BRUXELLES, 11.07.2017.

Početna stranica | Maletić: „Nema biobaziranih industrija bez ulaganja u istraživanje, razvoj, inovacije i znanost“

Fill 3 Copy 6BRUXELLES, 11.07.2017.

Maletić: „Nema biobaziranih industrija bez ulaganja u istraživanje, razvoj, inovacije i znanost“

U utorak, 11. srpnja, u hotelu Thon EU u Bruxellesu održana je konferencija ”Jačanje konkurentnosti biobaziranih industrija” u organizaciji Centra za razvoj i marketing, Hrvatskog drvnog klastera i Hrvatskog klastera konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora, uz potporu Kluba zastupnika EPP-a i Europske komisije.

Zastupnica Maletić otvorila je konferenciju izlaganjem o procesu donošenja odluka o politikama kružnog gospodarstva i biobaziranih industrija.

Europska strategija razvoja biobazirane industrije donesena je 2012., a 2014. osnovano je javno privatno partnerstvo između EU-a i klastera biobaziranih industrija na razini Europske unije. Jedan dio sredstava osiguran je iz europskog proračuna, a drugi dio izdvajaju privatni poduzetnici koji na taj način potiču razvoj biobaziranih industrija.

Zastupnica Maletić ukazala je na važnost ulaganja u kružno gospodarstvo i biobazirane industrije, posebno u inovacije, istraživanje i razvoj u službi napretka gospodarstva.

”Ne možemo govoriti o biobaziranim industrijama bez da govorimo o kružnom gospodarstvu, inovacijama, istraživanju i razvoju. Za dobro pozicioniranje i uspjeh u biobaziranim tehnologijama moramo ulagati u znanost, istraživanja i povezivati ih s potrebama gospodarstva. Regulativa mora podržavati razvoj novih poslovnih modela, a povoljni izvori financiranja biti dostupni poduzetnicima. Obrazovni sustav je ključan u razvoju društva koje će podržavati inovacije i biti sklono prihvaćanju rizika pokretanja i razvoja novih poslova. Bez sustavnih aktivnosti na tim područjima nema dobrog pozicioniranja države i gospodarstva u cjelini u području biobaziranih tehnologija i inovacija općenito. Mogući su, naravno, i događaju se, pojedinačni izvrsni primjeri, ali oni su samo potvrda pravila“ kazala je zastupnica.

Zastupnica je istaknula kako ljude iz poduzetničkog i znanstvenog sektora te iz institucija treba poticati na aktivniji angažman na razini Europske unije kako bi dobili pravovremene informacije o najnovijim kretanjima i trendovima te razmjenjujući znanja i ideje iste primijenili u Hrvatskoj.

„Važno je u procese donošenja odluka o novim strategijama, politikama i propisima na razini EU uključiti poduzetnike, znanstvenike i inovatore. Samo tako možemo imati kvalitetnu regulativu koja će omogućiti razvoj novih tehnologija i modernizaciju europskog gospodarstva. Kao država članica sudjelujemo na radnim skupinama za izradu prijedloga novih rješenja u Europskoj komisiji. naši predstavnici u tim skupinama moraju predstavljati sve zainteresirane skupine, a ne samo pogled administracije. samo tako možemo aktivno doprinositi donošenju kvalitetnih prijedloga koji će omogućiti razvoj i u Hrvatskoj“, zaključila je zastupnica Maletić.

Na konferenciji su sudjelovali poduzetnici i predstavnici šumarskog, drvno-prerađivačkog, agro-prehrambenog sektora, europske strukovne i lobističke organizacije te vodeći stručnjaci iz europskih institucija koji su raspravljali o pozicioniranju biobaziranih industrija, investicijama, inovacijama, ruralnom razvoju, EU fondovima te mogućnostima međusektorske suradnje.

screen-shot-2018-04-12-at-09-59-08
I’M travanj 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
screen-shot-2018-04-12-at-09-59-08
I’M travanj 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE