PREDAVANJE, 12.10.2018.

Početna stranica | Maletić: Dobro upravljati znači postizati rezultate i rješavati probleme građana, poduzetnika, investitora

Fill 3 Copy 6PREDAVANJE, 12.10.2018.

Maletić: Dobro upravljati znači postizati rezultate i rješavati probleme građana, poduzetnika, investitora

U petak 12.10. zastupnica Maletić održala je predavanje na temu: Učinkovito upravljanje lokalnim jedinicama, u sklopu projekta Menadžment lokalne uprave kojeg organiziraju Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Hanns Seidel.  Ove godine projekt se provodi za lokalne jedinice na području Istarske i Primorsko-goranske županije, a sudjeluju lokalni čelnici, zaposlenici te članovi lokalnih i županijskih organizacija HDZ-a. Odmah na početku zastupnica je istaknula koliko je važno stalno nadograđivati znanje zaposlenika te pratiti promjene i trendove na području dobrog upravljanja, te je zahvalila svim prisutnima na odluci da prođu sve module u sklopu projekta Menadžment lokalne uprave.

Jedna od najčešćih prepreka s kojima se susrećemo kada želimo ubrzati pojedine procese, aktivnosti i projekte jest upravo nedostatak administrativnih kapaciteta što podrazumijeva ne samo broj nego i kvalitetu odnosno znanja zaposlenih. Edukacije su najvažnije ako želimo graditi brzu, modernu, fleksibilnu i učinkovitu javnu upravu koja je na usluzi građanima i poduzetnicima. Važno je graditi sustav koji je usmjeren na otklanjanje prepreka i brzo pronalaženje rješenja za upite građana, poduzetnika, investitora. Administracija uvijek treba prvo razmišljati kako se nešto može napraviti, jer najlakše je reći da nešto ne može, i kako pronaći odgovor, a ne slati poduzetnike i građane “od vrata do vrata” te kako pojednostavniti korištenje javnih usluga građanima. Dobra raspodjela poslova, jasno definirani procesi i podjela prava i odgovornosti među institucijama na različitim razinama upravljanja i unutar samih institucija preduvjet su dobrom upravljanju.

Često se u javnosti govori kako imamo previše općina i gradova te da bi sustav bio puno jeftiniji i kvalitetniji, a rezultati bolji da se broj znatno smanji. Smanjenje broja nije uopće ključno za poboljšanje sustava upravljanja i postizanje boljih razvojnih rezultata. Mnoge europske regije su uspješne i ubrzano rastu neovisno o tome što imaju veliki broj malih lokalnih jedinica. Upravo njih stavljaju u funkciju rasta i pretvaraju u svoju prednost. Male lokalne jedinice bliže su građanima, lakše mogu uočiti što je njima potrebno i što oni vide kao razvojni potencijal. Dakle nije važan broj nego organizacija i način rada. Ako imamo puno malih lokalnih jedinica koje se ne mogu dogovoriti oko zajedničkih projekata i međusobno ne surađuju nego koče jedna drugu onda ni rezultati ne mogu biti pozitivni. Rad temeljen na partnerstvu prvo s građanima, poduzetnicima, poljoprivrednicima, mladima, neprofitnim organizacijama i ostalim segmentima društva na području lokalne jedinice te nakon toga s ostalim lokalnim jedinicama, županijom i nacionalnim institucijama, ključan je za osmišljavanje aktivnosti i projekata koji mogu potaknuti gospodarski rast i razvoj. Općine, ma kako male ili velike bile, s takvim radom postaju pokretači promjena i nositelji ekonomskog razvoja.

Prolazeći prezentaciju zastupnica je dala niz primjera nedostataka u dobrom upravljanju na lokalnoj razini te su sudionici dodatno naveli probleme s kojima se susreću te istaknuli važnost dobre suradnje između lokalnih jedinica i sa nadležnim ministarstvima. Za realizaciju lokalnih projekata čest problem su neriješeni imovinsko-pravni odnosi ili imovina koja je državna, a za čije su korištenje i stavljanje u funkciju procedure još uvijek prespore.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE