MONETARNI DIJALOG, 20.11.2017.

Početna stranica | NovostiEU | Draghi: „Nastavljamo kupnju obveznica i dugoročno održavanje kamatnih stopa na niskim razinama“

Fill 3 Copy 6MONETARNI DIJALOG, 20.11.2017.

Draghi: „Nastavljamo kupnju obveznica i dugoročno održavanje kamatnih stopa na niskim razinama“

Na odboru za Ekonomsku i monetarnu politiku 20. studenog održan je monetarni dijalog s predsjednikom Europske središnje banke Marijem Draghijem, na kojem  je predsjednik ECB-a govorio o aktualnim ekonomskim i monetarnim kretanjima. Na zahtjev odbora posebno se usredotočio na dvije teme vezane uz platni sustav ECB-a TARGET 2 i njegovu ulogu u podršci financijskoj integraciji te provedbu mjera monetarne politike.

U uvodnom izlaganju Draghi se prvo osvrnuo na izglede u gospodarstvu. Ekonomski rast ostaje čvrst i široko rasprostranjen po zemljama i sektorima u eurozoni, uglavnom pod utjecajem rasta domaće potražnje. Prema najnovijoj procjeni Eurostata, rast realnog BDP-a nastavljen je u trećem kvartalu po stopi od 2,5% godišnje, čime se bilježi kontinuiran tromjesečni rast u zadnje četiri i pol godine, a najnoviji anketni podaci upućuju na nastavak ovakvih kretanja. Tržište rada i dalje ima koristi od oporavka, a broj nezaposlenih osoba u eurozoni smanjio se s 18,6 milijuna u drugom tromjesečju 2014. na 14,6 milijuna u posljednjem tromjesečju. U odnosu na dosadašnja kretanja, rast zaposlenosti široko je rasprostranjen u zemljama i sektorima, a 16 od 19 zemalja eurozone bilježi pozitivan godišnji rast zaposlenosti od sredine 2014. godine.

„Naše mjere monetarne politike odigrale su ključnu ulogu u podupiranju potrošnje i investicija osiguravajući povoljne uvjete financiranja za tvrtke i kućanstva u eurozoni. Od kraja svibnja 2014. kamatne stope banaka za zajmove nefinancijskim korporacijama, pale su za oko 120 baznih poena, a za kućanstva za oko 100 baznih bodova“, istaknuo je Draghi. Dodao je kako su se kamatne stope za vrlo male zajmove, odnosno za kredite malim i srednjim poduzećima (SME), smanjile za skoro 190 baznih bodova, što je posebno ohrabrujuće jer se na SME odnosi dvije trećine ukupnog zapošljavanja privatnog sektora u eurozoni.

U pogledu kretanja cijena naglasio je da, unatoč snažnom gospodarskom oporavku, dinamika inflacije tek treba pokazati uvjerljive znakove samoodrživog porasta. Temeljna inflacija iznosila je u listopadu 1,4 posto, a očekuje se privremeni pad prema kraju godine, uglavnom zbog kretanja cijene energije.

U nastavku je Draghi pojasnio nedavne odluke Upravnog vijeća ECB-a o monetarnoj politici. U svjetlu ekonomskih kretanja, na sastanku u listopadu odlučili su se na ponovno kalibriranje instrumenata monetarne politike, s ciljem očuvanja stupnja monetarnog poticaja koji je još uvijek nužan za osiguranje stalnog povratka stopa inflacije prema razinama od 2%. Tako je odlučeno da ECB nastavlja s mjesečnom kupnjom vrijednosnica, ali sa sadašnjih 60 milijardi eura na 30 milijardi eura do kraja rujna 2018. ili kasnije, ako je to potrebno kako bi se stopa inflacije približila ciljanoj vrijednosti. Također su zadržali ključne kamatne stope na važećim razinama, ponovivši da ih ne namjeravaju mijenjati dugo nakon završetka programa kupnji obveznica.

Govoreći o platnom sustavu ECB-a TARGET 2, Draghi je istaknuo kako je prošle godine TARGET2 obrađivao dnevni prosjek od oko 342.000 isplata, što predstavlja dnevnu prosječnu vrijednost od 1,7 bilijuna eura. „Ovaj platni sustav igra ključnu ulogu u osiguravanju nesmetanog djelovanja monetarne politike, ispravnog funkcioniranja financijskih tržišta i bankarstva te financijske stabilnosti. Podržavajući financijsku integraciju i provedbu naše monetarne politike, TARGET2 predstavlja kamen temeljac naše monetarne unije“, naglasio je Draghi, zaključivši kako je TARGET2 bio instrument u glatkom prijenosu mjera monetarne politike na uvjete financiranja kućanstava i poduzeća.

Na kraju je naglasio da postizanje uravnoteženog puta rasta zahtijeva jačanje sposobnosti eurozone za rješavanje rizika te da sadašnja ekonomska perspektiva pruža jedinstvenu priliku za smanjenje vjerojatnosti jakih šokova jačanjem gospodarskih struktura država članica mjerama na političkoj i strukturnoj strani, što podrazumijeva i jačanje zajedničkog institucionalnog ustroja kako bi se spriječilo, odnosno bolje upravljalo mogućim šokovima.

Odgovarajući na pitanja zastupnika, Draghi je istaknuo kako je pitanje rješavanje NPL-ova međusobno povezano s uspostavom jedinstvenog sustava osiguranja depozita, no da su potrebni zajednički napori banaka i supervizora, ali i vlada u zemljama članicama kako bi se osmislio zakonski okvir za trgovinu NPL-ovima. Potrebno je donijeti mjere koje će rješavati pitanje naslijeđenih NPL-ova, a ne samo novih.

U pogledu kretanja plaća u eurozoni, Draghi je izjavio da nije zadovoljan činjenicom kako je malo radnika uspjelo povećati svoju plaću, možda zbog toga što temelje svoje zahtjeve na niskoj inflaciji u proteklih nekoliko godina ili zbog toga što su više zabrinuti za sigurnost posla. No, istaknuo je da je uvjeren kako će pad nezaposlenosti dovesti do promjena u nominalnoj plaći koja će zatim potaknuti temeljnu inflaciju.

Draghi se nije složio s kritikama da je ECB veliki davatelj kredita za zemlje članice eurozone, istaknuvši kako ECB drži 10-20% vrijednosnica koje su otkupili na sekundarnom tržištu od drugih subjekata, čime nisu prekršili mandat, već su se upravo suprotno držali  svog mandata o željenoj razini inflacije. Naglasio je kako je provedba mjera monetarne politike zaslužna za trenutno zabilježeni gospodarski oporavak.

 

 

naslovnica
I’M listopad 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
naslovnica
I’M listopad 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found