EUSAIR - SPLIT, 19. 04. 2016.

Početna stranica | Maletić: “Važno je u većoj mjeri iskoristiti mogućnosti financiranja iz tzv. Junckerovog fonda i sredstva usmjeriti prema poduzetnicima”

Fill 3 Copy 6EUSAIR - SPLIT, 19. 04. 2016.

Maletić: “Važno je u većoj mjeri iskoristiti mogućnosti financiranja iz tzv. Junckerovog fonda i sredstva usmjeriti prema poduzetnicima”

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić sudjelovala je na XIV. konferenciji predsjednika parlamenata država sudionica Jadransko-jonske inicijative koja se održala 16. travnja u Splitu u okviru predsjedanja Hrvatske ovom Inicijativom te supredsjedanja Upravljačkim odborom Strategije Europske unije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR). Osim Republike Hrvatske, u Jadransko-jonskoj inicijativi sudjeluju Albanija, Bosna i Hercegovina, Grčka, Italija, Crna Gora, Slovenija i Srbija, a njezinu strukturu čine Jadransko-jonsko vijeće (ministri vanjskih poslova), Odbor visokih dužnosnika (nacionalni koordinatori država sudionica) i godišnji sastanci predsjednika parlamenata. Hrvatska je već dva puta predsjedala inicijativom (2000.-2001. i 2007-2008.).

Uvodne govore u prvom dijelu konferencije, na temu: Doprinos država sudionica Jadransko-jonske inicijative sveobuhvatnom europskom odgovoru na migracijsku krizu, održali su predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i ministar vanjskih i europskih poslova dr. sc. Miro Kovač. U drugom dijelu konferencije nazočnima se obratila zastupnica Maletić i glavni tajnik Jadransko-jonske inicijative veleposlanik Fabio Pigliapoco s govorima na temu: Dodana vrijednost parlamentarne suradnje u okviru Strategije Europske unije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR). Konferencija je završila usvajanjem Zajedničke izjave predsjednika parlamenata.

Migracijska kriza postala je najvažnija politička tema ne samo u Europskoj uniji već i šire, a tiče se direktno i država sudionica Jadransko-jonske inicijative. Namjera je predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera proširiti razmjenu mišljenja o ovom gorućem problemu i na međuparlamentarnu razinu te dati parlamentarni doprinos država sudionica Jadranko-jonske inicijative jačanju europskog sveobuhvatnog, održivog i solidarnog rješenja ovom europskom i globalnom izazovu.

Druga tema Konferencije u Splitu pružila je uvid u napredak koji je postignut u provedbi Strategije Europske unije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) u proteklih petnaest mjeseci od njezina donošenja kao i mogućnosti koje se otvaraju u daljnjoj suradnji, posebno na području gospodarstva, prometa, turizma, kulture i zaštite okoliša, s naglaskom na dodanu vrijednost parlamentarne suradnje.

Tijekom izlaganja, zastupnica Maletić osvrnula se na Strategiju Europske unije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), njezinu provedbu i važnost partnerstva, odnosno zajedničkog dogovaranja svih država koje sudjeluju u ovoj makroregiji.

„U Europskom proračunu ne postoji proračunska linija koja bi financirala projekte makroregija, već se za njih sredstva trebaju osigurati korištenjem postojećih instrumenata koji su u pravilu raspoređeni državama. Velike mogućnosti financiranja projekata Jadransko-jonske makroregije pruža Europski fond za strateška ulaganja, tzv. Junckerov fond i te mogućnosti moramo učinkoviti koristiti. Dobra primjer zajedničkog usmjeravanja sredstava jačanju poduzetništva imaju baltičke države koje su osnovale zajednički fond putem kojeg financiraju projekte poduzetnika na razini baltičke makroregije. Zajednički fond pomogao je financiranju rizičnijih projekata koji ne bi mogli dobiti financijska sredstva od komercijalnih banaka, a upravo su to projekti važni za razvoj, odnosno tehnološke skokove koji su nam itekako potrebni u našoj makroregiji“, kazala je zastupnica Maletić.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE