BDP, 01.09.2016.

Početna stranica | Maletić: “Hrvatska može biti pozitivno iznenađenje na europskoj sceni”

Fill 3 Copy 6BDP, 01.09.2016.

Maletić: “Hrvatska može biti pozitivno iznenađenje na europskoj sceni”

Državni zavod za statistiku objavio je u srijedu, 31. kolovoza 2016., prvu procjenu tromjesečnog BDP-a za drugo tromjesečje 2016.

Realni rast BDP-a u drugom tromjesečju 2016. iznosio je 2,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što predstavlja ubrzanje u odnosu na prvo tromjesečje kada je iznosio 2,7%, a posebno u odnosu na isto tromjesečje 2015. godine kada je iznosio svega 1,2%. Ovakvo ostvarenje ukazuje na pozitivan trend snažnijeg gospodarskog rasta u 2016. čiji su glavni pokretači osobna potrošnja, investicije i izvoz, uz veću potrošnju države u ovom tromjesečju. Važno je primijetiti kako su investicije dostigle stopu od 6,3% što ohrabruje i pokazuje pozitivan trend uvjetovan dijelom i boljim korištenjem EU sredstava. Na povoljna kretanja gospodarske aktivnosti u prvoj polovici ove godine ukazivali su rast industrijske proizvodnje od 5,2%, realnog prometa u trgovini na malo od 3,3%, broja noćenja turista od 4,4% te rast građevinskih radova od 3,3% u prvih pet mjeseci 2016.

Tablica 1: Realne stope rasta BDP-a u Hrvatskoj i državama srednje i istočne Europe
1bdp20916
Izvor: Eurostat

U usporedbi s deset novih država članica Europske unije, Hrvatska se ove godine napokon pomakla s dna ljestvice. U zadnje četiri godine Hrvatska je ostvarila prosječni pad BDP-a od 0,5%, dok su sve ostale nove države članice ostvarile prosječan rast BDP-a, većina više od 2%. Hrvatska je tek od zadnjeg tromjesečja 2014. počela ostvarivati gospodarski rast. Prema raspoloživim sezonski prilagođenim podacima Eurostata za drugo tromjesečje 2016., Hrvatska se sa stopom od 2,0%, uz Litvu, nalazi ispred Mađarske, Latvije i Estonije. Hrvatska također raste brže od prosjeka Europske unije koji je u drugom tromjesečju 2016. iznosio 1,8%.

Ostvarenje rasta od 2,8% u ovom tromjesečju ohrabrujući je podatak koji pokazuje da možemo i moramo bolje. U prethodnom razdoblju Hrvatskoj se događalo da uvijek pada više ili raste sporije od prosjeka Europske unije, posebno novih država članica. Sudeći prema ostvarenjima stopa rasta BDP-a u prva dva tromjesečja ove godine te dobru turističku sezonu, za očekivati je da godišnji rast BDP-a bude iznad proljetnih prognoza Europske komisije koje su predviđale gospodarski rast od 1,8% za Hrvatsku, te da dostigne stopu od 2,5%. Hrvatska mora zadržati ovaj trend rasta.

Učinkovitom ekonomskom politikom i poticanjem gospodarskog razvoja temeljenog na jačanju poduzetništva i obrta, uz poticajno, jednostavno i sigurno poslovno okruženje, Hrvatska može biti pozitivno iznenađenje na europskoj sceni.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE