dovela do dvostrukog povećanja nezaposlenosti. Prije tri godine Cipar je zatražio pomoć te ušao u program ekonomske prilagodbe nakon koje su postignuti stabilni rezultati. Cipar je proveo većinu mjera dogovorenih s Trojkom, a koje počivaju na tri stupa: povrat povjerenja i stabilnost bankovnog sustava (sada banke imaju novi kapital i novu strukturu vlasništva i menadžmenta), konsolidacija javnih financija (konsolidacija je provedena prije roka u samo godinu dana), te strukturne reforme.

Ministar Georgiades istaknuo je kako kriza još uvijek nije gotova, iako je Cipar uspio stabilizirati gospodarstvo i u ožujku izlazi iz programa, te će i dalje nastaviti provoditi reforme. Cipar je uspio konsolidirati proračun pa su tako u samo jednoj godini iz proračunskog deficita od oko 5%, došli do približno uravnoteženog proračuna, te su također uspjeli smanjiti razinu nezaposlenosti u 2015. godini. Kao vrlo važan element u oporavku Cipra naveo je i niže cijene energenata koje u velikom dijelu uvoze.

„Sve ciljeve smo ispunili prije postavljenih rokova, povukli smo od MMF-a dvije milijarde eura manje nego što je planirano zahvaljujući kvalitetnim reformama. Smanjenjem poreza, povećanjem javne i osobne potrošnje te smanjenjem deficita potaknuli smo gospodarstvo i izašli iz krize prije svih predviđanja. Cipar više nije na popisu problema Europske unije te je spreman pridonijeti našim zajedničkim ciljevima.“ izjavio je ministar Georgiades.

U raspravi je dio zastupnika naglasilo da Ciparska politika niskih poreznih stopa dovodi do neravnoteže i na taj način ruši jedinstveno tržite, te drugih ilegalnih radnji koje se u takvim situacijama javljaju. Naveli su i probleme pranja novca, neoporezivanje kamata i tantijema što se povezuje sa željom da novac ide van iz EU-a. Problem predstavlja i veliki broj nenaplativih kredita. Ministar Georgiades smatra kako gospodarski oporavak koji Cipar bilježi u protekloj godini, dovodi do poboljšanja poslovanja tvrtki i fizičkih osoba te da već sada dolazi do poboljšanja vezanih uz naplatu kredita. Također, izjavio je da je promjena bankovnog sustava dovela do poboljšanja poslovanja, jer su banke sada orijentirane na lokalno tržište te smatra da na ciparske banke regionalni događaji više neće imati utjecaj. Naglasio je da porezna stopa od 12.5% postoji i u drugim državama članicama, te stoga ne smatra da je Cipar porezni raj. Kazao je da je gospodarski oporavak Cipra rezultat rasta privatne potrošnje koju su potaknuli niskim poreznim stopama, kojima je bio cilj rasteretit domaćinstva i tvrtke od dodatnih nameta. Smatra kako je poticanje potrošnje kroz efikasnu poreznu politiku najbolje rješenje za ostvarivanje gospodarskog rasta.

Velik broj zastupnika usredotočio se i na novi sustav sanacije banaka „bail-in“ koji je Cipar prvi upotrijebio kako bi spriječili daljnje propadanje bankovnog sustava. Stajališta su da takav sustav saniranja nije adekvatan te da su na taj način prisilno uzeli novac građana. Ministar Georgiades smatra da je „bail-in“ sustav imao negativne učinke u sanaciji ciparskog bankovnog sustava. Naveo je kako to nije pravedan model spašavanja banaka, ali je bio neophodan. Rekao je da su prilikom sanacije osigurali 25% ukupnih depozita, te da je to bio jedini način za spašavanje bankovnog sustava. Istaknuo je da su dvije trećine računa bili računi ciparskih građana, međutim više od polovice iznosa depozita su bili depoziti stranih državljana. Poučeni ciparskih iskustvom, naglasio je kako u bankovnoj uniji moramo osigurati preventivne mjere kako bi se spriječili ovakvi problemi.

Zaključno, ministar Georgiades kazao je da se fiskalna konsolidacija i gospodarski rast međusobno ne isključuju, nego da je potrebno poduzeti određene mjere kako bi se sredstva ostvarena konsolidacijom iskoristila za poticanje gospodarskog rasta.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE