ECON, 15.07.2014.

Početna stranica | NovostiEU | ECON: Saslušani Mario Draghi i Jirky Katainen

Fill 3 Copy 6ECON, 15.07.2014.

ECON: Saslušani Mario Draghi i Jirky Katainen

U ponedjeljak, 14. srpnja u Strasbourgu na Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku održan je monetarni dijalog s Mariom Draghijem, predsjednikom Europske središnje banke. Ovo je prvi monetarni dijalog nakon europskih izbora.

Monetarni dijalozi održavaju se u prosjeku svaka tri mjeseca s ciljem povećanja transparentnosti i odgovornosti Europske središnje banke u Europskoj uniji. Jedna od najvažnijih poruka koju je Mario Draghi ovaj put iznio na Odboru za Ekonomsku i monetarnu politiku je potreba za daljnjim financiranjem realnog sektora te je najavio povoljnije izvore financira namijenjene malim i srednjim poduzetnicima: daljnje smanjenje kamatnih stopa i refinanciranje dugova povoljnijim dugoročnim instrumentima. Uz najavljene potpore malim i srednjim poduzetnicima preporučuju se intenzivnije mjere država članica kroz smanjenje poreza te nastavak strukturnih reformi i potpuno funkcioniranje jedinstvenog tržišta Europske unije.

Članovi Odbora postavljali su pitanja vezana za otvaranje novih radnih mjesta, borbe protiv nezaposlenosti mladih i  kamatnih stopa bankovne unije na što je Draghi odgovorio da su potrebne reforme sustava obrazovanja kako bi bilo što povezanije s potrebama na tržištu rada, reforma tržišta rada i harmonizacija financijskih tržišta. Kao daljnje prioritete u svom radu naglasio je inzistiranje na implementaciji donesenih propisa, završetak rada na Bankovnoj uniji te osiguranje fiskalne i financijske stabilnost.

Na istom sastanku saslušan je i Jirky Katainen, bivši finski premijer, koji bi u Europskoj komisiji trebao zamijeniti Ollija Rehna na mjestu povjerenika za ekonomsku i monetarnu politiku i euro.

Osim Katainena saslušani su i drugi kandidati za povjerenike. Odbor za proračun sastao se s Jacekom Dominikom koji bi trebao zamijeniti zamijeniti Janusza Lewandowskog. Nelli Feroci kandidat je za mjesto Antonija Tajania saslušan u Odboru za saslušao je Martine Reicherts, koja bi trebala zamijeniti Viviane Reding.

Konačna odluka bit će donesena u srijedu kada je imenovanje povjerenika na dnevnom redu plenarnog zasjedanja. Istoga dana glasovat će se o proširenju eurozone kojoj bi se od 1. siječnja 2015. trebala priključiti Litva.

Zastupnica Ivana Maletić sudjelovat će u raspravi o nezaposlenosti mladih na kojoj će biti prisutan povjerenik Laszlo Andor, a cilj rasprave je smanjivanje nezaposlenosti među mladima i iskorištavanje sredstava iz Europskog socijalnog fonda i drugih instrumenata za rješavanje tog problema.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found