KONFERENCIJA, 19.05.2018.

Početna stranica | Maletić: Javni sektor mora biti podrška, a ne kočnica rasta i razvoja

Fill 3 Copy 6KONFERENCIJA, 19.05.2018.

Maletić: Javni sektor mora biti podrška, a ne kočnica rasta i razvoja

Zastupnica Ivana Maletić sudjelovala je u subotu 19. svibnja na konferenciji Interdisciplinary Management Research XIV u Opatiji, koja je organizirana kao suradnja Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomskog fakulteta u Osijeku – Poslijediplomskih studija managmenta i Pforzheim University, Business School te Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te je održala predavanje na temu „Budućnost razvojnih politika EU – izazovi i usmjerenja za menadžment javnog sektora RH“.

Zastupnica Maletić sudjelovala je u tematskoj raspravi na okruglom stolu s Gabrijelom Žalac, ministricom regionalnog razvoja i fondova EU, Lukom Burilovićem, predsjednikom HGK, Ljubom Jurčićem iz Hrvatskog društva ekonomista te Željkom Lovrinčevićem sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Raspravu su moderirali Mladen Vedriš, profesor sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Miodrag Šajatović, urednik poslovnog tjednika LIDER.

Svi sudionici su istaknuli važnost brze i fleksibilne administracije koja prati trendove i odgovara na potrebe građana i poduzetnika. Tijekom izlaganja zastupnica Maletić je istaknula da su reforme javne uprave stalne upravo zato što javna uprava treba odgovarati na promjene u društvu i gospodarstvu te usvajati nova znanja i tehnološke trendove koji značajnije utječu na organizaciju i načine rada. „Administracije koje se ne prilagođavaju i ne moderniziraju postaju prepreka razvoju što nikako ne smije biti slučaj jer javni sektor mora biti pomoć i na usluzi građanima i poduzetnicima“, istaknula je zastupnica Maletić.

Zastupnica je govorila i o izazovima na koje javni sektor trajno odgovara te o novim izazovima o kojima se i na razini EU-a najviše govori te se pokušavaju pronaći zajednička rješenja, ali važne su i kvalitetne aktivnosti svake od država članica: „Trajni izazovi u javnom sektoru su: restrukturiranje administracije, uvođenje novih poslovnih tehnologija (digitalizacija), smanjenje obujma javne potrošnje (racionalizacija), investiranje u infrastrukturu te uspostava mehanizama sprječavanja korupcije, sukoba interesa i nezakonitih financijskih tokova. Novi izazovi na koje javni sektor u sljedećem razdoblju mora kroz kvalitetna rješenja i dobro osmišljene politike odgovoriti jesu: migracije, terorizam, sigurnost (uključujući cyber sigurnost), demografska kretanja, klimatske promjene, usporen rast, nesigurnost oko stabilnosti Eurozone, obrazovanje, nove vještine, inovacije…“

Zbog važnosti uloge javnog sektora u provedbi reformi, poticanju gospodarskog rasta i razvoja i modernizaciji društva Europska komisija kontinuirano daje preporuke državama članicama o važnosti profesionalizacije javne uprave, kontinuirane edukacije i jačanja kompetencija i profesionalnosti menadžera u javnom sektoru, a iz EU proračuna se izdvajaju i značajna sredstva kojima se potiče modernizacija i digitalizacija administracija te je 2017. uveden i posebna program za potporu provedbi strukturnim reformama za koji je izdvojeno 222,4 milijuna eura. Republika Hrvatska u operativnim programima za razdoblje 2014-2020 ima na raspolaganju 191 milijun eura za obrazovanje, ubrzanje i promjene u načinima rada javnog sektora te dodatnih 98 milijuna eura za internetizaciju poslovanja javnih usluga. Zastupnica je iznijela i podatke Europske komisije o percepciji učinkovitosti javnog sektora po državama članicama, o veličini administracija te provedbi promjena: „Hrvatska javna uprava je po udjelu u ukupnoj zaposlenosti na razini od 21% što je ispod prosjeka EU-a koji iznosi 23,7%, međutim zbog neučinkovitosti percepcija ljudi je da je velika i troma te je jasna poruka da je neophodno uvođenje edukacija i profesionalizacija javne uprave“, istaknula je zastupnica. „Kada se promatra razina učinkovitosti javnog sektora 2015. u odnosu na 2010. prema podacima World Economic Forum (Global Competitiveness Index), 2017. u većini država članica došlo je do pada učinkovitosti što je zabrinjavajuće jer pokazuje da na razini EU javni sektor gubi sposobnost reakcije na nove izazove, a potreban nam je jak, brz i pametan javni sektor, sposoban odgovoriti na sve kompleksnije uvjete u EU i svijetu.“, zaključila je zastupnica rekavši kako upravo zato Europska komisija osmišljava različite mjere kojima se potiče reforma i modernizacija javnog sektora u državama članicama.

 

Prezentaciju zastupnice Maletić možete pronaći na ovom linku.

 

 

im2
I’M veljača 2019.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
im2
I’M veljača 2019.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE