TWEETUP, 01.09.2016.

Početna stranica | Maletić: “Nema čarobnog štapića koji će dovesti do gospodarskog rasta, nego samo jako puno posla”

Fill 3 Copy 6TWEETUP, 01.09.2016.

Maletić: “Nema čarobnog štapića koji će dovesti do gospodarskog rasta, nego samo jako puno posla”

Nakon što je najveća, stožerna stranka hrvatskog naroda promovirala aplikaciju proširene stvarnosti u kojoj se predsjednik Andrej Plenković s plakata obraća građanima, organiziran je HDZ-ov tweetup. A sve s jednim ciljem – komuniciranje s građanima krucijalnih tema za hrvatsko društvo. Imamo rješenja, znamo kako ih provesti, no prije svega – imamo kvalitetne (ekonomske) stručnjake koji će provesti naš program. Vjerodostojno.

#gospodarskirast

U caffe baru „Nova Ploča“ u Bogovićevoj ulici (strogi centar Zagreba) danas je održan HDZ-ov tweetup. Putem hashtaga #gospodarskirast na pitanja brojnih dionika društvenih mreža o gospodarstvu i otvaranju novih radnih mjesta odgovarali su naši stručnjaci (ujedno i kandidati na listama za Hrvatski sabor): potpredsjednica HDZ-a mr. sc. Ivana Maletić, ministar financija dr. sc. Zdravko Marić i predsjednik HDZ-ova Odbora za financije doc. dr. sc. Tomislav Ćorić.

Moderator je bio direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize u Hrvatskoj gospodarskoj komori Zvonimir Savić.

Brojni okupljeni građani u Bogovićevoj ulici su, također, uživo postavljali pitanja našim stručnjacima. Imamo ključna rješenja za ključne probleme u gospodarstvu! – siže je to odgovora naših stručnjaka.

Kvaliteta i konkurentnost

Maletić je naglasila je da predstoji jako puno posla koji će dovesti do ostvarenja zadanih ciljeva, a to je alat koji HDZ ima. Tijekom tweetupa kandidati su odgovorili na pitanja iz područja svih važnih gospodarskih tema: poljoprivrede, proračuna i fiskalne politike, EU fondova, zapošljavanja mladih, pokretanja start-upova, smanjenja sive ekonomije…

Maletić je objasnila koji su temelji gospodarskog rasta:

– Najvažnije je gospodarski rast utemeljiti na zdravim ekonomskim osnovama. Najvažnije je, dakle, ulagati u industrijsku proizvodnju koja mora biti što bolja, kvalitetnija i konkurentnija. Zbog toga su nam potrebne nove tehnologije i inovacije – povezivanje znanosti sa gospodarstvom kako bi došlo do transfera znanja i što boljeg napretka. Država ima važnu, integrirajuću ulogu.

Porezno rasterećenje

Ministar Marić istaknuo je važnost poljoprivredne industrije za gospodarski rast: – U razgovoru s poljoprivrednicima zaključio sam da država mora stvoriti uvjete za rasterećenje poljoprivrednika kao i poduzetnika. Stoga planiramo sniženje stope PDV-a za, primjerice, sadnice, stočnu hranu i gnojivo – jer bi se time povećala likvidnost poljoprivrednika, a važno je da se integriraju u prehrambenu industriju i turizam. Hrvatska poljoprivreda ne smije biti izdvojen otok i sama sebi na neki način dostatna.

Iskoristiti golemi potencijal iseljeništva

Govoreći o jačanju malog i srednjeg poduzetništva, Ćorić je kazao da osim poreznih rasterećenja treba kreirati i povoljan poslovni okvir, kao i mjere koje će im olakšati poslovanje.

Istaknuo je porezno rasterećenje i kreiranje povoljnijeg poslovnog okruženja kao jedan od instrumenata poticanja poduzetništva.

– Uz tako nešto gospodarski rast je moguće kreirati uz još dva poteza – bolje je privući i koristiti ulaganja dijaspore te barem jednog radnika u tvrtki osloboditi od davanja državi.

Cjelovita porezna reforma

Ministar Marić odgovorio je na pitanje kako sastaviti proračun sa smanjenim prihodima, a povećanim rashodima:

– U poreznom sustavu Hrvatske kakav mi trenutno imamo, gdje smo visoko porezno opterećeni, svako porezno rasterećenje će dodatno doprinijeti ubiranju prihoda jer na taj način širimo poreznu bazu.

Također, na pitanje o progresivnom oporezivanju ministar Marić odgovorio je kako ono doprinosi društvenoj pravednosti, ali da su analize pokazale da se trebaju rasteretiti izravni porezi, odnosno porez na dohodak i dobit.

– Više od 20 godina nam treba cjelovita porezna reforma koja će uključiti i drugačiji porez na dohodak za koji imamo prijedlog da se smanji sa 40 na 36 posto, a uvjeren sam da u Hrvatskoj treba rasteretiti i dobit te podići neoporezivi dio dohotka.

Na pitanje o monetarnoj politici i ulozi HNB-a, Marić je odgovorio da HNB ima odgovornost za financijski sustav i stabilnost te da se treba voditi briga da monetarna i fiskalna politika bude koordinirana.

Dugoročno i stabilno zapošljavanje mladih

Osim poljoprivrede i turizma, Maletić je istaknula kao strateške grane koje mogu generirati gospodarski rast i energetiku, ali i osnaživanje jeftinog prometa odnosno željeznica, te riječnih i morskih luka. Marić je istaknuo još i reformu javne uprave, zdravstva i pravosuđa koju je ocijenio reformom svih reformi jer o brzini, kvaliteti i nezavisnom sudstvu ovise i sve druge reforme.

Za smanjenje sive ekonomije i povećanje zapošljavanja svi su istaknuli potrebu jačeg uvođenja reda pa i jačanje inspekcijskih službi, ali i povećanje plaća zaposlenima čemu će pridonijeti i porezna rasterećenja.

Maletić je zaključila je da danas mladi ne idu izvan Hrvatske trbuhom za kruhom već mozgom za poslom i kako mladima moramo osigurati uvjete za ostanak u Hrvatskoj:

– Dugoročno i stabilno zapošljavanje mladih, u čemu smo među najlošijim zemljama u EU, jedna je od najvažnijih mjera koju planiramo provesti jer će to pridonijeti zaustavljanju odlaska mladih i općenito znanja iz Hrvatske kao i demografskoj obnovi. Ako se s tim odmah ne krene, Hrvatska će demografski praktički nestati, jer su procjene da će za 30 godina izgubiti gotovo milijun stanovnika.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE