KAMPANJA, 03.09.2016.

Početna stranica | Maletić: „Pretvorimo potencijale u projekte“

Fill 3 Copy 6KAMPANJA, 03.09.2016.

Maletić: „Pretvorimo potencijale u projekte“

Potpredsjednica HDZ-a i nositeljica liste u 2. izbornoj jedinici Ivana Maletić zajedno s kandidatima g. Hrgom, g. Sobotom i g. Felakom posjetila je Koprivničko-križevačku županiju.

U Križevcima je održan okrugli stol na gradskom trgu na kojem su kandidati predstavili program. Nakon uvodnog izlaganja, građani su kandidatima u 2. izbornoj jedinici postavljali brojna pitanja i istaknuli probleme u mljekarskoj industriji, mirovinskom sustavu i mnogim drugim područjima.

„Mi smo kao stranka najviše radili na osmišljavanju mjera koje su jako važne za Hrvatsku, uključujući Križevce i čitavu Koprivničko-križevačku županiju koja ima jako puno potencijala. U ovom području najvažnije je pitanje poljoprivrede i nama je cilj da mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva ponovno stanu na noge. Dakle, osnovat ćemo agrarnu banku koja će voditi brigu o povoljnim izvorima financiranja za sve poljoprivrednike i mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva u prvom redu tako da mogu krenuti u nova ulaganja i razvoj proizvoda i proizvodnje. Kroz poljoprivredne centre želimo pomoći poljoprivrednicima u modernizaciji proizvodnje jer će se kroz poljoprivredne centre koristiti znanja koja se razvijaju u školama i na fakultetima i povezati ih s poljoprivrednicima, ali isto tako je važno poljoprivrednicima osigurati prodaju njihovih proizvoda, brendiranje i podizanje kvalitete, te put do potrošača. Uz to ćemo sniziti PDV na repromaterijal, tako da inputi u poljoprivrednoj proizvodnji budu po nižoj cijeni. Snižena stopa PDV-a će biti 12 posto, i na sjeme i na gnojivo i na sadnice, dakle na sve ono što poljoprivrednicima treba u proizvodnji i to će im znatno olakšati povratak poljoprivredne proizvodnje. Hrvatska je jaka koliko su jaki njezini poljoprivrednici, koliko je jako njeno selo. Ne postoji nijedna razvijena ekonomija u kojoj nije svaki pedalj zemlje obrađen i to je ono što ćemo u Hrvatskoj raditi“ istaknula je u svome govoru potpredsjednica Maletić.

Nadalje, gospodin Felak istaknuo je nužnost zaštite šumskog bogatstva. „Stvarno je šteta da odlaze silni kamioni diljem Hrvatske, a neki čak direktno izvoze u inozemstvo, dok mi ovdje ne možemo pravim mjerama naći rješenje kako da potaknemo ljude da se bave drvno-prerađivačkom industrijom jer tu leži veliki potencijal za zapošljavanje novih ljudi. U četiri godine Milanovićeve vlade i upravljanja Hrvatskim šumama, Hrvatske šume ostale su bez 1.500 radnika. Osobno smatram da, ne samo da ima prostora sačuvati tih 1.500 radnih mjesta, nego se može zaposliti još barem 1.000 ljudi. Ima prostora za zapošljavanje i u primarnoj šumarskoj proizvodnji, a još veći prostor u drvno-tehnološkoj, odnosno drvnoj industriji i mislim da se na tome može puno učiniti. Mi kao HDZ namjeravamo to učiniti i kroz naš program smo to predvidjeli i u svom djelovanju za koje ćemo, nadam se, imati priliku kada budemo upravljali državom provesti u djelo“, kazao je Felak.

Gospodin Darko Sobota, koji se bori za interese građana u županiji, istaknuo je kako pomoći mladima u županiji i kako zadržati broj stanovnika. „HDZ podržava ovakav teritorijalni ustroj lokalnih jedinica, a na nama je da pomognemo malim općinama da se priključe u projekte koji se financiraju sredstvima Europske unije. Ne želimo ugasiti naše lokalne jedinice koje su jamstvo života lokalnog stanovništva, već im pomoći da budu jače, konkurentnije. Imamo potencijal za razvoj, bogatstvo resursa, a mi ćemo vam pomoći kako ih realizirati“, istaknuo je Sobota.

Gradonačelnik Križevaca Branko Hrg osvrnuo se na niz uspješnih projekata koji su se proveli na području Križevaca te model zadržavanja mladih na ovim područjima. „Mi smo davno pokrenuli program stipendiranja za studente, a danas razmišljamo o novom konceptu programa koji se odnosi na plan mobilizacije i motivacije djece da upisuju strukovna zanimanja. Sada, križevački studenti svoje kredite za školovanje mogu pretvoriti u stipendije, a iz gradske blagajne im je vraćen iznos rata koje su uplatili poslovnoj banci“, rekao je Hrg.

Nadalje, nastavio je govoriti o uspješnosti Križevaca u povlačenju sredstava iz EU fondova. „Davno smo odlučili ne trošiti sredstva gradskog proračuna na projekte koje možemo financirati iz EU fondova. U Križevcima je potpisan ugovor za projekt Razvojnog i tehnološkog parka, prvi projekt tehnološke infrastrukture u Koprivničko-križevačkoj županiji koji se financira sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 34,2 milijuna kuna, pri čemu je udio EU sredstava čak 98,8 posto ili 33,8 milijuna kuna. Riječ je o projektu koji bi trebao doprinijeti razvoju ne samo grada Križevaca i ovoga kraja, nego i šire regije na području istraživanja i razvoja industrije, poljoprivrede i prehrambene i drvne industrije te IT sektora“, kazao je Hrg.

Nakon okruglog stola, kandidati su prisustvovali su i otvorenju brze ceste Gradec-Križevci. U izjavi za medije Maletić je istaknula kako je prometno povezivanje važno za razvoj industrije i brzo plasiranje proizvoda od proizvođača do potrošača. „Uz ceste, važan je razvoj željeznica kao jeftiniji oblik prometa te zbog toga podsjećam na nizinsku prugu Rijeka-Zagreb-Budimpešta na kojoj jedna od dionica prolazi upravo kroz Križevce, a ugovorena je konačno ove godine, nakon 4 godine pokušaja SDP-ove vlade. Riječ je o dionici Dugo Selo – Križevci vrijednoj 200 milijuna eura. U realizaciji projekata moramo biti puno brži i zajednički pronalaziti kvalitetna rješenja“, istaknula je na kraju Maletić.

Otvaranju su svjedočili i građani, kojima će ova dionica olakšati svakodnevnicu, a nadaju se da će donijeti i gospodarski napredak, te izvođači radova, projektanti i mnogi drugi. Cesta će doprinijeti gospodarskom razvoju i sveukupnom razvoju ovoga kraja, podići cijene nekretnina i opću vrijednost ovoga prostora te privući ulagače. Dionicu je blagoslovio mons. Vjekoslav Huzjak, biskup Bjelovarsko – križevačke biskupije. Nakon otvorenja brze ceste, kandidati su se susreli s upravom KTC-a, posjetili polikliniku Medikament, nekoliko OPG-ova te općinu Sveti Petar Orehovec.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE