NOVINE II. IZBORNE JEDINICE, 03.09.2016.

Početna stranica | Maletić: “Snaga Hrvatske je u snazi hrvatskog čovjeka i hrvatskog poduzetnika”

Fill 3 Copy 6NOVINE II. IZBORNE JEDINICE, 03.09.2016.

Maletić: “Snaga Hrvatske je u snazi hrvatskog čovjeka i hrvatskog poduzetnika”

Hrvatska ima puno potencijala, vrijedne resurse i pametne i marljive ljude. Hrvatskoj je mjesto među razvijenim državama članicama EU-a. Samo vjerodostojnom politikom, kvalitetnim Programom i sposobnim ljudima Hrvatska može odgovoriti izazovima današnjice.

Naš program, koji je rađen u suradnji i partnerstvu s građanima, poduzetnicima i stručnjacima iz raznih područja, predstavlja cjelovito rješenje za izazove pred kojima se Hrvatska nalazi. Provedbom Programa ostvariti ćemo gospodarski rast od 5% i kreirati 180.000 novih radnih mjesta te s ostvarenom stopom zaposlenosti od 68% krenuti putem novih trendova rasta i razvoja te se približiti najrazvijenijim državama članicama EU-a. Na tom putu ključno je stvaranje pouzdanog i predvidivog pravnog, poreznog i ekonomskog okvira, odnosno stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i vraćanja povjerenja građana, poduzetnika, investitora, rejting agencija u hrvatske institucije i gospodarstvo.

Izgradit ćemo javnu upravu koja će biti na usluzi građanima i poduzetnicima i kojima ćemo omogućiti da brzo i s jednog mjesta dobiju potrebna rješenja, dozvole i odgovore. Stvorit ćemo poticajan porezni okvir koji će smanjiti porezni teret kako građanima tako i poduzetnicima. Izradit ćemo i kartu mogućih investicija u cijeloj Hrvatskoj koja će dati cjelovit pregled u što, kako i kojim poticajima se može investirati. Snaga Hrvatske je u snazi hrvatskog čovjeka i hrvatskog poduzetnika. Naši mali i srednji poduzetnici, naši poljoprivrednici najbolja su pozivnica stranim investitorima jer strani poduzetnici sigurno neće doći ako ne vide naše poduzetnike da su uspješni.

Neiskorištene poljoprivredne površine konačno ćemo staviti u funkciju kroz koncesije, prodaju ili darovanje donošenjem novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji će i poticati proces okrupnjavanja. Osnovat ćemo agrarnu banku koja će financijski pratiti male poljoprivrednike povoljnim izvorima financiranja te omogućiti reprogram postojećih zaduženja, odgodu otplate i bolje kreditne uvjete uz duži vremenski rok otplate. Stvorit ćemo cjelokupno povoljno okružje za male poljoprivrednike na način da ćemo ih povezivati kroz proizvođačke organizacije i poljoprivredne centre sa znanstvenicima i lokalnim jedinicama kako bi im osigurali pomoć u razvoju proizvoda, podizanju produktivnosti, brendiranju i povezivanju s potrošačima.

Demografska obnova važna je za Hrvatsku, jer bez nje nema budućnosti i održivog razvoja. Uz gospodarski rast i stvaranje radnih mjesta, mladim obiteljima pomoći ćemo u rješavanju stambenog pitanja, usklađivanju poslovnog i obiteljskog života, delimitirat ćemo rodiljne i roditeljske naknade za drugih šest mjeseci, povećati jednokratnu naknadu za svako novorođeno dijete na 7.500 kuna, a roditelji – odgojitelji u obiteljima s četvero i više djece imat će pravo na plaću. Uvest ćemo jedinstvenu dječju naknadu za svu djecu neovisno o sustavu poreza na dohodak.

Za dugoročnu stabilnost i kvalitetan život nužna je društvena pravednost, solidarnost, partnerstvo i zajedništvo. U Hrvatskoj 30% ljudi živi na rubu siromaštva, dok je na kraju svibnja bilo 329 tisuća blokiranih građana. Odmah ćemo oprostiti svima dug prema državi, komunalnim poduzećima i svim državnim institucijama do iznosa glavnice duga u visini jedne prosječne plaće uvećano za sve kamate. Izmjenama Ovršnog zakona onemogućit ćemo ovrhu nad jedinom nekretninom te povećati dio dohotka koji se ne može ovršiti. Reformom sustava socijalne skrbi osigurat ćemo da sredstva dobiju oni kojima je najpotrebnije. Uspostavit ćemo jedinstveni centar za socijalne naknade te odrediti minimum sredstava koji će biti zajamčen svakom građaninu Hrvatske.

Učinkovitom provedbom mjera iz našeg Programa, uz odlučnu i stručnu vladu koja je sposobna napraviti iskorak prema novom načinu razmišljanja i djelovanja, Hrvatska više neće biti samo država velikih potencijala, već država uspješnih projekata.

Mjere ćemo prilagoditi mladima, a ne mlade mjerama

Obrazovanje je temelj održivog razvoja Hrvatske i stoga ćemo prilagoditi obrazovni sustav potrebama gospodarstva. Nastavit ćemo kurikularnu reformu, ali uz postizanje šireg društvenog dogovora uključivanjem, uvažavanjem i pomirbom različitih pristupa i mišljenja. Cilj nam je da se naša djeca, naši mladi školuju za poslove budućnosti i da imaju osiguran posao po završetku škole. Zato ćemo uvesti i dualno obrazovanje kroz koje će učenici kroz školovanje biti osposobljeni za rad i imati osiguran posao.

Izgradit ćemo Hrvatsku u startup naciju i pružiti priliku mladima da svoju kreativnost, entuzijazam i ideje realiziraju na fakultetima u Hrvatskoj. Uvest ćemo inkubatore jedan za više fakulteta u kojima će se mladi multidisciplinarno povezivati i svoje ideje pretvarati u poslovne pothvate i startupove za koje će moći dobiti i poticaje. Ovo će pomoći mladima da nauče konkretne vještine na fakultetu i da pokrenu svoj posao, s ciljem da ne odlaze vani da bi netko prepoznao njihove ideje, već da ideje realiziraju u Hrvatskoj.

Mjerama gospodarske politike stvoriti ćemo uvjete za zapošljavanje mladih i poduzeti mjere rješavanja stambenog zbrinjavanja. Sredstva iz europskog programa Inicijative za zapošljavanje učinkovitije ćemo koristiti kako bi mladima omogućili dugotrajno zaposlenje i uspostaviti suradnju sa socijalnim partnerima i udrugama.

Vjerujemo u mlade i njihovu želju za stjecanjem novih znanja, širenjem vidika i izgradnjom iskustva. Mladi će biti naši partneri u donošenju politika, mjere ćemo prilagoditi potrebama mladih, a ne mlade mjerama.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE