IZ SRCA EUROPE, 12.07.2017.

Početna stranica | Maletić: „LNG terminal Krk projekt je od strateškog interesa ne samo za Hrvatsku nego za cijelu Europsku uniju“

Fill 3 Copy 6IZ SRCA EUROPE, 12.07.2017.

Maletić: „LNG terminal Krk projekt je od strateškog interesa ne samo za Hrvatsku nego za cijelu Europsku uniju“

U Europskom parlamentu u Bruxellesu 12. srpnja u organizaciji Ureda zastupnice Maletić, Croatia-EU Business Councila i LNG Hrvatska održana je konferencija o LNG terminalu Krk i njegovoj važnosti za energetsku diversifikaciju jugoistočne Europe.

Uz zastupnicu Maletić na konferenciji su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić, direktor LNG Croatia Goran Frančić i predstavnice Europske komisije Anca-Iulia Cimpeanu (DG Energy) i Ksenija Komkova Tatariunas (INEA).

„Cilj nam je promovirati ovaj važan projekt koji je Europska komisija prepoznala kao jedan od ključnih, energetskih strateških projekata koji pomaže u diversifikaciji lanaca opskrbom plinom i povećava konkurentnost na cijelom području jugoistočne Europe“, kazala je zastupnica Maletić i dodala kako projekt LNG-a na Krku prati i podržava od njegovih početaka, a prošle godine sudjelovala je i u raspravi u Hrvatskom saboru.

Zastupnica Maletić najavila je organiziranje grupe podrške LNG terminalu Krk u sklopu Europskog parlamenta: „Zastupnici će nastaviti podržavati ovaj projekt. Predugo je projekt bio u sjeni i predugo se Vlada od 2012. do 2015. dvoumila oko njega, a zapravo se nije ništa radilo. Nažalost, kod ovih projekata kad se tako gubi vrijeme, gube se i prihodi koji su mogli biti zarađeni zato to sad moramo nadoknaditi“, rekla je zastupnica Maletić i pohvalila novo vodstvo LNG Hrvatska i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koji su pokazali odlučnost u realizaciji projekta.

„I danas smo imali priliku uvjeriti se kako se projektom danas dobro upravlja i da će biti realiziran do 2020.  Hrvatska će se vratiti u poziciju važnog strateškog partnera na razini Europske unije u energetskom smislu“, zaključila je zastupnica Maletić.

Hrvatski LNG terminal u Varšavi je, na nedavno održanom Globalnom forumu Inicijativa triju mora, dobio i dodatnu potporu SAD- a.

Za izgradnju LNG terminala na Krku odobreno je 102 milijuna eura bespovratnih sredstava EU jer je projekt prepoznat kao jedan od ključnih europskih energetskih projekata. On obuhvaća izgradnju i upravljanje infrastrukturom potrebnom za primanje, skladištenje, pretakanje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina (LNG), a cilj je osigurati ispunjavanje energetskih potreba i povećati sigurnost opskrbe putem novog opskrbnog pravca prirodnog plina za države srednje i jugoistočne Europe. Energetska diversifikacija usmjerena je i ispunjavanju cilja stvaranja Europske energetske unije.

Zastupnica Maletić sudjelovala je i u TV emisiji „Iz srca Europe“  na temu LNG terminala na Krku koju možete pogledati na linku:

screen-shot-2018-04-12-at-09-59-08
I’M travanj 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
screen-shot-2018-04-12-at-09-59-08
I’M travanj 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE