RADNA VEČERA K4I, 27.04.2018.

Početna stranica | Maletić: “Za razvoj malih i srednjih poduzetnika potrebna su jaka velika poduzeća te zato pozivam na otvaranje ESI fondova svima”

Fill 3 Copy 6RADNA VEČERA K4I, 27.04.2018.

Maletić: “Za razvoj malih i srednjih poduzetnika potrebna su jaka velika poduzeća te zato pozivam na otvaranje ESI fondova svima”

Zastupnica Maletić bila je, kao predsjednica Knowledge4Innovation – K4I, domaćin radne večere u Europskom parlamentu na temu „Gdje je industrija u FP9?“ na kojoj je pozvala na omogućavanje financiranja razvojnih i inovativnih projekata velikih poduzeća iz ESI fondova.

U raspravi su sudjelovali zastupnici u Europskom parlamentu, predstavnici Europske komisije i predstavnici industrijskih udruženja i poduzeća.

Istaknuta je važnost okvirnog programa za znanost i istraživanje te potreba za povećanjem sredstava koja se izdvajaju u europskom proračunu nakon 2020., a posebno je naglašena važnost financiranja istraživanja i inovacija u industriji. Industrija je pokretač gospodarskog razvoja i pozicioniranja Europe kao lidera. U ukupnom EU gospodarstvu industrija generira 24% BDP-a i osigurava radna mjesta za 50 milijuna osoba, odnosno svaki peti posao u EU-u. Industrijski proizvođači u Europi zaslužni su za 77% svih privatnih ulaganja u istraživanje i razvoj.

Zastupnica Maletić navela je kao pogrešku kohezijske politike onemogućavanje korištenja ESI fondova većim poduzećima (poduzeća koja imaju iznad 250 zaposlenih,  godišnji promet iznad 50 milijuna eura ili vrijednost ukupne imovine iznad 43 milijuna eura). Da bismo potaknuli razvoj malih i srednjih poduzetnika važno ih je povezivati s većim poduzećima i tako im otvarati pristup lancima vrijednosti.

„Za razvoj malih izuzetno je bitna prisutnost većih regionalnih i globalnih tržišnih igrača uz koje se mali vežu. Upravo zato ulaganja iz ESI fondova moraju biti otvorena svima te poticati integrirani razvoj. Naravno da natječaji i uvjeti financiranja za male i srednje poduzetnike trebaju biti različiti od onih za velike poduzetnike, ali prilika mora biti dana jednima i drugima. Za opstanak velikih neophodna je tehnološka modernizacija te stalne inovacije proizvoda i procesa koje nastaju velikim ulaganjem u istraživanje i razvoj, a to najčešće ne mogu financirati sami. Zbog toga im uz mogućnost financiranja iz okvirnog programa za istraživanje i razvoj (sadašnji Obzor 2020) treba otvoriti mogućnost korištenja ESI fondova.“, istaknula je zastupnica Maletić.

Hrvatska je zahvaljujući svojim izvrsnim znanstvenicima uspjela povući preko 120 milijuna eura iz okvirnog programa za istraživanje i razvoj (FP7 u razdoblju 2007.-2013. i Obzor 2020 u razdoblju  2014.-2020.). Projekt OSTEOGROW koji je financiran iz Sedmog okvirnog programa Europske unije za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstraciju (FP7) u iznosu od 6 milijuna eura bespovratnih sredstava za financiranje druge faze kliničkih ispitivanja novog lijeka “Osteogrow” izabran je kao jedan od najboljih na natječaju Neka zvijezde sjaje i predstavljat će nas u lipnju ove godine u Europskom parlamentu.

Upravo ovakvi projekti pokazuju koliko je važno financiranje iz okvirnog programa za istraživanje i razvoj Europske unije ne samo za najrazvijenije države članice čiji znanstvenici i poduzetnici uspijevaju više iskoristiti sredstva ovog programa već i za manje razvijene države članice poput Hrvatske koja se kroz taj program, u partnerstvu s najjačima, brže razvija i mijenja.

Kao domaćin radne večere zastupnica Maletić istaknula je kako je rasprava organizirana s ciljem slanja jasne poruke Europskoj komisiji o važnosti povećanja sredstava u europskom proračunu za nastavak Obzora 2020 odnosno za novi okvirni program za istraživanje i razvoj, ali i za snažnu kohezijsku politiku te usmjeravanje ESI fondova što više na financiranje poduzetnika, industrije i istraživanja i razvoja.

 

Od početka ove godine zastupnica Maletić preuzela je predsjedanje Knowledge4Innovation (znanje za inovacije) od Jerzy-a Buzeka poljskog zastupnika, bivšeg poljskog premijer koji je bio i predsjednik Europskog parlamenta i Lamberta Van Nisterloojia, nizozemskog zastupnika, koordinatora u Odboru za regionalni razvoj. K4I je važna platforma koja već deset godina okuplja europske think tankove, sektorska udruženja poduzetnika, investitore, fondove, poduzetnike i inovatore s ciljem definiranja kvalitetnih rješenja za poticanje inovacija i stvaranje eco-sustava za razvoj stratup-ova te ubrzanje razvoja u scaleup-ove. Kao predsjednica K4I zastupnica ima priliku organizirati tematske rasprave, inicirati izmjene regulative, poticati povezivanja s ciljem realizacije projekata, brzo okupiti sve relevantne znanstvenike i gospodarstvenike oko gospodarskih izazova s kojima se susrećemo. Riječ je o vrlo utjecajnoj mreži preko koje možemo pomoći našim poduzetnicima, izvoznicima, znanstvenicima, inovatorima da se u partnerstvu s europskim kolegama brže razviju i bolje pozicioniraju.

slika-zaslona-2018-12-19-u-14-11-25
I’M studeni / prosinac 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
slika-zaslona-2018-12-19-u-14-11-25
I’M studeni / prosinac 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE