ECON, 23.09.2014.

Početna stranica | NovostiEU | Europski semestar i provedba preporuka za 2014.

Fill 3 Copy 6ECON, 23.09.2014.

Europski semestar i provedba preporuka za 2014.

Europski semestar i provedba preporuka za 2014. bile su glavne teme na Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku.

Na raspravi na Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku sudjelovali su i predstavnici nacionalnih parlamenata te je istaknuta važnost angažmana nacionalnih predstavničkih tijela u implementaciji prioriteta i provedbi preporuka Europske komisije u sklopu Europskog semestra. U Republici Hrvatskoj, Sabor još uvijek nije uključen u praćenje provedbe preporuka i procesa Europskog semestra u praksi. Rasprava na Odboru ukazala je da bi države trebale razviti procedure i postupke po kojima se i nacionalni parlamenti aktivno uključuju u Europski semestar i nadzor provedbe preporuka.

Zastupnica Maletić u svom je izlaganju istaknula važnost uključivanja nacionalnih parlamenata u koordinaciju i provedbu preporuka i reformi. Uz to, naglasila je važnost povezivanje ekonomske i kohezijske politike te važnost korištenja sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financiranju provedbe strukturnih reformi i preporuka danih u sklopu Europskog semestra. Samo na taj način kohezijska politika neće biti više samo investicijska već i razvojna politika, naglasila je zastupnica Maletić.

“Najvažniji elementi gospodarskog rasta i oporavka su strukturne reforme, investicije i fiskalna konsolidacija. Mnoge države često u kontekstu fiskalne konsolidacije usporavaju ili čak zaustavljaju pokretače rasta, a to su ulaganja u investicijske i razvojne projekte često sufinancirane europskim fondovima. Državama koje imaju dobar plan provedbi strukturnih reformi i korištenja europskih fondova trebalo bi produžiti razdoblje fiskalne prilagodbe kako bi mogle nastaviti s realizacijom investicijskih projekata. Upravo zato sam predložila amandman kojim se predlaže duže razdoblje fiskalne prilagodbe u sklopu procedure prekomjernog deficita za države koje u značajnijim iznosima koriste europske fondove i imaju kvalitetne nacionalne programe konvergencije” – obrazložila je zastupnica.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found