PLENARNA, 12.03.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Cretu: Nema jedinstvenog rješenja, svakoj regiji treba poseban pristup

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 12.03.2018.

Cretu: Nema jedinstvenog rješenja, svakoj regiji treba poseban pristup

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, u ponedjeljak 12. ožujka održana je rasprava o regijama koje zaostaju na kojoj je sudjelovala i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu.
Regije koje zaostaju naziv je za 47 regija u 8 država članica koje su suočene sa niskim dohotkom i slabim rastom (Italija, Španjolska, Grčka, Portugal, Bugarska, Mađarska, Poljska i Rumunjska). Dugotrajna gospodarska i financijska kriza negativno je utjecala na gospodarski rast na regionalnoj razini, te se regije sa slabim rastom suočavaju s gospodarskom stagnacijom, nedostaju javna i privatna ulaganja, a uz to suočavaju se sa stalnim demografskim padom, ponajviše zbog migracija mladih prema regijama koje nude bolje izglede za zaposlenje zbog čega one postaju manje privlačne u pogledu zapošljavanja i ulaganja. Regije koje zaostaju često se suočavaju s nedostatkom strukturnih reformi, čime se smanjuje učinak već ionako ograničenih javnih ulaganja, kao i s velikim nedostacima u pogledu javne, prometne, gospodarske i energetske infrastrukture.
Na raspravi je istaknuta potreba za mjerama koje ujedinjuju ekonomsku i kohezijsku politiku, a posebno ulaganja u infrastrukturu koja su u ovim regijama na najnižoj razini u EU. Povjerenica Cretu istaknula je kako javni dug predstavlja prepreku za rast i održivo funkcioniranje kohezijske politike: „Postoji izravna povezanost između javnog duga i kohezijske politike, te smatram da se ograničenjima uz javni dug ugrožava sposobnost strukturnih fondova da omogućuju razvoj i rast u ovim regijama“, istaknula je.
Kohezijska politika ima ključnu ulogu u promicanju javnih i privatnih ulaganja u svim regijama EU izravno ili putem stvaranja povoljnog okruženja za ulaganja. Ako želimo snažniji gospodarski rast u regijama koje ekonomski i socijalno zaostaju potrebno je EU fondove usmjeriti na financiranje ne samo investicija, nego i strukturnih reformi i mjera pametne fiskalne konsolidacije jer je to miks ekonomskih politika koje djeluje razvojno.
Tijekom rasprave spomenuta su neka od mogućih rješenja za nejednakost među regijama, između ostaloga poboljšanje odnosa među poduzećima i viših obrazovnih institucija, ulaganje u infrastrukturu i obrazovanje, poboljšanje povezanosti između gradova i okolnih područja te veće ulaganje u javne institucije kako bi se poboljšala učinkovitost i efikasnost javnih usluga.
Povjerenica je na kraju rasprave izjavila kako socioekonomska situacija u regijama koje zaostaju predstavlja višeslojni problem koji nije moguće riješiti politikom „jednako za sve“. „Potrebno je provesti regionalno usmjerene politike i omogućiti investicije. Moramo jačati poveznicu između strukturnih i investicijskih fondova s europskim semestrom. Potrebno nam je više kohezije nego ikada jer smanjenje razlika između regija predstavlja naš glavni cilj“, zaključila je.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE