FAWG, 12.04.2016.

Početna stranica | NovostiEU | Dombrovskis: “Postoje razlike u stajalištima između Komisije i MMF-a u pogledu provedbe programa financijske pomoći Grčkoj, ali premostive su”

Fill 3 Copy 6FAWG, 12.04.2016.

Dombrovskis: “Postoje razlike u stajalištima između Komisije i MMF-a u pogledu provedbe programa financijske pomoći Grčkoj, ali premostive su”

U ponedjeljak, 11. travnja 2016. u Strasbourgu održan je sastanak novoosnovane Radne skupine za financijsku pomoć (FAWG) čiji je član zastupnica Maletić, u okviru Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON), na temu ekonomskog programa prilagodbe za Grčku. Na sastanku su sudjelovali potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis i povjerenik za ekonomske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici.

Potpredsjednik Dombrovskis je uvodno istaknuo kako je nedavno u Ateni boravila misija te da su intenzivne rasprave u tijeku. Mjere koje Grčka u sklopu programa mora poduzeti uključuju postizanje primarnog suficita od 3,5% BDP-a do 2018., provedbu mirovinske reforme, provedbu strategije smanjivanja razine nenaplativih zajmova, uspostavu privatizacijskog fonda, reformu javne uprave te otvaranje energetskog tržišta. Dombrovskis je naglasio kako je Grčka postigla napredak u odnosu na stanje prošlog ljeta te su makroekonomski pokazatelji sada povoljniji. Istaknuo je da napredak u sklopu programa ovisi o grčkoj Vladi te da joj Komisija pomaže u provedbi reformi kroz tehničku pomoć u sklopu Službe za podršku strukturnim reformama (Structural Reform Support Service).

Povjerenik Moscovici je naglasio važnost jačanja uloge Europskog parlamenta u praćenju provedbe financijske pomoći državama članicama. U pogledu Grčke, istaknuo je kako je postignut napredak u određenim područjima kao što je porez na dohodak, mirovinska reforma, uvođenje privatizacijskog fonda i nezavisne agencije za prihode. Naglasio je kako je Grčka predana ostvarivanju primarnog suficita od 3,5% BDP-a do 2018. koji se može ostvariti provedbom najavljenog paketa mjera s učinkom od 3% BDP-a. Moscovici je također istaknuo važnost uključenosti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u program.

Zastupnike je najviše zanimalo pitanje odnosa Komisije i MMF-a u okviru programa za Grčku te postoje li razlike u stajalištima među njima. Potpredsjednik Dombrovskis je istaknuo kako se Komisija i MMF slažu oko ciljeva i mjera za postizanje ciljeva programa. Međutim, priznao je da postoje određene razlike u ocjeni koliki je napor potreban za ostvarivanje postavljenih ciljeva, naglasivši pritom kako će se te razlike premostiti. Podsjetio je da je isti slučaj bio i s prijašnjim programima za Grčku kao i za ostale države članice. Povjerenik Moscovici je naglasio kako postoji jedan dokument, Memorandum o razumijevanju, na temelju kojeg i Komisija i MMF ocjenjuju napredak te će se stajališta uskladiti.

U pogledu pitanja o financiranju grčkog gospodarstva, predstavnici Komisije su istaknuli kako trenutno ne postoji problem likvidnosti u Grčkoj. Međutim, važno je da se reforme brzo provedu, kako bi se mogle izvršiti isplate u okviru programa kako je i predviđeno. Posebno su naglasili kako nema vremena za odugovlačenje, te kako će se provedbom dogovorenih reformi u okviru prve ocjene programa Grčka vratiti na putanju rasta.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE