PLENARNA 13.11.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Angela Merkel: „Solidarnost i tolerancija ključne su vrijednosti na kojima moramo temeljiti budućnost EU-a.“

Fill 3 Copy 6PLENARNA 13.11.2018.

Angela Merkel: „Solidarnost i tolerancija ključne su vrijednosti na kojima moramo temeljiti budućnost EU-a.“

Kao dvanaesta u nizu rasprava na temu “Budućnost Europe”, na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu 13. studenoga održana je rasprava s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Na raspravi je sudjelovao i Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije. U nastavku izdvajamo najvažnije dijelove rasprave.

Angela Merkel

O toleranciji i solidarnosti

Angela Merkel na početku svog govora istaknula je toleranciju kao kamen temeljac europske ideje: “Tolerancija je duša Europe, posljednjih godina uzdrmana financijskom krizom, terorizmom, migracijama, digitalnim napretkom, klimatskim promjenama, Brexitom, ali i brojnim drugim, sve dubljim globalnim, političkim i tehničkim izazovima. Samo tolerancijom možemo razviti spremnost za buduće izazove, vidjeti i shvatiti interese drugih te ih uskladiti s vlastitima. Zato je ključno da radimo zajedno i štitimo svoje interese te tako zadobijemo poštovanje na globalnoj razini.”

Zatim je nastavila o važnosti solidarnosti, njenoj univerzalnoj i temeljnoj ulozi: “Solidarnost se temelji upravo na toleranciji i ona je glavna europska snaga iz tri razloga: prvo, ona je univerzalna vrijednost za koju se treba zalagati kako bi bilo koja zajednica mogla funkcionirati (obitelj, sportsko društvo, selo pa tako i unija država); drugo, ona je ključni i sastavni dio europskog projekta, dio europskog DNK, povezana s odgovornošću za zajednicu. To podrazumijeva očuvanje pravne države i poštivanje civilnog društva u vlastitoj državi. Tko ne poštuje vladavinu prava u svojoj zemlji, taj šteti vladavini prava u cijeloj Europi. EU može funkcionirati kao pravna zajednica jedino ako se njeno pravo svugdje jednako primjenjuje, a zajednička valuta može biti učinkovita samo ako svatko prihvaća svoju financijsku odgovornost. Također, tko u pitanje dovodi ljudska prava u svojoj državi, potkopava ih na razini cijele EU. EU neće dobiti željenu poziciju na globalnoj sceni ako ne bude jedinstvena. Solidarnost stoga podrazumijeva i nadvladavanje vlastitih egoizama. Treće, solidarnost podrazumijeva postupanje na korist svih, ali podrazumijeva i djelovanje u dobro shvaćenom vlastitom interesu. Zastupanje vlastitih interesa i promicanje onih zajedničkih nije suprostavljeno jedno drugom, već se nadopunjuje.”

O ekonomskoj i monetarnoj politici: eurozona, ekonomska i monetarna unija te bankovna unija

Merkel je tijekom govora naglasila važnost daljnjeg razvoja eurozone kao izvora stabilnosti u Europi i napomenula kako gospodarska i ekonomska snaga jamče i snažnu političku poziciju: “Stabilna ekonomska i monetarna unija potrebna je za stabilnost čitave EU. Na njoj, kao i na bankovnoj uniji i proračunu europodručja, uz poveznicu sa srednjoročnim financijskim izgledima, želimo i dalje raditi, pri čemu zastupamo stajalište da jamstvo i kontrola moraju biti međusobno povezani. Bankovna unija i europski sustav ulaganja trebaju biti iskorišteni za to da smanje rizike na nacionalnoj razini, što ujedno jača solidarnost. Njemačka i Francuska trudit će se da do prosinca postignu stvarne napretke po tom pitanju.

O migracijskoj politici

Govoreći o migracijama, Merkel je kazala kako je nužno da se po pitanju migracija razviju zajednička mjerila za pravo na azil i humanitarnu odgovornost. “Iako smo već nadišli mnoge prepreke i usuglasili se oko nekih zajedničkih rješenja, EU u tome još nije ujedinjena koliko bi trebala biti. Ako bi svatko sam donosio odluke za sebe, u prostoru slobode kretanja suočavali bi se sa sekundarnim migracijama.”

O vanjskoj politici

Glede pitanja vanjske politike, Merkel je istaknula da je za njezin razvoj ključno jedinstvo i odlučnost: “Samo zajedno možemo braniti europske interese i vrijednosti na globalnoj razini. Europa u dugoročnom razdoblju mora biti sposobna djelovati u vanjskoj politici. Zato moramo odustati od jednoglasnosti tamo gdje je to moguće i odlučivati kvalificiranom većinom.”

O sigurnosnoj i obrambenoj politici

Merkel se poput francuskog predsjednika Macrona u svom govoru založila za uspostavu europske vojske: “Zajedničkom čemo vojskom svijetu pokazati da među europskim zemljama više neće biti rata. Takva vojska bila bi dodatna snaga NATO-a, a ne konkurencija. Da EU ima jedistven sustav obrane, imala bi i zajedničke ciljeve. Zajednički razvoj naoružanja s time se nadopunjuje. Zato trebamo i zajedničku izvoznu politiku za oružje.”

O politici granica i sigurnosti: Schengenski prostor

Kada je riječ o zaštiti zajedničkih granica, kancelarka je kazala sljedeće: “Schengen je sada dopunjen registrom ulazaka i izlazaka, tako da će biti lako pratiti tko se kreće na području EU-a. Osim toga, moramo dalje razvijati i Frontex. Ako države članice ne budu spremne ustupiti dio svojih ovlasti europskoj graničnoj i obalnoj straži, odnosno zajedničkim granicama, one neće moći ispunjavati svoju zadaću.”

O izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a (Brexit)

Merkel je naglasila kako će za buduće odnose EU-a i Velike Britanije ključno biti ozračje u kojem će ona napustiti EU pa nastavila: “Žalim zbog odluke Velike Britanije, ali poštujem je. Smatram kako će duh u kojem će proći njihovo napuštanje Unije odrediti naše buduće odnose, iako je britanska premijerka May naglasila kako će ti odnosi i u budućnosti ostati vrlo bliski.”

O “Europi s više brzina” i konvergenciji

Njemačka kancelarka istaknula je sljedeće: ” Države iz srednje i istočne Europe posebno se teško mire s Europom dviju brzina i mogućnošću da se odluči o tome želi li se u nekoj stvari surađivati ili ne. Države postaju dijelom Schengena jer to žele, odnosno dijelom eurozone jer su za to ispunile sve kriterije. Upravo zato i postoje različitosti i jasno je zašto govorimo o dvije i više brzina. Međutim, sve inicijative u EU-u moraju biti otvorene svim državama članicama. Multilateralni projekt europskog ujedinjenja jedini je projekt koji može izdržati sve izazove budućnosti te djelovati na temelju solidarnosti i tolerancije.”

Zatim je dodala: “Iz svog iskustva, srastanja Istočne i Zapadne Njemačke, znamo koliko su bitne kohezija i konvergencija i koliko je važno da izjednačimo sve uvjete za sve građane EU-a. Moramo konvergirati u cijelosti, inače će Europljani izgubiti povjerenje. Države moraju konvergirati jedne prema drugima, a to se odnosi i na tržišno gospodarstvo. Međutim, da bi se postiglo socijalno tržišno gospodarstvo, mora se prvo zaraditi da bi se moglo rasporediti. Ako se tržište sruši, tu će najviše stradati socijalni sektor. Danas imamo dobar program za nezaposlenost mladih, naši nacionalni zavodi za zapošljavanje sada su povezani i možemo stvoriti održiva radna mjesta u Europi.”

Jean-Claude Juncker

Predsjednik Europske komisije složio se s njemačkom kancelarkom po pitanju multilateralizma kao jedne od osnovnih vrijednosti Unije i u potpunosti podržava otvorenu politiku Njemačke glede migracija. Složio se s kancelarkom i po pitanju Brexita, naglasiviši kako ne želi da se Ujedinjenom kraljevstvu nameće ikakva kazna. Također, podržao je kancelarku i po pitanju daljnjeg napretka europodručja.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found