DOSSIER EUROPA, 10.05.2018.

Početna stranica | Maletić: ”Sredstva kohezijske politike moramo usmjeriti na otvaranje radnih mjesta koja će zadržavati ljude. To je demografska politika.”

Fill 3 Copy 6DOSSIER EUROPA, 10.05.2018.

Maletić: ”Sredstva kohezijske politike moramo usmjeriti na otvaranje radnih mjesta koja će zadržavati ljude. To je demografska politika.”

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić gostovala je 10. svibnja u emisiji Dossier Europa, urednice Barbare Peranić na Prvom programu Hrvatskog radija. U emisiji je uz zastupnicu Maletić gostovao i konzultant za europske politike Daniel Mondekar.

Povodom Tjedna Europe, gosti u emisiji analizirali su najveće izazove za EU u predstojećem razdoblju, što se još od Europskih institucija očekuje prije izbora za EP iduće godine te nudi li novi višegodišnji financijski okvir ono što Europi treba u razdoblju od 2021. do 2027.

Na Dan Europe, Europska komisija objavila je poziv građanima da se izjasne u kojem smjeru bi se Unija trebala kretati i što očekuju od Europskih institucija u slijedećem razdoblju. Riječ je o internetskom savjetovanju, a pitanje koje se posebno ističe je ono koje se odnosi na najveće izazove EU-a u slijedećih nekoliko godina. Zastupnica Maletić navela je sigurnost, migracije, upravljanje vanjskim granicama i obrambenu politiku kao najveće izazove EU-a slijedećih godina. “To su top teme i mislim da će kroz odgovore na pitanja upravo sigurnost i migracije biti posebno apostrofirane”, kazala je zastupnica.

Europska komisija izašla je početkom mjeseca s prijedlogom novog Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027. koji je Europski parlament pozdravio, ali i istaknuo kako nije dovoljno ambiciozan. Zastupnica Maletić istaknula je kako je jedno od glavnih upozorenja Europskog parlamenta išlo upravo za kohezijsku i poljoprivrednu politiku te je obrazložila kako Komisija planira smanjiti sredstva za te dvije politike. “Za kohezijsku i poljoprivrednu politiku su navedena smanjenja, još traju izračuni koliko su točno jer je Europska komisija izašla s prijedlogom da se kohezijska politika smanjuje za 7 posto, a poljoprivredna za 5 posto, međutim gledajući kalkulacije iz njihovih tablica došli smo do 11 posto smanjenja u kohezijskoj politici. Potrebne su sam konkretne, komparativne tablice da vidimo odnos 2014.-2020. i 2021.-2027. Činjenica je da se sredstva za ove dvije politike smanjuju, ali važno je istaknuti da Europska komisija nudi formulu po kojoj svaka država članica neće jednako izgubiti, nego proporcionalno razini razvijenosti, što za Hrvatsku znači da se sredstva neće smanjit ili će se smanjiti vrlo malo”, objasnila je zastupnica.

Govoreći o usmjeravanju kohezijske politike na razvojne prioritete zastupnica je navela kako se to odnosi na tehnološku modernizaciju malih i srednjih poduzetnika, na istraživanje i razvoj te jačanje inovacija. “Najveći dio sredstava treba ići u gospodarstvo, prema poduzetnicima kako bi mogli otvarati stalna radna mjesta koja će zadržavati ljude i omogućiti demografsku obnovu, jer nema demografske politike bez radnih mjesta, visokih tehnologija, dobrog obrazovanja”, jasna je zastupnica.

Odgovarajući na pitanje voditeljice Barbare Peranić o povezivanju poštivanja vladavine prava i kohezijske politike koje se navodi u prijedlogu Komisije za novi VFO zastupnica Maletić kazala je kako su do sada prijedlozi najviše bili usmjereni na kohezijsku politiku i blokiranje fondova. “Ako se radi o kohezijskoj politici, govorimo o krajnjim korisnicima, a to su ljudi i konkretni projekti koji se zaustavljaju, a mi smo protiv takvog načina uvjetovanja i to ćemo i dalje zastupati u Europskom parlamentu”, pojasnila je zastupnica.

Zastupnica Maletić napomenula je kako prijedlog novog proračuna treba popratiti i provedbena regulativa za koju bi bilo idealno da bude usvojena prije početka slijedeće perspektive da se države mogu pripremiti i krenuti s provedbom početkom 2021. “Ako se nova pravila ne donesu do kraja ovog saziva Parlamenta i Komisije to bi značilo ponovno kašnjenje u korištenju fondova”, zaključila je zastupnica.

Cijelu emisiju Dossier Europa možete poslušati na: http://radio.hrt.hr/ep/dossier-europa-eu-inventura/254832/

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE