OKRUGLI STOL, 15.02.2019.

Početna stranica | Maletić: „Prioritete u okviru operativnih programa za iduće proračunsko razdoblje moramo zajedno utvrditi te ih prilagoditi potrebama korisnika“

Fill 3 Copy 6OKRUGLI STOL, 15.02.2019.

Maletić: „Prioritete u okviru operativnih programa za iduće proračunsko razdoblje moramo zajedno utvrditi te ih prilagoditi potrebama korisnika“

Zastupnica Maletić 15. veljače sudjelovala je na okruglom stolu u organizaciji Večernjeg lista pod nazivom „Što nam donose izbori za EU parlament“, gdje su sudionici osim o nadolazećim izborima razgovarali i o predizbornim kampanjama, stranačkim listama te europskoj budućnosti i politikama.

Zastupnica Maletić je kazala kako će o listi HDZ-a odlučiti stranačka tijela, a prijedloge kandidata poslat će i gradski i županijski ogranci. Teme i program bit će prioritet predizborne kampanje te će HDZ imati pozitivnu kampanju o svim temama koje se raspravljaju na razini Europske unije, pokazat će zašto je za Hrvatsku dobro da je u EU-u te zašto je važno da budemo aktivni. Primjerice, u EU-u je još uvijek vrlo aktualno pitanje uspostave jedinstvenog tržišta koje podrazumijeva jednakost građana, potrošača i poduzetnika te jednaku dostupnost kapitala i novih tehnologija, kao i jednake prilike za sve. Iako je puno toga po tom pitanju već učinjeno (poput ukidanje roaminga, geo-blockinga ili ukidanja naknada za prekogranična plaćanja iz država izvan eurozone), ostalo je još prostora za napredak s ciljem ujednačavanja i ravnomjernog razvoja država članica.

Na pitanje o novom prijedlogu Europske komisije za sedmogodišnji proračuna zastupnica je odgovorila:Novim prijedlogom Komisije predviđa se s jedne strane smanjenje sredstava za kohezijsku i zajedničku poljoprivrednu politiku te ruralni razvoj (tzv. tradicionalne europske politike), kojima se ostvaruje temeljni cilj ujednačenog razvoja Unije, dok se s druge povećavaju sredstva za programe konkurentnosti, koje u najvećoj mjeri koriste razvijene države članice, te nove politike poput obrambene, sigurnosne ili migracijske. Osim toga, smanjuju se primjerice i sredstva za Europski socijalni fond, i to za 7 %, što opet ide na štetu manje razvijenim članicama, uključujući i Hrvatsku. Tome sam se od početka protivila i pripremila detaljnu analizu s argumentima zašto se prijedlog Komisije treba odbiti boreći se za poziciju Hrvatske i drugih manje razvijenih država članica. U Europskom parlamentu izglasali smo naš prijedlog koji se suprotstavlja Komisijinom  prijedlogu te smo predložili proračun u kojem ne dozvoljavamo smanjenje EU fondova i ulaganja u poljoprivredu i ruralni razvoj.“.

Vezano uz promjene koje su potrebne za što uspješnije korištenje EU sredstava zastupnica je posebno naglasila važnost partnerstva kao osnovnog načela kohezijske politike. Ono podrazumijeva uključivanje znanstvenika, poduzetnika, civilnih udruga i drugih zainteresiranih aktera u donošenje ključnih odluka pa tako i u definiranje prioriteta u okviru pojedinih operativnih programa. Upravo to nam je vrlo važno za učinkovitije korištenje EU sredstava u idućoj perspektivi – prioritete u operativnim programima moramo prilagoditi potrebama naših ljudi te sredstva usmjeriti u ona područja koja će potaknuti hrvatski gospodarski rast i povećati konkurentnost.

Cjeloviti intervju možete pogledati na: https://bit.ly/2Vbby4m

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE