MLADIEU2018, 11.05.2018.

Početna stranica | Maletić mladima: Vi ste iznenađenje, tako napredni i kreativni, upravo to što ste istaknuli pokreće svaku državu

Fill 3 Copy 6MLADIEU2018, 11.05.2018.

Maletić mladima: Vi ste iznenađenje, tako napredni i kreativni, upravo to što ste istaknuli pokreće svaku državu

U prostorijama Kino Europe, u petak, 11. svibnja održan je Skup mladih ambasadora Europskog parlamenta #EUMladi2018 koji drugu godinu zaredom organizira Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Skup mladih ambasadora predstavlja multimedijsko druženje više od 500 mladih srednjoškolaca iz 25 hrvatskih srednjih škola, koje se istovremeno održalo na četiri lokacije u Hrvatskoj: Zagrebu, Splitu, Slavonskom Brodu i Krku. Skup mladih ambasadora usmjeren je na promicanje parlamentarne demokracije među mladima te njihovog osvješćivanja o važnosti participacije i aktivnog građanstva. Sastoji se od niza interaktivnih panela i predavanja za više od 500 djevojaka i mladića u dobi od 16 do 18 godina te njihovih 50 učitelja iz 25 hrvatskih gimnazija i strukovnih škola ambasadora Europskoga parlamenta.

Zastupnica Ivana Maletić sudjelovala je zajedno sa zastupnicom Marijanom Petir na interaktivnom druženju s mladima u prostorijama Kino Europe u Zagrebu.

Mladi su oduševili zastupnicu svojim odgovorima na pitanje što treba promijeniti da bi ostali u Hrvatskoj. Vi ste iznenađenje, tako napredni i kreativni, istaknuli ste sve najvažnije, komentirala je zastupnica, rekavši: „Upravo to što ste istaknuli da želite više prakse u školama, učiti o poduzetništvu i naučiti kako započeti i voditi svoj posao, steći financijsko znanje, raditi u timovima i argumentirano raspravljati, želite realizirati vlastite poslove i vi biti ti koji zapošljavate, upravo to je ono što pokreće svaku državu. Mi imamo mlade koji žele postići više, vi takvi dajete nadu da će nam sigurno biti bolje. Nevjerojatno je da kao država ne odgovaramo na takve želje. Koliko bi drugi bili sretni da imaju mlade koji traže inkubatore u škole, modernu informatičku nastavu, vođenje projekata, pokretanje poslova. Evo nam novog curriculuma. Sve ste rekli.“

Odgovarajući na pitanja mladih zastupnica Maletić objasnila je ulogu novog Programa vještina za Europu kroz kojim se želi omogućiti bolji izbor za pronalaženjem kvalitetnijih poslova, sudjelovanja u zajedničkom radu i razvijanja kritičkog razmišljanja. „EU je donijela novi Program za vještine koji za cilj ima poboljšati kvalitetu i relevantnost obuke te ostalih načina stjecanja vještina i znanja. Kroz Program se želi poboljšati razumijevanje trendova i obrazaca potražnje za vještinama kako bi se omogućio bolji izbor za pronalaženjem kvalitetnijih poslova i poboljšanje karijernih prilika. Cilj uvođenja programa je provedba prakse tako da naši mladi uče na konkretnim zadacima, sudjeluju u zajedničkom radu i razvijaju kritičko razmišljanje jer se bez toga ne možemo razvijati. Na taj način ćemo osigurati povećanje broja mladih s odgovarajućim vještinama sukladno potrebama na tržištu rada“, pojasnila je zastupnica.

Na kraju izlaganja zastupnica je istaknula da se u novom financijskom razdoblju očekuju duplo veća sredstva u programu Erasmus+, najvećem programu Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport koji nudi brojne mogućnosti za učenike, nastavnike, mlade, obrazovne ustanove i organizacije uključene u neko od područja obuhvaćenih samim programom. „Europska unija ulaže svoje napore i sredstva za razvoj obrazovanja, osposobljavanja, socijalnog uključivanja, zapošljavanja i cjeloživotnog učenja. Kako bi se istaknula važnost mobilnosti i ulaganja u mlade u prijedlogu idućeg višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021. – 2027. sredstva Erasmus+ programa se planiraju poduplati, što je odlična inicijativa s obzirom da  je svako ulaganje u razvoj vještina i znanja, a pogotovo za sektor mladih dugoročno uvijek isplativo“, zaključila je zastupnica.

Mladi su ponovno pozitivno iznenadili svojim pitanjem o tome smatra li da su programi mobilnosti opasnost za Hrvatsku jer mladi umjesto da se vrate s novim znanjem i iskustvom trajno odu. Zastupnica je rekla kao su pogodili srž tim pitanjem jer mobilnost je važna i potrebna, ali kada je velika razlika u razvijenosti između država članica onda se dogodi trajno iseljavanje: „Ne možemo ukinuti programe mobilnosti ili zabraniti ljudima da uče, istražuju i na karaju ako žele odsele, ali možemo koristiti kohezijsku politiku odnosno EU fondove i podići standard i kvalitetu života u Hrvatskoj te kvalitetnim poslovima vraćati mlade, zadržavati ljude i privlačiti talente iz drugih država. Upravo kako ste i istaknuli da za ostanak trebate dobro plaćena i kvalitetna radna mjesta. Bez toga, bez promjena u modelima učenja ćemo vas izgubiti.“

Program ‘Škola ambasador Europskog parlamenta’ se od školske godine 2016/2017 provodi u svim državama članicama Europske unije, a funkcionira na način da nastavnik ima ulogu ambasadora seniora Europskog parlamenta, a zainteresirani učenici uključeni u program postaju mlađi ambasadori. Učenici su se tijekom provedbe programa uz pomoć mentora, ambasadora seniora, upoznali s radom Europskog parlamenta i odgovornostima zastupnica i zastupnika koji Parlament predstavljaju u svojim matičnim državama.

 

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE