PREDSTAVLJANJE PROGRAMA, 19.08.2016.

Početna stranica | Maletić: “Snaga Hrvatske je u snazi hrvatskog čovjeka i hrvatskog poduzetnika”

Fill 3 Copy 6PREDSTAVLJANJE PROGRAMA, 19.08.2016.

Maletić: “Snaga Hrvatske je u snazi hrvatskog čovjeka i hrvatskog poduzetnika”

U Zagrebu, 17. kolovoza 2016., u Muzeju Mimara, predstavljen je izborni program Hrvatske demokratske zajednice „Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost“. Program se sastoji od 12 poglavlja razrađenih u tri tematske cjeline: gospodarski rast i nova radna mjesta, demografska obnova i izgradnja institucija te društvo pravednosti.

Glavne točke Programa predstavio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković:

Predsjednik Plenković istaknuo je kako će HDZ „novi koncept razvoja gospodarstva temeljiti na izgradnji poticajnog, jednostavnog i sigurnog poslovnog okruženja u kojem je privatni sektor nositelj ekonomskog razvoja države temeljenog na principima socijalne osjetljivosti, solidarnosti i partnerstva. Izgradit ćemo društveno okruženje u kojem će pojedinci oslobađati svoj kreativni i stvaralački potencijal, društvo pravednosti u kojem vraćamo dostojanstvo radu, a radnicima osiguravamo sigurnost i stabilnost. Osim predsjednika Plenkovića, izborni program predstavili su potpredsjednica HDZ-a i zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić, koja je vodila Radnu skupinu za izradu Izbornog programa, ministar financija Zdravko Marić i predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić.

Zastupnica Maletić na početku je posebno zahvalila članovima Radne skupine za izradu Izbornog programa, te istaknula kako su radnu skupinu oduševile ideje, entuzijazam i motivacija koju su svi imali u sudjelovanju u izradi programa s obzirom da je primljeno jako puno materijala, analiza, podloga. S obzirom da u Program nisu mogli ući svi detalji i sve ideje, oni su svakako korisni i bit će dio akcijskih planova koji se trenutno izrađuju jer je cilj HDZ-a odmah krenuti s poslom. Istaknula je kako se mora raditi u zajedništvu i partnerstvu.

„Ono što vam možemo obećati i što smo stavili u Program je da neće biti donošenja odluka iz zatvorenih vrata, u tajnovitosti, preko noći. To je ono što smo imali prilike gledati i slušati od 2012. do 2015.“ naglasila je Maletić. Istaknula je također kako moramo iskoristiti činjenicu da smo mala država jer se upravo zbog toga možemo brzo, okupljajući sve, dogovoriti oko važnih prioriteta i ciljeva te iznaći najbolja rješenja.

Zajedništvo i partnerstvo glavna su načela koja su utkana u Izborni program HDZ-a. Govoreći o povoljnom poduzetničkom okruženju, zastupnica Maletić se nadovezala na govor predsjednika Plenkovića, te istaknula kako je namjera HDZ-a izraditi kartu investicija što je demokratski standard. Svatko tko želi pokrenuti posao u Hrvatskoj moći će na toj karti pronaći što je sve u Hrvatskoj moguće. Naglasila je kako će se HDZ postaviti proaktivno jer se ne smije čekati. Dosad je pristup bio da se od poduzetnika i investitora očekuje da isključivo oni budu aktivni i kažu što bi htjeli. Upravo treba raditi suprotno, odnosno Vlada treba reći što nudi poduzetnicima i koje su im mogućnosti. Za svaki grad i svaku općinu hrvatski poduzetnici i zainteresirani investitori moći će vidjeti u što se može investirati, koliko to košta, koje su dozvole potrebne, koje je vrijeme za dobivanje tih dozvola i koliki poticaj je moguće dobiti za realizaciju određenog poduzetničkog pothvata.

„Želimo biti otvorena država za poduzetnike, za investitore i na taj način s njima komunicirat. Nećemo biti Vlada koja kruži po svijetu i u potrazi za bogatim šeicima i stranim investitorima. Snaga Hrvatske je u snazi hrvatskog čovjeka i hrvatskog poduzetnika. Naši mali i srednji poduzetnici, naši poljoprivrednici najbolja su pozivnica stranim investitorima.“ ustvrdila je Maletić, dodavši kako strani poduzetnici neće doći ako ne vide naše poduzetnike da su uspješni.

Istaknula je kako je upravo zbog toga poslovno okruženje temelj Programa i temelj za otvaranje radnih mjesta, ali od strane hrvatskih obrtnika, poduzetnika i ključnih gospodarskih djelatnosti i industrija koje želimo revitalizirati. Maletić je u svom govoru prenijela prisutnima što govore poduzetnici i osobe koje rade u ključnim hrvatskim industrijama. Na prvom mjestu prioriteta im je povoljno poslovno okruženje, ali im je isto vrlo važna dostupnost i cjenovna prihvatljivost sirovina, energije, kao i prometna povezanost. Vodeći se time što je uistinu važno osobama koje konkretno rade u industrijskom sektoru, HDZ je upravo rješenja tih zahtjeva stavio u svoj Program.

Govoreći o obrazovanju i znanosti, Maletić je naglasila kako HDZ želi Hrvatsku izgraditi u startup naciju jer želi taj duh kreativnosti koji Hrvatska ima staviti u funkciju. Istaknula je kako upravo mladi predstavljaju segment društva u kojem ima najviše kreativnosti i u kojem se krije velika energija, snaga, entuzijazam i želja da se nešto napravi. Upravo zato će HDZ uvesti inkubatore na fakultetima – jedan za više fakulteta u kojima će se mladi multidisciplinarno povezivati i svoje ideje pretvarati u poslovne pothvate i startupove. Cilj je da mladi ne odlaze vani da bi netko prepoznao njihove ideje, već da svoje ideje mogu realizirati u Hrvatskoj i to već na fakultetu. Važno je da mladi na fakultetima nauče posao i kako realizirati ideje, a ne da izlaze s fakulteta i tek se onda, kada se zaposle, uče poslu. Uz mjeru uvođenja inkubatora, Maletić je naglasila kako će HDZ uvesti i poticaje fizičkim i pravnim osobama za ulaganja u startupove.

Zastupnica Maletić je kazala kako je činjenica da je Hrvatska jedna od najnerazvijenijih država članica i kako nam tu ne bi trebalo biti mjesto. U razdoblju prije članstva u Europskoj uniji, puno više država je bilo iza Hrvatske. Tako su prije ekonomske krize, iza Hrvatske bile Litva, Latvija, Mađarska, Poljska, Bugarska i Rumunjska. Međutim, sve su nas te države, osim Bugarske i Rumunjske, prestigle zbog jakog gospodarskog rasta, promjena koje su uvodile, modernizacije i tehnološkog napretka. Hrvatskoj se događalo da uvijek ima najveći pad i najniži rast u odnosu na novije države članice. Pa tako u ovom trenutku i Rumunjska, s obzirom da je zadnjih godina ostvarivala više stope rasta od 3-4%, sustiže Hrvatsku. Iza Hrvatske bit će samo Bugarska.

„Pitanje koje moramo postaviti je: Je li nam tu mjesto? Naravno da nije jer imamo resurse i imamo pametne ljude. Ali, kao što sve analize pokazuju, nedostaje nam Vlada koja zna što želi; koja ima jasne ciljeve i prioritete; pametna Vlada koja zna upravljati. To je ono što ćemo mi promijeniti.“ istaknula je Maletić.

Osvrnuvši se na pitanje društvene pravednosti, zastupnica Maletić naglasila je kako 30% ljudi živi na rubu siromaštva, dok je na kraju svibnja bilo 329 tisuća blokiranih građana. Kazala je kako je to segment društva o kojem moramo posebno voditi brigu. Stoga će HDZ-ova Vlada odmah oprostiti svima dug prema državi, komunalnim poduzećima i svim državnim institucijama do iznosa glavnice duga u visini jedne prosječne plaće uvećano za sve kamate. Dodala je također kako će se izmjenama Ovršnog zakona onemogućiti ovrha nad jedinom nekretninom te povećati dio dohotka koji se ne može ovršiti.

„Ti ljudi, naši sugrađani nisu krivi što su se našli u tim okolnostima. Kriva je Vlada koja je bila proglašena 6. najgorom Vladom na svijetu 2015. godine za svoj nerad, neučinkovitost i sustavno uništavanje hrvatskih ljudi. To ćemo promijeniti. I zato je to jedna od prvih mjera koje ćemo provesti.“ zaključila je Maletić svoj govor povodom predstavljanja Programa.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE