ECON, 25.05.2016.

Početna stranica | NovostiEU | EDIS: ”Treba učinkovito implementirati dosadašnja pravila prije početka uspostave Europskog sustava osiguranja depozita”

Fill 3 Copy 6ECON, 25.05.2016.

EDIS: ”Treba učinkovito implementirati dosadašnja pravila prije početka uspostave Europskog sustava osiguranja depozita”

U srijedu, 23. svibnja 2016. u Bruxellesu na Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON) održano je javno saslušanje o uspostavi trećeg stupa bankovne unije, tzv. Europskog sustava osiguranja depozita (engl. European Deposit Insurance Scheme, EDIS), na kojem je sudjelovala Elke König, predsjednica Jedinstvenog sanacijskog odbora (engl. Single Resolution Board, SRB), predstavnici europskih osiguravatelja depozita te ostali stručnjaci na tom području.

Sudionici su u svojim izlaganjima pozdravili napore Komisije u uspostavi EDIS-a koji će kompletirati projekt bankovne unije te povećati otpornost financijskog sustava Europske unije i povratiti povjerenje građana. U raspravi je predstavljeno nekoliko najvažnijih argumenata za uspostavu EDIS-a:

1. uspostavom EDIS-a prekinut će se veza između država članica i financijskog sustava (intervencije novcem poreznih obveznika u spašavanje banaka),

2. uključivanjem što većeg broja sudionika u EDIS, osiguranje depozita bit će djelotvornije,

3. omogućavanjem decentraliziranog osiguranja izbjeći će se greške na centralnoj razini, tj. greške Europske središnje banke (ESB), budući da je ona odgovorna za superviziju, a nacionalni sustavi za osiguranje depozita odgovorni su za pokrivenost štednih uloga,

4. budući da je većina državnog duga država članica koncentrirana u bilancama banaka, uspostavom EDIS-a smanjit će se politički utjecaj država članica na financijske institucije te će se na taj način omogućiti smanjivanje državnog duga.

Elke König je u svom izlaganju naglasila kako prijedlog Komisije predstavlja dobar početak, međutim države članice moraju raditi na uspostavi ili unaprjeđenju učinkovitih stečajnih postupaka. Isto tako, naglasila je kako uspostava trećeg stupa bankovne unije ne može krenuti prije nego se pravilno implementiraju direktive Europske unije u svoja nacionalna zakonodavstva, pritom misleći na Direktivu o nacionalnim sustavima osiguranja depozita i direktive za oporavak i sanaciju kreditnih institucija i investicijskih društava. Elke König pozvala je na veću harmonizaciju pravila između država članica, pogotovo po pitanju nacionalnih sustava osiguranja depozita te uspostave učinkovitih stečajnih okvira, ali je pritom naglasila kako određena razina nacionalnih diskrecijskih prava može pomoći državama članicama u rješavanju određenih specifičnosti u njihovim gospodarstvima.

Zastupnici su u raspravi komentirali kako su u prijedlogu Komisije za uspostavu EDIS-a uključene samo države članice eurozone, dok je ostatak Europske unije isključen, pa ih je zanimalo je li potrebno uključiti i ostale države članice u EDIS. Isto tako ih je zanimalo što bi Komisija trebala dodatno učiniti kako bi uspostava EDIS-a bila što uspješnija. Sudionici su naglasili kako će se uspostavom trećeg stupa bankovne unije ojačati povjerenje u financijski sustav, a isključivanje država članica koje nemaju euro kao nacionalnu valutu stvara jednu vrstu nepovjerenja i nestabilnosti. Po pitanju sljedećih koraka koje Komisija treba provesti, sudionici su naglasili kako Komisija mora izraditi studiju učinka uspostave EDIS-a, istaknuvši pritom kako studija iz 2010. na koju se Komisija poziva ne uzima u obzir zadnje razvoje događaja, kao što je npr. uspostava Jedinstvenog sanacijski mehanizma, Jedinstveni nadzorni mehanizam, itd. Također su naglasili kako Komisija mora inzistirati na daljnjem smanjivanju rizika u bankovnom sektoru i na pravilnoj provedbi već dogovorenih pravila.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE