KONFERENCIJA, 29.09.2014.

Početna stranica | Jačanje zdravstvenog sustava – mogućnosti i perspektive

Fill 3 Copy 6KONFERENCIJA, 29.09.2014.

Jačanje zdravstvenog sustava – mogućnosti i perspektive

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić u ponedjeljak, 29. rujna, sudjelovala je na konferenciji “Jačanje zdravstvenog sustava – mogućnosti i perspektive” koja se u organizaciji Odbora za zdravstvo HDZ-a, Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer održala u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Zdravstveni klasteri

Prvo izlaganje zastupnice Maletić odnosilo se na zdravstvene klastere, koje je na primjerima dobre prakse uređenijih europskih država istaknula kao neophodan element za rast i razvoj Hrvatske. Pritom je elaborirala i potencijale medicinskog turizma, a čiji klasteri funkcioniraju po tzv. Triple Helix modelu – koji okuplja vodeće stručnjake iz javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora:

– U kontekstu strategije pametne specijalizacije, u Hrvatskoj je do sada uspostavljeno samo 12 klastera konkurentnosti s kojima se planiramo pozicionirati na tržištu EU, a jedan od njih je i klaster zdravstvene industrije. Drukčije rečeno: prema Izvješću o globalnoj konkurentnosti 2014-2015 – koje mjeri konkurentnost 144 države svijeta – RH se po razini razvijenosti klastera nalazi na 117. mjestu! Šteta, jer Hrvatska ima sve potencijale za razvoj medicinskog turizma koji privlači investicije i otvara radna mj Misterij EU fondova

Zastupnica Maletić u zasebnom je izlaganju prikazala mogućnosti financiranja zdravstvenih projekata iz europskih strukturnih i investicijskih fondova s primjerima dobre prakse država članica sa sposobnijim vladama od ove „naše“ SDP-ove:

– Vlada nema jasnu viziju razvoja, o čemu svjedoči i podatak da u sedmogodišnjem razdoblju planira za zdravstvo investirati samo 150 milijuna eura. Ona kao da ne zna da nam se nude sredstva iz Europskog socijalnog fonda te da postoje programi prekogranične suradnje u kojima bi Hrvatska mogla zajedničkim snagama sa susjedima i usmjeravanjem povučenog novca poboljšati zdravstvene usluge na obje strane granice.esta, razvija medicinske usluge i turizam te pridonosi proračunu i rastu BDP-a.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE