YEI, 20.01.2016.

Početna stranica | Maletić: “Istim mjerama za zapošljavanje mladih i žena ne možemo doći do novih rezultata”

Fill 3 Copy 6YEI, 20.01.2016.

Maletić: “Istim mjerama za zapošljavanje mladih i žena ne možemo doći do novih rezultata”

Puno aktivnosti je poduzeto s ciljem jačanja poduzetništva žena i mladih, smanjenja nezaposlenosti i samozapošljavanja, ali one se nisu pokazale učinkovitima i ne možemo biti zadovoljni postignutim jer je zaposlenost žena i dalje ispod 60%, a više od sedam milijuna mladih Europljana je nezaposleno, ne školuje se i ne osposobljava.

Europska unija je kroz posebnu proračunsku liniju “Inicijativa za zapošljavanje mladih” (YEI – Youth Employment Initiative), zajedno s pridruženim sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) dodijelila 132,3 milijuna eura za provedbu izravnih intervencija prema mladim osobama.

“Sva ta sredstva mogla su se koristiti za aktivnosti provedene čak od rujna 2013. Republika Hrvatska nije iskoristila niti jedan euro iz ove Inicijative, kao niti iz ESF-a 2014. – 2020.”, upozorila je zastupnica Maletić.

Dio aktivnosti vezanih za zapošljavanje mladih financira se trenutno iz ESF-a 2007. – 2013. i to kroz tzv. izravnu dodjelu sredstava Hrvatskom zavodu za zapošljavanje za provedbu mjera aktivne politike tržišta rada. Otvoreno je pitanje koliko se ovih sredstava uistinu i vratilo u Hrvatski proračun.

Za Inicijativu za zapošljavanje mladih Europska komisija uplatila je još početkom 2015. predujam od 26 milijuna eura koji mora biti potrošen do svibnja 2016., u protivnom se vraća u Europski proračun.

“Vlada koja je upravo otišla izgubila je svojim neradom i sporošću 200 milijuna eura iz razdoblja 2007. – 2013. koji će Hrvatskoj biti oduzeti na kraju 2016., a novoj Vladi kada su mladi u pitanju ostavila da u četiri mjeseca odradi ono što oni nisu mogli u tri godine jer niti jedan euro iz Inicijative za mlade nije potrošen, a ugovaranje je započelo tek na samom kraju, u studenom 2015.”, naglasila je zastupnica.

„Istim mjerama ne možemo doći do novih rezultata. Nije dovoljna jednokratna financijska potpora i olakšice, već je nužna dugoročna društvena potpora i podrška. Samo se sustavnim pristupom i promjenama u obrazovanju može značajno pomoći rješavanju problema nezaposlenosti i potaknuti samozapošljavanje i poduzetništvo žena i mladih“, dodala je zastupnica Maletić.

Poduzetnički duh i pozitivna atmosfera prema poduzetništvu gradi se od malih nogu stoga je potrebno uvesti posebne programe u dječje vrtiće, osnovne i srednje škole i na fakultete. Važno je mlade u strukovnim školama osposobiti za otvaranje i samostalno vođenje posla, a studentima na fakultetima kroz poduzetničke inkubatore omogućiti da još na fakultetu realiziraju svoje ideje i pokrenu poslove.

“Važno je omogućiti lakši pristup financijskim sredstvima i realizaciji poslovnih ideja te donijeti konkretne mjere i odgovarajući zakonodavni okvir koji će rezultirati povećanjem udjela žena i mladih na tržištu”, zaključila je zastupnica Maletić.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE