POŽARI, 20.07.2017.

Početna stranica | Maletić: „Možemo koristiti EU fondove za obnovu opožarenih područja“

Fill 3 Copy 6POŽARI, 20.07.2017.

Maletić: „Možemo koristiti EU fondove za obnovu opožarenih područja“

U ponedjeljak, 24. srpnja stupa na snagu izmjena regulative koja će omogućiti Hrvatskoj da opožarena područja obnovi EU sredstvima.

Izmjenom Uredbe o europskim strukturnim i investicijskim fondovima u pogledu posebnih mjera za pružanje dodatne potpore državama članicama pogođenima prirodnim katastrofama koju je Europski parlament usvojio po žurnom postupku na plenarnom zasjedanju u lipnju, državama članicama omogućeno je uvođenje novog prioriteta za financiranje obnove nakon prirodnih katastrofa iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Ovim je otvorena mogućnost Vladi da izmijeni Operativni program Konkurentnost i kohezija i uključi novi prioritet, a sredstva s prioriteta na kojima je slaba provedba i korištenje EU fondova usmjeri u obnovu područja pogođenih požarima i drugim prirodnim katastrofama“, istaknula je zastupnica Maletić.

Za financiranje su prihvatljive štete od požara, poplava, potresa, suša i drugih nepogoda nastale od 1. siječnja 2014., a sufinanciranje je predviđeno na razini od 95% štete.

Sredstva za financiranje ove zasebne prioritetne osi osiguravaju se iz Europskog fonda za regionalni razvoj preraspodjelom nepotrošenih sredstava iz drugih prioritetnih osi.

U slučajevima prirodnih katastrofa mogu se koristiti i sredstva iz Europskog fonda solidarnosti. Financijska pomoć iz fonda daje se ako ukupna izravna šteta uzrokovana katastrofom prelazi 3 milijarde eura ili više od 0,6% bruto domaćeg dohotka države članice. Pomoć se daje i u slučaju nepogoda regionalnih razmjera za koje prag iznosi 1,5% bruto domaćeg proizvoda (BDP) regije na NUTSII razini.

Ako procijenjena šteta u Jadranskoj Hrvatskoj bude veća od 206 milijuna eura Vlada u roku od 12 tjedana od nastanka prve štete treba podnijeti zahtjev Europskoj komisiji, koji odobravaju Vijeće i Europski parlament.

Sredstva iz ovog fonda Hrvatska je koristila u slučaju poplava čak četiri puta u ukupnom iznosu od 22,79 milijuna eura.

screen-shot-2018-04-12-at-09-59-08
I’M travanj 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
screen-shot-2018-04-12-at-09-59-08
I’M travanj 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE